Suomen rekrytointinäkymät heikommat kuin Ruotsin ja Norjan

Jaa

Suomalaisten työnantajien rekrytointiaikeet ovat heikentyneet. Toimialoista selvästi paras rekrytointinäkymä on majoitus- ja ravitsemistoiminnassa. Länsisuomalaisilla yrityksillä on eniten työllistämisaikeita. Parhaimmat työllistämisnäkymät maailmanlaajuisesti ovat Brasiliassa, Intiassa ja Costa Ricassa.

Suomessa rekrytointinäkymät ovat heikommat kuin Ruotsissa ja Norjassa.

– Yleisesti ottaen heikentyneet näkymät ovat seurausta Venäjän käynnistämästä sodasta Ukrainassa ja sen haitallisesta vaikutuksesta muun muassa Euroopan energiatalouteen. Historiallisesti katsottuna työllistämisnäkymät ovat kuitenkin korkealla tasolla, sanoo ManpowerGroup Suomen ja Baltian toimitusjohtaja Matti Kariola.

Globaali työmarkkinabarometri ennustaa suomalaisten työnantajien rekrytointiaikeiden heikentyvän loka–joulukuussa 2022. Barometrin työllistämisnäkymiä kuvaava kausitasoitettu indikaattori on +28 prosenttiyksikköä. Edelliseen neljännekseen verrattuna laskua on 5 prosenttiyksikköä.

Majoitus- ja ravitsemistoiminnassa parhaat rekrytointinäkymät

Toimialoista selvästi paras rekrytointinäkymä on majoitus- ja ravitsemistoiminnassa, jonka työllistämisnäkymiä kuvaava indikaattori on +43. Maailmanlaajuisesti majoitus- ja ravitsemistoiminta sijoittui kuudenneksi, 10 prosenttiyksikköä yli alan maailmanlaajuisen keskiarvon.

Edelliseen kvartaaliin verrattuna koulutus-, terveys-, sosiaali- ja julkishallinnon sektorilla oli Suomen toimialoista suurin neljännesvuosittainen kasvu, 19 prosenttiyksikköä. Maailmanlaajuisesti sektorin kasvu on viidennellä sijalla, ylittäen alan globaalin neljännesvuosittaisen kasvun 21 prosenttiyksiköllä.

Useimmissa maissa koulutuksen, terveydenhuollon, sosiaalityön ja julkishallinnon aloilla rekrytointiodotukset ovat laskeneet viime vuosineljänneksen jälkeen, mutta Suomessa kasvu on tällä sektorilla edelleen vahvaa.

Työllistämisnäkymät loka–joulukuussa 2022 eri toimialoilla Suomessa:

 • Majoitus- ja ravitsemistoiminta +43
 • Muu teollisuus +35
 • Tukku- ja vähittäiskauppa +34
 • Teollisuus +33
 • Rakentaminen +31
 • Muut palvelut +29
 • Koulutus, terveys, sosiaalityö ja julkinen hallinto +27
 • Alkutuotanto +21
 • IT, tekniikka, televiestintä, viestintä ja media +16
 • Pankki-, rahoitus-, vakuutus- ja kiinteistöala +9

Länsi- ja Pohjois-Suomessa parhaimmat työllisyysnäkymät

Alueellisesti parhaat työllistämisnäkymät ovat Länsi-Suomessa, jossa rekrytointiaikeita kuvaava indikaattori on +34, noussut 6 prosenttiyksikköä viime vuosineljänneksestä ja 11 prosenttiyksikköä viime vuodesta.

Työllistämisnäkymät loka–joulukuussa 2022 eri puolilla Suomea:

 • Länsi-Suomi +34
 • Pohjois-Suomi +32
 • Etelä-Suomi +27
 • Itä-Suomi +23

Kausitasoitettujen analyysien perusteella työnantajat ympäri maailmaa odottavat yleisesti lisäävänsä henkilöstöä loka–joulukuussa. Globaali indikaattori on +30 prosenttiyksikköä. Tuloksessa on hieman laskua viime vuosineljänneksestä (–3), odotukset ovat kuitenkin edelleen korkeammat kuin viime vuonna samaan aikaan (+6).

Parhaimmat työllistämisnäkymät ovat Brasiliassa, Intiassa ja Costa Ricassa.

Haastattelut tehtiin ajalla 1.7–31.7.2022.

Vuoden 2023 ensimmäisen kvartaalin työllistämisaikeet julkistetaan tammikuussa 2023.

Työmarkkinabarometri. ManpowerGroupin työmarkkinabarometri on kattavin (40 694 työnantajaa 41 maassa), tulevaisuuteen katsova työllisyystutkimus, jota käytetään maailmanlaajuisesti. Työllisyysnäkymiä kuvaava indikaattori lasketaan ottamalla niiden työnantajien prosenttiosuus, jotka ennakoivat rekrytointiaktiivisuuden lisääntymistä, ja vähentämällä tästä niiden työnantajien prosenttiosuus, jotka ennakoivat rekrytointiaktiivisuuden vähenemistä. Suomessa tutkimukseen osallistui 510 työnantajaa. Työmarkkinabarometrillä on 60-vuotisjuhlavuosi.

Lisätietoja antavat:

Matti Kariola, toimitusjohtaja
ManpowerGroup Oy
matti.kariola@manpowergroup.fi
+358 40 824 0117

Henna Karjalainen, markkinointi- ja viestintäjohtaja
ManpowerGroup
henna.karjalainen@manpowergroup.fi
+358 50 575 9197

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

ManpowerGroup
Porkkalankatu 20
00180 Helsinki

020 1700 100https://www.manpowergroup.fi

ManpowerGroup® on henkilöstö- ja työvoimaratkaisujen sekä ulkoistettujen palveluratkaisujen asiantuntija, kehittäjä ja tuottaja. Yhtiö työllistää joka päivä 600 000 ihmistä eri osaamisalueilla ja toimialoilla 80 maassa. Manpower®, Experis®, Talent Solutions sekä Proservia palvelevat 400 000 asiakasorganisaatiota tarjoamalla niiden muuttuviin työvoimatarpeisiin kattavan valikoiman HR-ratkaisuja – henkilöstövuokrauksesta rekrytointiin ja ulkoistetuista palveluratkaisuista uramuutospalveluihin. Pohjoismaissa ja Baltiassa yhtiö on markkinajohtaja. Vuonna 2019 ManpowerGroup valittiin 17. kerran Fortune’s Most Admired Companies -yhtiöksi; vuonna 2020 pääsimme 11. kerran World’s Most Ethical Companies® -listalle. Lue lisää yhtiön toiminnasta ja palveluista osoitteessa www.manpowergroup.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ManpowerGroup

Experis Academy on palkallinen koulutusratkaisu yritysten vakavaan koodaripulaan28.10.2020 10:42:32 EET | Tiedote

ManpowerGroup avaa Suomessa Experis Academy -koulutuskokonaisuuden koodareille suunnitellulla urakiihdyttämöllä. Paljon puhuttu IT-osaajien pula on usein myös osaamispula, sillä vastavalmistuneiden koodarien taidot eivät aina sovi työelämän tarpeisiin. Experis Academyn palkallinen koulutusohjelma on houkutteleva sekä hakijalle että asiakasyritykselle: sertifioitu täsmäosaaminen tähtää pysyvään työpaikkaan.

ManpowerGroup työmarkkinabarometri: Itä-Suomessa vahvimmat näkymät seitsemään vuoteen10.12.2019 08:00:00 EET | Tiedote

ManpowerGroupin työmarkkinabarometri vuoden 2020 ensimmäiselle vuosineljännekselle on julkaistu tänään. Barometri näyttää, että vuosi alkaa kohtalaisin työllistämisaikein. Toimialoista positiivisimpia merkkejä antavat teollisuuden sekä julkisen ja terveys- ja sosiaalipalvelujen sektorit. Itä-Suomen alueella tulokset ovat positiivisemmat kuin kertaakaan koko työmarkkinabarometrin seitsenvuotisen historian aikana.

ManpowerGroup työmarkkinabarometri: Synkkenevät talousennusteet alkavat näkyä työllistämisaikeissa10.9.2019 07:00:00 EEST | Tiedote

Tänään julkistetusta ManpowerGroupin työmarkkinabarometrista loka-joulukuulle käy ilmi, että toimialakohtainen vaihtelu on suurta. Teollisuudessa sekä pankki-, vakuutus- ja liike-elämän palveluissa työllistämishalukkuus on edelleen positiivisella tasolla, vaikka pudotus vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna on suuri. Kaksi toimialakokonaisuutta, julkinen hallinto, koulutus-, terveys- ja sosiaalipalvelut sekä tukku- ja vähittäiskauppa, suunnittelevat vähentävänsä työvoiman määrää seuraavalla vuosineljänneksellä.

Työmarkkinabarometri: työnantajien rekrytointiaikeet pysyvät ennallaan11.6.2019 07:00:00 EEST | Tiedote

ManpowerGroupin työmarkkinabarometrin mukaan suomalaiset työnantajat arvioivat palkkaavansa työvoimaa tasaiseen tahtiin seuraavan vuosineljänneksen aikana. Toimialoista teollisuus, rahoitus-, vakuutus- ja kiinteistöala sekä liike-elämän palvelut ennustavat suurinta työvoiman kasvua. Suomi on kuitenkin jakautunut voimakkaasti kahtia, ja lännessä tilanne näyttäytyy työnhakijoille erittäin hyvänä. Itä-Suomessa työllisyysodotukset ovat puolestaan miinuksella ensimmäistä kertaa yli kahteen vuoteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme