Helsingin yliopisto

Suomen planeetta on Hiisi! Sadat tuhannet osallistuivat kansainväliseen nimeämiskampanjaan

Jaa

Yli 110 maassa järjestettyihin kansallisiin nimikilpailuihin jätti ehdotuksensa eksoplaneetan ja tähden nimestä maailmanlaajuisesti yli 780 000 ihmistä. Suomessa annettiin 2079 nimiehdotusta ja 4232 ääntä.

Kuva: Leiden University STRW EPO (STRW Astro&Comm)
Kuva: Leiden University STRW EPO (STRW Astro&Comm)

Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin IAU:n NameExoWorlds-kampanjassa annettiin nimi yli 110 eksoplaneetalle ja sen emotähdelle. Nimiparit julkistettiin lehdistötilaisuudessa Pariisissa. Kilpailu juhlisti IAU:n 100-vuotisjuhlavuotta. Kampanjan tarkoituksena oli lisätä tietoisuutta paikastamme maailmankaikkeudessa ja herätellä ajattelemaan, miten jonkin toisen planeetan sivilisaatio voisi nähdä planeetta Maan.

Hiisi kiertää Hornaa

Suomi nimesi Kolmion tähtikuvion suunnassa sijaitsevan tähden HAT-P-38 ja sitä kiertävän kaasuplaneetan HAT-P-38b. Eksoplaneetan voittajanimi on Hiisi ja sen emotähden nimi Horna. Nimiparia ehdotti Aapo Saranpää. Hiisi on tarkoittanut itämerensuomalaisessa mytologiassa pyhää paikkaa ja on myöhemmin muuntautunut viittaamaan pahansuopaan henkiolentoon. Horna tarkoittaa itämerensuomalaisessa mytologiassa manalaa.

Jos eksoplaneettakunnasta löydetään jatkossa uusia kappaleita, niitä nimetään samalla teemalla eli mystisiin, pyhiin tai jopa pahansuopiin viittaavilla itämerensuomalaisen tai suomalaisen mytologian nimillä.

Muidenkin maiden nimissä mytologiaa ja merkittäviä paikkoja

Irlannin koira-aiheisessa nimiparissa Bran ja Tuiren viitataan irlantilaiseen legendaan The Birth of Bran. Irlannin nimeämä eksoplaneetta sijaitsee Ajokoirat-tähtikuvion suunnassa. Jordanian nimipari Wadirum ja Petra viittaavat muinaisiin kaupunkeihin ja suojeltuihin alueisiin. Burkina Fason nimipari Nakambé ja Mouhoun viittaavat Burkina Fason merkittävien jokien paikallisiin nimiin. Planeettakunta on teemaan sopivasti Virta-tähtikuvion suunnassa.

YK:n kansainvälisen alkuperäiskielten vuoden kunniaksi myös alkuperäiskielten puhujia kannustettiin ehdottamaan nimiä omilla kielillään. Esimerkiksi Argentiinassa eksoplaneettakunta sai alkuperäiskieliset nimet, joita ehdotti Moqoit-yhteisön opettaja ja johtaja. Nimet Naqaya ja Nosaxa tarkoittavat ’veli-perhe-sukulaista’ ja ’kevättä’ (sanatarkasti uutta vuotta). Suomessakin saamenkielinen nimipari Lievla ja Áhcagastin eli ’höyry’ ja ’hehku’ ylsi lopullisessa äänestyksessä kolmannelle sijalle.

Harrastajakin voi havaita nimetyn tähden

Nyt nimetyt eksoplaneetat ovat todennäköisesti suuria kaasuplaneettoja. Ne on löydetty käyttämällä joko niin sanottua ylikulkumenetelmää, jossa planeetta paljastuu kulkiessaan emotähtensä editse, jolloin tähden valo hetkellisesti himmenee, tai säteisnopeusmenetelmää, jossa tähdestä tulevan valon spektriä tutkimalla huomataan, että tähti heilahtelee edestakaisin sitä kiertävän planeetan vaikutuksesta.

Laajasti ympäri maailmaa yleisöä osallistanut projekti sai monet innokkaasti ehdottamaan merkityksellisiä, luovia ja ainutlaatuisia nimiä jokaiselle osanottajamaalle erikseen osoitetulle eksoplaneetalle ja sen emotähdelle. Tähti on näkyvissä kyseisestä maasta ja myös tarpeeksi kirkas havaittavaksi harrastajakaukoputkilla.

Kyseessä on vasta toinen kerta, kun tähtiä ja eksoplaneettoja nimetään yleisökampanjan kautta. Yhteensä nimiehdotuksia kerättiin 360 000 kappaletta yli 110 maasta. Kunkin maan kansalliskomitea kokosi yhteen kärkiehdokkaat, joista yleisö sai äänestää voittajan. Äänestyksiin otti osaa yhteensä 420 000 ihmistä. Projektilla on pysyviä vaikutuksia, sillä eksoplaneettojen ja niiden emotähtien voittajanimiä käytetään jatkossa kohteiden luettelonimien rinnalla - mainiten myös nimeä ehdottanut henkilö, ryhmä tai instituutio

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Päivi Harjunpää, Observatorion päällikkö, IAU NOC Suomi

+358 503182422, paivi.harjunpaa@helsinki.fi

Kuvat

Kuva: Leiden University STRW EPO (STRW Astro&Comm)
Kuva: Leiden University STRW EPO (STRW Astro&Comm)
Lataa
Kuva: Leiden University STRW EPO (STRW Astro&Comm)
Kuva: Leiden University STRW EPO (STRW Astro&Comm)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme