Suomen kaupalliset Kiina-riippuvuudet ovat EU-maiden keskitasoa

Selvityksestä käy ilmi, että Kiinalla on korostunut osuus Suomen tuonnissa. Mahdolliset tuonnin katkokset Kiinasta näkyisivät nopeimmin teollisuuden ja kaupan alalla, erityisesti matkapuhelinten, kannettavien tietokoneiden, muiden sähkölaitteiden sekä akkujen ja paristojen puutteena. Komponenttien ja muiden välituotteiden tuonti painottuu tietyille toimialoille, kuten elektroniikkateollisuuteen. Tuontia ei olisi mahdollista korvata pikaisesti varsinkaan tilanteessa, jossa ongelmat kohdistuisivat samanaikaisesti useisiin maihin.
”Tutkittu tieto paljastaa tiettyjä suoria kaupallisia riippuvuuksia Kiinaan varsinkin tuontimme osalta. Useimmiten kaupan riippuvuussuhteet ovat kuitenkin molempia osapuolia hyödyttäviä. Epäsuoriin alihankintaketjujen riippuvuussuhteisiin on pitkälti mahdotonta päästä tilastojen avulla kiinni. Kannustamme yrityksiä jatkamaan toimitusketjujensa arviointia mahdollisten kaupan häiriötilanteiden varalle. Samaan aikaan Kiinan-viennissämme on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia”, toteaa kansainvälisestä kaupasta vastaava alivaltiosihteeri Nina Vaskunlahti ulkoministeriöstä.
Kiinan-tuonnin varassa lasketaan olevan reilut 15 000 henkilötyövuotta. Epäsuora työllisyysvaikutus alihankintaketjujen kautta on suurempi.
Vientiyrityksistä kaksi kolmasosaa on isoja yrityksiä, ja vienti on keskittynyt teollisuuteen. Kiinassa toimivien suomalaisten tytäryhtiöiden liikevaihto on merkittävä, ja yritykset ovat tehneet suuria investointeja myös Suomeen Kiinan-viennin kannattavuuden vuoksi.
Suomalaiseen perusinfrastruktuuriin tai kriittiseen infrastruktuurin ei ole toistaiseksi kohdistunut merkittäviä kiinalaissijoituksia. Suomen pankin nousevien talouksien tutkimuslaitos BOFIT on arvioinut suorat finanssisektorin sidokset Kiinaan maltillisiksi.
Niin Suomessa kuin muualla Euroopassa yhteiskunnan ja teollisuuden vihreän siirtymän nopeus on toistaiseksi sidottu Kiinasta saatavien kriittisten raaka-aineiden saatavuuteen, mikä täyttää EU:n määritelmän strategisesta riippuvuudesta.
Selvityksen viisi keskeistä huomiota
- Suomi on selvityksessä tutkittujen kaupallisten Kiina-riippuvuuksien osalta EU-maiden keskitasoa.
- Suomalaisia ja eurooppalaisia kriittisten raaka-aineiden tuotanto- ja kierrätysvalmiuksia on tärkeää entisestään edistää kestävällä tavalla.
- Suomalaisyrityksiä kannustetaan monipuolistamaan tuotanto- ja toimitusketjuja ja lisäämään arvoketjujen läpinäkyvyyttä. Ulkoministeriö osaltaan edistää tätä tavoitetta tukemalla maakohtaisten kaupanesteiden poistamista ja edistämällä EU:n kauppasopimusverkostoa.
- Korkeampaa arvonlisää tuottaville lopputuotteiden ja palveluiden viennille on Kiinassa edelleen merkittävää kasvuvaraa.
- Jatkoselvitykset kaupallisten haavoittuvuuksien korvaavuudesta sektorikohtaisesti ovat perusteltuja. Lisäkartoitusta tarvitaan myös kaupallisten riippuvuuksien merkityksestä yhteiskuntamme huoltovarmuuteen.
Ulkoministeriö on koordinoinut selvitystyön yhteistyössä laajan kumppaniverkoston kanssa.
- Selvitys Valtioneuvoston julkaisusarjassa. Julkaisun liitteenä on Suomen ja Kiinan välistä kauppaa koskeva Tilastokeskuksen raportti.
- BOFITin analyysi Suomen ja EU:n Kiinan-tuonnista (BOFIT Policy Brief –sarja)
Lisätietoja
Teemu Laakkonen, ulkoasiainsihteeri, Itäisen Aasian ja Oseanian yksikkö (Kiinan kaupallistaloudelliset asiat), puh. 050 911 3579, teemu.laakkonen@formin.fi
Juuso Kaaresvirta, vanhempi ekonomisti, Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitos, puh. 09 183 2107, juuso.kaaresvirta@bof.fi
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto
0295 16001http://um.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Finland to attend meeting of Nordic foreign ministers21.3.2023 14:12:31 EET | Press release
Minister for Foreign Affairs Pekka Haavisto will attend a meeting of Nordic foreign ministers (N5) on 22 March.
Finland deltar i de nordiska utrikesministrarnas möte21.3.2023 14:11:47 EET | Tiedote
Utrikesminister Pekka Haavisto deltar i de nordiska utrikesministrarnas N5-möte den 22 mars.
Suomi osallistuu Pohjoismaiden ulkoministerien kokoukseen21.3.2023 14:10:25 EET | Tiedote
Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu Pohjoismaiden ulkoministerien N5-kokoukseen 22. maaliskuuta.
Finland to grant additional support to earthquake areas in Türkiye and Syria20.3.2023 17:23:42 EET | Press release
Finland will grant additional EUR 12 million in humanitarian assistance to help earthquake survivors in Türkiye and Syria. The support will be used to finance food aid, water services, emergency shelters and protection to those who lost their homes.
Finland ger ytterligare stöd till jordbävningsområdet i Turkiet och Syrien20.3.2023 17:22:17 EET | Tiedote
Finland beviljar ytterligare 12 miljoner euro i humanitärt bistånd för att hjälpa dem som överlevde jordbävningen i Turkiet och Syrien. Stödet ska användas för livsmedelshjälp, vattentjänster, krisinkvartering och skydd för dem som förlorat sina hem.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme