Suomen Punainen Risti SPRSuomen Punainen Risti SPRSuomen Punainen Risti SPR

Suomen laajin vapaaehtoisten öljyntorjuntaharjoitus käynnistyy Hangossa tänään

Jaa

Kymmenet vapaaehtoiset ja viranomaiset kokoontuvat perjantaina ja lauantaina Hankoon testaamaan uutta öljyntorjunnan yhteistoimintamallia. Vapaaehtoisen pelastuspalvelun uusi toimintamalli on suunniteltu erityisesti laajoihin operaatioihin isojen öljyvahinkojen jälkeen. Sitä testataan nyt tässä laajuudessa ensimmäistä kertaa.

Kuva on öljyntorjuntaharjoituksesta Emäsalosta v. 2017 Kuva: Joonas Brandt
Kuva on öljyntorjuntaharjoituksesta Emäsalosta v. 2017 Kuva: Joonas Brandt

Hankesuunnittelija Niki Haake Suomen Punaisesta Rististä kertoo, että nyt testattavan toimintamallin ideana on tehostaa vapaaehtoista öljyntorjuntaa saattamalla eri alojen osaajia yhteen. Suuressa öljyntorjuntaoperaatiossa tarvitaan yhtä lailla rantojen puhdistajaa, autonkuljettajaa kuin kokkia soppatykille.

– Yksittäisillä järjestöillä on paljon osaamista esimerkiksi rantaöljyntorjunnassa. Kaikki vapaaehtoiset tarvitsevat isossa operaatiossa kuitenkin tukea muilta järjestöiltä, esimerkiksi muonitusta, kuljetuksia, liikenteenohjausta ja operaation johtamista, Haake toteaa.

Uusi toimintatapa vapauttaa voimia viranomaiselta

Viikonlopun öljyntorjuntaharjoitusta johtaa Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos, joka olisi vastuussa rantaöljyntorjunnasta myös todellisessa onnettomuustilanteessa.

– Jos tapahtuu mittava öljyvahinko, joka likaa laajoja maa- tai ranta-alueita, puhdistustyö voi kestää jopa useita viikkoja, palopäällikkö Antti Lallukka Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta toteaa.

Vapaaehtoisten tukea on ollut tarjolla viranomaisille aiemminkin, mutta viranomaisten on pitänyt huolehtia vapaaehtoisten johtamisesta ja huollosta muun työnsä ohessa. Uudessa toimintamallissa vapaaehtoiset hoitavat nämä tehtävät itse ja viranomaiset voivat käyttää työaikansa kaikkein vaativimpiin tehtäviin.

– Pelastuslaitoksella tai jälkitorjunnasta vastaavalla kunnalla ei yksin ole resursseja hoitaa laajamittaisia ja pitkäkestoisia rantojen puhdistustöitä tai muita niihin liittyviä tehtäviä. Siksi vapaaehtoisten tekemä öljyntorjuntatyö on erittäin tärkeää omaisuusvahinkojen ja ympäristötuhojen vähentämiseksi, palopäällikkö Lallukka summaa.

Tarvittaessa koulutetaan lisää auttajia

Hangon harjoituksessa on mukana vapaaehtoisia WWF:stä, Punaisesta Rististä, Suomen Lentopelastusseurasta, Suomen Meripelastusseurasta ja MPK:sta. Varsinaisesta öljyyntyneiden rantojen puhdistamisesta huolehtivat WWF:n öljyntorjuntajoukot. Ne ovat erikoistuneet rantojen puhdistamisen lisäksi öljyyntyneiden eläinten hoitoon.

Hangossa harjoitellaan myös sitä, miten uusia auttamishaluisia ihmisiä koulutetaan öljyntorjuntatehtäviin paikan päällä.

– Jos tai kun suuri öljyonnettomuus sattuu, vapaaehtoisia tarvitaan paljon. Paikalliset ihmiset voivat tuolloin olla isoksi avuksi, sillä he ovat jo valmiiksi lähettyvillä. Pikakoulutuksen jälkeen he ovat valmiita rantaöljyntorjuntaan, sanoo WWF:n meriasiantuntija Anna Soirinsuo.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu eli Vapepa on Suomen Punaisen Ristin koordinoima 52 järjestön verkosto, jonka vapaaehtoiset hälytysryhmät tukevat viranomaisia erilaisissa onnettomuus- ja kriisitilanteissa. Hangon öljyntorjuntaharjoitus on osa Vapepan Vapaaehtoiset öljyntorjunnassa -hanketta.

Lisätietoja ja haastattelut:
Hankesuunnittelija Niki Haake, Suomen Punainen Risti, p. 020 701 2142
Meriasiantuntija Anna Soirinsuo, WWF, p. 050 322 6728
Palopäällikkö Antti Lallukka, Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos, p. 09 8162 8699 (tilannekeskus)

Avainsanat

Kuvat

Kuva on öljyntorjuntaharjoituksesta Emäsalosta v. 2017 Kuva: Joonas Brandt
Kuva on öljyntorjuntaharjoituksesta Emäsalosta v. 2017 Kuva: Joonas Brandt
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme