Suomen startup-yhteisö

Suomen startup-yhteisön barometri Q4-2022: Startup-yritykset huolissaan taloustilanteestaan ja rahoituksen saatavuudesta

Jaa
Suomen startup-yhteisön tuoreimman barometrin mukaan vuoden 2022 viimeisellä vuosineljänneksellä usko ympäröivään taloustilanteeseen on jatkanut laskemistaan. Tämä näkyy myös startup-yritysten heikompana arviona oman yrityksen taloustilanteesta.
Suomen startup-yhteisön jäsenyritysten vastauksista lasketut saldoluvut vuosineljänneksittäin.
Suomen startup-yhteisön jäsenyritysten vastauksista lasketut saldoluvut vuosineljänneksittäin.

Suomen startup-yhteisön toteuttaman barometrin mukaan startup-yritysten työntekijöiden rekrytointien määrän arvioidaan hidastuvan entisestään. Startupeissa ollaan selkeästi siirtymässä toistaiseksi hitaamman ja varovaisemman kasvun vaiheeseen. Makrotaloustilanteen realiteetit vaikuttavat väistämättä startupien saamaan rahoitukseen ja kasvumahdollisuuksiin. Inflaation nousupyrähdys on edellyttänyt historiallisen nopeita koronnostoja ja lisäksi Euroopassa käytävä sota rokottaa osakekursseja sekä startupeihin tehtävien sijoitusten saatavuutta.

Vuoden 2022 viimeisen vuosineljänneksen barometriin vastasi 114 startup-yhteisön jäsentä, joista 104 oli startup-yrityksiä ja seitsemän oli VC-rahastoa.

Barometrissä erityisen huomioitavaa on se, että osaavan työvoiman saatavuuden puutetta ei enää koettu niin merkittävänä pullonkaulana kasvulle kuin aikaisemmin. Samalla rahoitusvaikeudet nähdään entistä selkeämmin kasvun hidasteena, jopa enemmän kuin osaavan työvoiman puute. Tämä tulos on kuitenkin intuitiivinen: kun rekrytointien määrää vähennetään kasvun hidastuessa, myös osaavasta työvoimasta kilpaillaan hieman vähemmän ja se näkyy harvemmin kasvun esteenä yrityksille. On kuitenkin selvää, että osaavan työvoiman saatavuus muodostuu jälleen ongelmaksi, kun startupit alkavat rekrytoimaan hanakammin.

Suomen startup-yhteisön pääekonomisti Youssef Zad: “Barometrin tuloksissa on selkeästi havaittavissa, että rahoituksen saatavuus on heikentynyt nopeasti ja sijoittajat ovat varovaisempia. Lisäksi rekrytointien määrän hidastuessa osaavan työvoiman puutteen merkitys vähenee. Kun verrataan vuoden 2022 kolmannen ja neljännen vuosineljänneksen barometrien tuloksia, voi selkeästi havaita, että nyt myös usko oman yrityksen taloustilanteeseen on madaltunut huomattavasti. Yleiset muutosvoimat taloustilanteessa ja rahoitusmarkkinoilla ovat olleet niin voimakkaita, että barometrin tulokset ovat täysin ymmärrettäviä. 

Hitaampi ja varovaisempi kasvu ei kuitenkaan tarkoita, että startup-kenttä kuihtuisi kasaan Suomessa. Muutos toimintaympäristössä eli käytännössä rahan hinnassa tarkoittaa sitä, että agressiivisen kasvun sijaan keskitytään kannattavuuteen ja siihen, että yritykseen sijoitetut rahat riittävät pidempään", jatkaa Zad.

Toimintaympäristön muutosta kommentoi myös terveysteknologiaa kehittävän CardioSignalin toimitusjohtaja Juuso Blomster. “Toimintaympäristöstä on toki tullut lyhyellä aikavälillä haastavampi: esimerkiksi potentiaaliset yhteistyökumppanit panostavat innovaatioihin varovaisemmin. Toisaalta markkinoilta on haihtunut paljon kuumaa ilmaa. Kasvuyritykset, jotka perustuvat tutkimukseen ja ratkaisevat liiketoiminnallaan konkreettisia, esimerkiksi terveyteen tai ympäristöön liittyviä ongelmia, voivat itse asiassa hyötyä “hypen” vähenemisestä. Näin pelikenttä tasoittuu maailmalla.”

Tutustu barometrin tuloksiin tarkemmin täältä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suomen startup-yhteisön jäsenyritysten vastauksista lasketut saldoluvut vuosineljänneksittäin.
Suomen startup-yhteisön jäsenyritysten vastauksista lasketut saldoluvut vuosineljänneksittäin.
Lataa
Keskeiset kasvun esteet startup-yrityksissä.
Keskeiset kasvun esteet startup-yrityksissä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen startup-yhteisö
Suomen startup-yhteisö
Lapinlahdenkatu 16
00180 Helsinki

Suomen startup-yhteisön muodostaa lähes 200 eri suomalaista kasvuyritystä kasvun eri vaiheista, aina alkuvaiheen yrityksistä kymmensarvisiin asti. Startup-yhteisö ei ole edunvalvontajärjestö yksittäiselle toimialalle, vaan uskomme yhdessä tekemisen voimaan – uhkien sijaan näemme ympärillämme mahdollisuuksia. Startup-yhteisön tavoitteena on rakentaa Suomesta maailman paras paikka yrittää, opiskella ja elää.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen startup-yhteisö

Suomen startup-yhteisön pääekonomisti Youssef Zad: "Suomen täytyy houkutella osaavaa työvoimaa nykyistä voimakkaammilla verokannustimilla."9.3.2023 14:43:22 EET | Tiedote

Suomen startup-yhteisö järjesti veroseminaarin torstaina 9.3 Helsingissä. Tilaisuuden yhteydessä julkaistiin Suomen startup-yhteisön toteuttama veroselvitys. Selvityksessä käydään läpi, mitä tutkimuskirjallisuus sanoo huippuosaajien ja innovaattoreiden muuttoliikkeiden ja verotuksen välisestä yhteydestä. Lisäksi selvitys tuo esille sen, millaisia verokannustimia Suomen kanssa työvoimasta sekä yrityksistä kilpailevilla mailla on käytössä. Selvityksen perusteella verokannustimilla on vaikutuksia erityisryhmien muuttoliikkeisiin. Tällaisia erityisryhmiä ovat esimerkiksi patentteja omaavat huippuinnovaattorit sekä muut korkeatuloiset henkilöt.

Suomen startup-yhteisö kiittää parlamentaarisen TKI-työryhmän jäseniä onnistuneesta työstä1.3.2023 14:00:00 EET | Tiedote

Parlamentaarisen TKI-työryhmän loppuraportin julkistamistilaisuus järjestettiin 1.3.2022. Suomen startup-yhteisö on erityisen tyytyväinen siihen, että eduskunta on saanut maaliin TKI-rahoituslain sekä uuden t&k-verokannustimen, joiden avulla parannetaan Suomen tuottavuutta ja talouskasvua pitkällä aikavälillä. Parlamentaarisen työryhmän lopputulokset voidaan havaita 10-20 vuoden aikajänteellä.

Digitaalisen henkilöllisyyden hanke saatava maaliin – tunnistautuminen on maahantulon pullonkaulana24.2.2023 10:48:55 EET | Tiedote

Keskustelu ulkomaalaisten työntekijöiden saamisesta Suomeen on noussut keskeiseksi kysymykseksi Suomen talouskasvun osalta. Syksyllä voimaan tulleen D-viisumin myötä työlupaprosessit ovat nopeutuneet erityisasiantuntijoiden osalta huomattavasti. Samalla maahantuloprosessin pullonkaulat ovat siirtyneet toisaalle. Suomen startup-yhteisön jäsenistökyselyjen mukaan Suomen maahantuloprosessin suurin haaste on tällä hetkellä pankkiasiakkuuden avaaminen ja vahvan tunnisteen käyttöönotto. Digitaalisen henkilöllisyyden uudistus helpottaisi maahanmuuttoprosessia tarjoamalla uuden tunnistautumisvälineen, joka voisi parhaimmillaan korvata pankkitunnusten käytön vahvana tunnistautumisen menetelmänä. Onnistuessaan hanke mahdollistaa ulkomaisen osaajan aidon integroitumisen suomalaiseen yhteiskuntaan aikaisempaa nopeammin. ”Nyt on ensiarvoisen tärkeää, että uusi hallitus ja eduskunta käy HE-esityksen huolella läpi ja antaa esityksen mahdollisimman pian uudelle eduskunnalle. Perustusvaliokunnan esiin

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme