Suomen ortodoksinen kirkko

Suomen ortodoksisen kirkon vanhin ikoni vierailulle Viipuriin

Jaa

Konevitsan Jumalanäidin ihmeitätekevä ikoni vierailee Viipurin hiippakunnan 125-vuotisjuhlilla 16.–20. elokuuta.

Ikoni omalla paikallaan Valamon luostarin pääkirkossa.
Ikoni omalla paikallaan Valamon luostarin pääkirkossa.

Suomen ortodoksisen kirkon vanhin ikoni, Konevitsan Jumalanäidin ihmeitätekevä ikoni vierailee 16.–20. elokuuta Viipurissa hiippakunnan 125-vuotisjuhlilla. Vierailu tapahtuu Viipurin ja Käkisalmen hiippakunnan piispa Ignatin pyynnöstä ja sillä on Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leon siunaus. Lisäksi Museovirasto on myöntänyt ikonille väliaikaisen maastavientiluvan.

Ikoni lähtee matkaan keskiviikkona 16. elokuuta. Lähtöpäivänä kello 9 Valamon Kristuksen kirkastumisen kirkossa toimitetaan rukoushetki matkalle lähdettäessä. Sen jälkeen ikoni lähtee arkkimandriitta Sergein ja munkkidiakoni Nasarin saattamana henkilöautolla kohti Viipurin Kristuksen kirkastumisen katedraalia, jonne saapumisaika on kello 17.

Viipurin hiippakunnan 125-vuotisjuhlan pääliturgia toimitetaan lauantaina 19.8. Viipurin Kristuksen kirkastumisen katedraalin edessä olevalla aukiolla. Kyseessä on katedraalin temppelijuhla, sillä 19.8. vietetään Kristuksen kirkastumisen juhlaa juliaanisen kalenterin mukaan.

Juhlaliturgian johtaa Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirill. Hiippakunnan 125-vuotisjuhliin osallistuu Suomesta myös Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leo, jonka seurueeseen kuuluvat Joensuun piispa Arseni, rovasti Stefan Holm ja ylidiakoni Jyrki Härkönen.

Konevitsan Jumalanäidin ihmeitätekevä ikoni sijoitetaan vierailun ajaksi Kristuksen kirkastumisen katedraaliin. Ikonia suojelee sen oma teräyskehyksinen panssarilasilla varustettu kiota, jonka sisälle on luotu ikonille ihanteellinen mikroilmasto. Valamon luostarin kirkkoon asetetaan matkan ajaksi nähtäville ikonin kopio. Ikoni palaa takaisin Uuteen Valamoon myöhään sunnuntai-iltana 20. elokuuta.

Perimätiedon mukaan pyhittäjä Arseni Konevitsalainen toi ikonin Kreikan Athosvuorelta vuonna 1393. Uuteen Valamoon Konevitsan Jumalanäidin ihmeitätekevä ikoni tuli vuonna 1956 Konevitsan luostarin viimeisten munkkien siirtyessä Keiteleen Hiekan kylästä Heinäveden Valamoon. Arvokas ikoni on kaksipuolinen: sen kääntöpuolelta löytyy Käsittätehty Kristus.

Konevitsan Jumalanäidin ihmeitätekevä ikoni vierailee nyt Venäjällä toista kertaa. Edellinen vierailu toteutui heinäkuussa 2006, jolloin ikoni oli kahden viikon ajan kunnioitettavana Pietarissa ja Konevitsan luostarissa.

Lisätietoja:  
Arkkimandriitta Sergei, puh. 040-566 6642, e-mail:  
arkkimandriitta.sergei@valamo.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maria Hattunen
Vastaava tiedottaja
Suomen ortodoksinen kirkko
maria.hattunen@ort.fi
040 481 9240

Kuvat

Ikoni omalla paikallaan Valamon luostarin pääkirkossa.
Ikoni omalla paikallaan Valamon luostarin pääkirkossa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen ortodoksinen kirkko
Suomen ortodoksinen kirkko
Suomen ortodoksinen kirkko, Karjalankatu 1
70110 KUOPIO

info@ort.fihttp://www.ort.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ortodoksinen kirkko

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme