Suomen Kalankasvattajaliitto ry

Suomen Kalankasvattajaliitto otti WWF:n haasteen vastaan

Jaa
Suomen Kalankasvattajaliitto ry/Finlands Fiskodlarförbund rf. TIEDOTE 13.4.2012. Suomen Kalankasvattajaliitto ry on ilmoittanut vastaavansa WWF:n haasteeseen "Suomessa vain kestävästi tuotettua kalaa kaupan vuonna 2015". WWF suosittelee kuluttajia ostamaan kotimaassa viljeltyä kalaa, sillä suomalainen kalanviljely tarvitsee ympäristöluvan ja tuotannon suoriin ympäristövaikutusten vähentämiseen on kiinnitetty paljon huomiota.

Suomessa kiertovesilaitoksessa kasvatettu siika, kuha ja sampi loistavat ansaitusti vihreässä valossa. Kiertovesilaitoksessa kalanviljelyn ympäristövaikutukset ovat hallinnassa ja WWF suositteleekin kuluttajaa ostamaan kiertovedessä kasvatettua kalaa.

Suomalainen kirjolohi saa värikseen keltaisen valon, eli WWF suosittelee kuluttajaa ostamaan kalaa harkiten. Tämä siksi että kalan rehuksi käytettävä kalajauho saatettaisiin
entistä vastuullisemmaksi ja kestävämmäksi esimerkiksi sertifioinnin tai avoimen
tiedottamisen kautta. Toistaiseksi kotimaassa ei ole sertifiointia viljellylle kalalle mutta
tuotannon viranomaisvalvonta on erittäin tiukkaa.

Vesiviljelyn ympäristövaikutusten hallinta

Vesiviljelyn kuormitus on viimeisten 20-vuoden aikana laskenut yli 60 %. Kuormituksen osuus kokonaisfosforin osalta on enää 1,9 % (SYKE 2010). Ympäristövaikutusten hallintaan on päästy pitkäjänteisen kehitystyön tuloksena. Tutkimus, kehitystyö, ohjeistus, koulutus ja
tiedotus ovat olleet avainasemassa. Etenkin valtavasti työtä on tehty rehujen ja ympäristötekniikan kehittämisessä.

Suomalaisille suomalaista ruokaa myös tulevaisuudessa

Terveellisen ja turvallisen lähikalan saanti on jokaisen suomalaisen perusoikeus. Vahvana
tavoitteena on kotimaisen vesiviljelyn kestävä kasvu ja omavaraisuusasteen nostaminen
viljellyissä lohikaloissa. Vesiviljely on ekotehokas tapa tuottaa eläinproteiinia ihmisravinnoksi, vaihtolämpöisenä eläimenä kala hyödyntää rehun muita tuotantoeläimiä
paremmin ja yhdellä rehukilolla voidaankin tuottaa jopa kilo kalaa.

Kalankasvatuselinkeino haluaa jatkossakin turvata kuluttajille lähellä kestävästi ja vastuullisesti tuotetun kalan saannin.

Lisätietoja:
puheenjohtaja Johan Åberg, 040 523 38 64
toimitusjohtaja Anu Toivonen, 040 504 39 72

LIITE/Kuva: Kalankasvatuksen kokonaiskuormitus (tn) Manner-Suomessa 1980-2010. (Lähde: VAHTI-rekisteri, Suomen ympäristökeskus)

Kuvat

LIITE/Kuva: Kalankasvatuksen kokonaiskuormitus (tn) Manner-Suomessa 1980-2010. (Lähde: VAHTI-rekisteri, Suomen ympäristökeskus)
LIITE/Kuva: Kalankasvatuksen kokonaiskuormitus (tn) Manner-Suomessa 1980-2010. (Lähde: VAHTI-rekisteri, Suomen ympäristökeskus)
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kalankasvattajaliitto ry
Suomen Kalankasvattajaliitto ry
Pasilankatu 2
00240 HELSINKI

https://www.kalankasvatus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kalankasvattajaliitto ry

EU:n jättibarometri: COVID-19 pandemia lisäsi suomalaisten kalan kulutusta.19.10.2021 06:00:00 EEST | Uutinen

Kalan kulutus on Suomessa suurempaa verrattaessa kulutustottumuksia EU27 maiden keskiarvoon. Suomalaisista 76 % ilmoittaa syövänsä kalaa vähintään kerran kuukaudessa. enemmän kalaa kulutetaan mm Portugalissa, Espanjassa, Kreikassa, Tanskassa ja Ruotsissa. Suomi sijoittuu kymmenenneksi maiden kalankulutustottumuslistalla. Keskimäärin Euroopassa 64 % sanoo syövänsä kalaa vähintään kerran kuussa. Suurin osa kalasta ostetaan kaupoista ja valmistetaan kotona. Suomalaisista 95 % sanoo ostavansa kalan kaupasta. Ravintolassa kalaa kertoo syövänsä vähintään kerran kuussa noin viidennes suomalaisista, saman verran kuin EU27-maissa keskimäärin. Euroopan komission toimesta haastateltiin maalis-huhtikuussa EU- alueella 26699, joista Suomessa 1017 kuluttajaa.

Mitä kalaa suomalaiset syövät tulevaisuudessa? Ja kuka sen tuottaa?7.5.2021 05:30:00 EEST | Tiedote

Kalan käyttö lisääntyy jatkuvasti, mutta EU:n vesiviljelytuotanto ei ole kasvanut viimeisen 20 vuoden aikana ja Brexitin takia se vähenee nykytasosta. Kalamarkkinoita hallitsee yhteisön ulkopuolelta tuotu kala. Tahtoa kehittää ja lisätä omaa vesiviljelytuotantoa, samoin mahdollisuuksia kalan kestävään tuotantoon EU:n alueelta kyllä löytyy. EU:ssa on aktiivisia vesiviljelyalan yrityksiä sekä osaamista, mutta löytyykö osaavaa työvoimaa? Kehittyvät ja uudistuvat vesiviljely-yritykset tarvitsevat osaavaa ja sitoutunutta henkilökuntaa, mutta vesiviljelyalan koulutukseen hakeutuu hyvin vähän uusia opiskelijoita. Tätä työvoiman saatavuuden vinoumaa pyritään oikaisemaan kansainvälisellä BRIDGES-hankkeella.

Suomalainen kuluttaja ei tiedä, onko lautasella villiä vai kasvatettua kalaa - Miltei puolet suomalaisista ei tiedä Norjan merilohen olevan kasvatettua kalaa3.3.2021 06:30:00 EET | Tiedote

Suomalaiset ovat kaupan kalatiskillä eksyksissä. Ruokakaupoissa myydään käytännössä kahta punalihaista lohikalalajia: lohta ja kirjolohta. Kumpikin tarjolla oleva laji on miltei poikkeuksetta kasvatettua kalaa. Lohta kuitenkin markkinoidaan muun muassa termeillä merilohi, Norjan lohi ja Jäämeren lohi. Nämä ovat vääristäneet suomalaisten käsityksen siitä, mitä he syövät. 90 prosenttia kuluttajista luulee, että merilohi on kalalaji. 79 prosenttia luulee samaa Norjan lohesta. Etenkin merilohta ja Jäämeren lohta luullaan vieläpä villeiksi kalalajeiksi. Nämä mielikuvat vaikuttavat osaltaan siihen, että yli 80 prosenttia suomalaisten kaupasta ostamasta kalasta on tuontikalaa.

Vesistöjen hyvän ekologisen tilan saavuttaminen edellyttää ympäristötiedon avoimuutta osoittaa tuore selvitys26.2.2020 10:59:01 EET | Tiedote

Suomen Kalankasvattajaliiton toimeksiannosta Gaia Consulting on selvittänyt vesistöjen ekologista tilaluokitusta. Hankkeessa kartoitettiin eri toimijoiden roolit luokitteluprosessissa, sekä käytetyt tietokannat ja tausta-aineistot. Nykytilanteessa vesistöhanketta suunnittelevan ei ole mahdollista ennakoida toimintansa vaikutusta vesistön tilaluokitukseen ja tavoitteisiin julkisten aineistojen avulla.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye