Suomen Akatemia

Suomen ja Ruotsin metsäteollisuutta ja -taloutta tukevaan tutkimukseen neljä miljoonaa euroa

Jaa

Tandem Forest Values (TFV) -haussa myönnettiin hieman yli neljä miljoonaa euroa yhdeksälle suomalais-ruotsalaiselle tutkimuskonsortiolle, joissa on yhteensä 26 osahanketta. Suomen osuus rahoituksesta on 2,1 miljoonaa ja Ruotsin kaksi miljoonaa euroa. TFV-ohjelma vahvistaa Suomen ja Ruotsin metsävaroihin, puupohjaisten tuotteiden arvoketjuun ja puurakentamiseen liittyvää tutkimusyhteistyötä. Haku on jatkoa Ruotsin Suomelle antamaan tutkimusyhteistyöhön liittyvään 100-vuotislahjaan. TFV-ohjelma vahvistaa tutkimusrahoittajien ja tutkijoiden välistä yhteistyötä maiden kesken.

Haun järjestivät Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta, ympäristöministeriö sekä maa- ja metsätalousministeriö Suomesta. Ruotsista rahoittajia ovat Forskningsrådet Formas ja Kungliga skogs- och lantbruksakademien, jonka kautta myös yksityiset säätiöt Wallenberg ja Kempe osallistuivat haun rahoittamiseen.

Ohjelmassa rahoitetaan nuorten tutkijoiden johtamia kaksivuotisia hankkeita. Tutkimus on monitieteistä, ja mukana on eri alojen tutkijoita. Ohjelmaan kuuluu hankkeita metsätieteiden, metsäteollisuuden prosessien ja puurakentamisen alalta.

Esimerkkejä rahoitetuista tutkimuksista:

Apulaisprofessori Jaana Vapaavuori (Aalto-yliopisto, Suomi), vanhempi tutkija Tiffany Abitbol (RISE Innventia, Ruotsi) ja akatemiatutkija Kati Miettunen (Aalto-yliopisto, Suomi) kehittävät hankkeessaan uusia monitoimisia biomateriaalikomposiitteja, joilla parannetaan valosähköisten laitteiden tehoa ja kestävyyttä.

Vanhempi tutkija Saija Huuskonen (LUKE, Suomi), tutkimusprofessori Jari Hynynen (LUKE, Suomi), professori Urban Nilsson (Sveriges lantbruksuniversitet, Ruotsi) ja lehtori Emma Holmström (Sveriges lantbruksuniversitet, Ruotsi) tutkivat hankkeessaan mallien avulla pohjoisen sekametsän puun kasvua. Tutkimuksessa tuotetaan tietoa metsänhoitoon liittyvää päätöksentekoa sekä metsähoidon suosituksia varten.  

Apulaisprofessorit Lassi Roininen (LUT-yliopisto, Suomi), Öktem Ozan (Kungliga tekniska högskolan, Ruotsi) ja Andreas Hauptmann (Oulun yliopisto, Suomi) tutkivat hankkeessaan sahauksen optimointia seuraavan sukupolven digitalisaation avulla.

Tutkija Kirsi Jarnerö (RISE, Ruotsi), apulaisprofessori Andreas Linderholt (Linnéuniversitetet, Ruotsi) ja dosentti Valtteri Hongisto (Turku AMK, Suomi) kehittävät hankkeessaan uusia akustisia menetelmiä puulattioiden askelääneneristykseen liittyvien ominaisuuksien määrittämistä varten.

Lisätietoja

Yhteyshenkilöt

tiedeasiantuntija Ulrika Jakobsson
Suomen Akatemia, p. 029 533 5038
etunimi.sukunimi (at)aka.fi

apulaisosastopäällikkö Liisa Saarenmaa
maa- ja metsäteollisuusministeriö
p. 040 7523 271, etunimi.sukunimi (at)mmm.fi

ohjelmapäällikkö Petri Heino
ympäristöministeriö, p. 050 5949 923
etunimi.sukunimi (at)ym.fi

Suomen Akatemian viestintä
verkkotiedottaja Vesa Varpula
p. 029 533 5131
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2021 rahoitamme tutkimusta 437 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Suomen Akatemialta uusia mahdollisuuksia Suomi-USA -tutkimusyhteistyöhön15.1.2021 08:46:34 EETTiedote

Suomen Akatemia on avannut uudet yhteishaut Yhdysvaltojen National Science Foundationin (NSF) ja National Institutes of Healthin (NIH) kanssa. Hauilla tuetaan suomalaisten ja yhdysvaltalaisten tutkimusryhmien yhteisiä tutkimushankkeita. Tutkimusyhteistyötä tuetaan Suomen Akatemian lippulaivojen tutkimusaloilla lippulaivaohjelman ja ICT2023 tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-ohjelman kautta.

Akatemiaohjelma edisti väestötutkimusaineistojen yhteistyöverkostoja15.12.2020 12:38:10 EETTiedote

Terveyttä kohorteista ja biopankeista eli Suomen Akatemian COHORT-akatemiaohjelma on ollut kansainvälinen edelläkävijä tutkimusaineistojen hyödyntämisessä ja niiden käytön yhteistyössä. Tämä on osoitus siitä, kuinka suomalainen terveyden edistämisen tutkimus on noussut tällä vuosituhannella kansainvälisesti korkealle tasolle. Tähän ovat vaikuttaneet muun muassa COHORT-ohjelmassakin käytetyt erinomaiset tutkimusaineistot, kuten väestöryhmistä kootut kohortit, joita hyödyntämällä tutkimuksessa elintapojen merkityksestä terveyteen on saatu näyttöä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme