Suomen Punainen Risti SPR

Suomen Punaisen Ristin Nälkäpäivä haastaa jokaisen lipaskerääjäksi

Jaa

Nälkäpäivänä kerättävillä varoilla autetaan Suomessa tulipalojen uhreja ja koulutetaan äkillisiin kriiseihin henkisen tuen vapaaehtoisia, jotka ovat auttaneet esimerkiksi Turussa elokuussa. Maailmalla suurta tukea tarvitaan etenkin Jemenissä. Nälkäpäivän lipaskeräys järjestetään 14.–16.9. ympäri Suomea.

Lähi-idässä sijaitseva Jemen on yksi maailman köyhimmistä maista ja se on kärsinyt kaksi vuotta kestäneestä konfliktista ja sen vaikutuksista. Väestöstä jo yli 70 prosenttia on välittömän avun tarpeessa. Taisteluiden vuoksi tärkeä kauppasatama Hodeida toimii vajaasti ja kauppasaarrot ovat lamauttaneet tuonnista riippuvaisen Jemenin.

Ihmisen elämästä on tullut päivittäistä taistelua puhtaan veden, ruoan ja terveydenhoidon saamiseksi. Jäteveden puhdistaminen on puutteellista, mikä on johtanut vakavaan koleraepidemiaan. Saastuneen veden ja puutteellisen hygienian vuoksi jopa 569 000 on sairastunut koleraan ja siihen on kuollut yli 2 000 jemeniläistä viimeisen neljän kuukauden aikana.

- Jemenin Punainen Puolikuu ja kansainvälinen Punainen Risti sekä terveysviranomaiset tarvitsevat tukea, jotta terveys- ja sairaalapalveluita voidaan ylläpitää ja ihmiset saavat ruokaa, vettä sekä sanitaatiota, sanoo Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) terveysohjelman apulaispäällikkö, lääkäri Päivi Laurila.

Julkiset ja kaikille saatavilla olevat terveyspalvelut ovat romahtaneet. Koleran lisäksi Jemenissä kuolee joka päivä noin 20 ihmistä hoidettavissa oleviin vammoihin ja sairauksiin.

Suomen Punainen Risti valmistelee sairaanhoitajan lähettämistä avustustyöntekijäksi Jemeniin. SPR on tukenut viime ja tänä vuonna jemeniläisiä katastrofirahastostaan yhteensä 200 000 eurolla. ICRC toimii maassa lähes 400 työntekijän voimin. Laurilan mukaan elokuun loppuun mennessä ICRC:n tukemissa hoitokeskuksissa on hoidettu 61 300 kolerapotilasta.

Katastrofirahasto auttaa äkillisissä kriiseissä Suomessa

Nälkäpäivänä kerätyillä varoilla koulutetaan henkisen tuen vapaaehtoisia, jotka ovat paikalla kriisitilanteissa, kuten Turussa elokuun lopussa. Suurissa onnettomuuksissa tai kriiseissä koulutetut vapaaehtoiset ovat suuri apu, jotta ammattilaiset voivat keskittyä omiin tehtäviinsä.

- Henkisen tuen taitoja voi pitää kansalaistaitona, kuten ensiapua. On kyky auttaa itseään, mutta myös muita avun tarvitsijoita, sanoo Punaisen Ristin kotimaan valmiustoiminnan päällikkö Leena Kämäräinen

Yhteensä noin 120 henkisen tuen vapaaehtoista partioi viikon ajan Turun keskustassa Kauppatorilla ja tarjosivat keskustelu- sekä kuunteluapua yli 2 400 henkilölle. Partioinnin lisäksi henkisen tuen vapaaehtoiset päivystivät Turun kaupungin kriisipuhelimessa.

Punaisen Ristin psykologien valmiusryhmä saa myös rahoitusta katastrofirahastosta. Turussa viranomaisten tukena psykologeja työskenteli 16.

Suomen suurin lipaskeräys alkaa – kaikki mukaan!

Nälkäpäivänä kerätään sitomattomia varoja katastrofirahastoon, jotta kriisitilanteissa voidaan toimia nopeasti. Maailmalla apua tarvitsevat konfliktien ja luonnonkatastrofien uhrit.

- Odotamme jälleen suurta määrää kerääjiä. Viime vuonna Nälkäpäivä innosti yli 15 000 vapaaehtoista liikkeelle ympäri Suomen, kertoo varainhankintajohtaja John Ekelund Punaisesta Rististä.

Lipaskerääjiksi ovat tervetulleita kaikki, eikä aiempaa kokemusta tarvita. Kerätä voi oman aikataulun mukaan ja jo puolella tunnilla on merkitystä. Kerääjäksi voi ilmoittautua tiistaihin 12.9. klo 12 saakka osoitteessa nälkäpäivä.fi. Suomen suurimmissa kaupungeissa voi lähteä keräämään ilman ennakkoilmoittautumista. Lähimmän lippaidenjakopisteen voi katsoa osoitteesta nälkäpäivä.fi.

Nälkäpäivään voi lahjoittaa:

  • Lähettämällä tekstiviestin SPR numeroon 16499 (15 €/viesti)
  • Netissä osoitteessa nälkäpäivä.fi
  • Soittamalla numeroon 0600 12220 (20,12 €/puhelu + pvm)
  • MobilePay:lla ja Pivolla numeroon 1001
  • Tilisiirrolla tilille FI06 2219 1800 0680 00, viite 5173

#Nälkäpäivä

Punaisen Ristin kuvia saa ladata ilmaiseksi rekisteröitymällä Punaisen Ristin kuva-arkistoon osoitteessa http://aineistopankki.punainenristi.fi/

Keräyslupa: POL-2015-8798 & ÅLR 2016/8243

Lisätietoja:

ICRC:n terveysohjelman apulaispäällIkkö Päivi Laurila vierailee Suomessa ja on haastateltavissa 15.–16.9.
Haastattelupyynnöt tiedottaja Mari Mäkiselle, p. 020 701 2223.

Kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi p. 040 8280 880, kalle.loovi@punainenristi.fi

Kotimaan valmiustoiminnan päällikkö Leena Kämäräinen, p. 020 701 2120, leena.kamarainen@punainenristi.fi

Varainhankintajohtaja John Ekelund, p. 020 701 2022, john.ekelund@punainenristi.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

ICRC:n terveysohjelman apulaispäällIkkö Päivi Laurila vierailee Suomessa ja on haastateltavissa 15.–16.9.
Haastattelupyynnöt tiedottaja Mari Mäkiselle, p. 020 701 2223.

Kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi p. 040 8280 880, kalle.loovi@punainenristi.fi

Kotimaan valmiustoiminnan päällikkö Leena Kämäräinen, p. 020 701 2120, leena.kamarainen@punainenristi.fi

Varainhankintajohtaja John Ekelund, p. 020 701 2022, john.ekelund@punainenristi.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme