Suomen startup-yhteisö

Suomen startup-yhteisön viesti tulevalle hallitukselle: Osaavan työvoiman saatavuuden lisääminen tulee asettaa hallituskauden keskeiseksi tavoitteeksi

Jaa
Suomen startup-yhteisö kysyi jäseniltään, millaisia politiikkatoimenpiteitä tulevalta hallitukselta toivotaan ja mitkä asiat ovat tärkeitä yritysten kasvun kannalta? Kyselyn perusteella tärkeimmäksi nousi työvoiman saatavuuden parantamiseen liittyvät kysymykset.
Suomen startup-yhteisön kyselyn tulokset: ylimpänä startup-yrityksille tärkein politiikkatoimenpide, johon yritykset toivovat muutosta. Alimpana vähiten tärkein.
Suomen startup-yhteisön kyselyn tulokset: ylimpänä startup-yrityksille tärkein politiikkatoimenpide, johon yritykset toivovat muutosta. Alimpana vähiten tärkein.

Suomen startup-yhteisön toteuttaman kyselyn tavoitteena oli kartoittaa politikkatoimenpiteistä tärkeimmät sekä asettaa ne tärkeysjärjestykseen. Kyselyn tavoitteena oli tarkastella sellaisten politiikkatoimenpiteiden tärkeyttä, jotka palvelisivat kaikkia niitä toimialoja, joilla jäsenyrityksemme toimivat.

Startupeille kolme tärkeintä politiikkatoimenpidettä liittyivät jollain tavalla työvoiman saatavuuden parantamiseen. Kyselyn perusteella oli huomioitavaa, että tohtorikoulutuksen saaneen työvoiman saatavuuden lisäämistä ei koettu kovinkaan tärkeänä verrattuna esimerkiksi muihin työvoiman saatavuuden lisäämistä kartoittaviin kysymyksiin. 

Kyselyn tuloksia on syytä pitää suuntaa-antavina, sillä otoskoko on verrattain pieni, 114 vastaajayritystä. Startup-yhteisöllä on tällä hetkellä 200 jäsentä. Tulokset ovat kuitenkin hyvin linjassa sen kanssa, millaisia politiikkatoimenpiteitä startup-yritykset ovat pitäneet esillä Suomessa viimeisten vuosien aikana.

Peliyhtiö Supercell lataa isoimmat odotukset työvoiman saatavuuden yleiseen parantumiseen sekä maahanmuuttoprosessien suoraviivaistamiseen, erityisesti digitalisaation avulla. “Osaavat työntekijät ovat meille kohtalonkysymys ja ilman heitä ei ole menestyvää pelistudiota. Hyviä uudistuksia on jo osittain tehty, mutta kunnianhimon tasoa tulee nostaa ja esimerkiksi digitaalisen henkilöllisyyden uudistus on vietävä maaliin heti hallituskauden alussa”, sanoo Supercellin yhteiskuntasuhteiden johtaja Markku Ignatius.

Suomen startup-yhteisön pääekonomisti Youssef Zad muistuttaa, että startup-yhteisön jäsenet toimivat hyvin erilaisilla toimialoilla, joissa työvoiman osaamisvaatimukset myös eroavat toisistaan. “Jäsenissämme toimii yrityksiä esimerkiksi kvanttiteknologian parissa, jossa työntekijöiden osaaamisvaatimukset ovat erittäin keskeisessä roolissa ja työssä onnistuminen edellyttää sellaista syväosaamista, joka voidaan hankkia lähtökohtaisesti tohtoritason koulutuksella“, toteaa Zad.

Esimerkiksi kvanttitietokoneita valmistava IQM:n työntekijöiltä vaaditaan todella korkeatasoista teoreettistä osaamista työssään. “Olemme koonneet Euroopan suurimman kvanttiasiantuntijoiden tiimin. Meidän 230 työntekijästä yli 40 prosentilla on tohtorin tutkinto. Kvanttiteknologian kehittyessä sekä teoreettinen että käytännön osaamisen tarve tulevat lisääntymään. Teollisuuden, tiedemaailman ja hallituksen on tehtävä saumatonta yhteistyötä osaamisvajeen kuromiseksi ja kvanttiteknologian potentiaalin hyödyntämiseksi”, sanoo kvanttiyritys IQM Quantum Computersin toimitusjohtaja ja toinen perustajista Jan Goetz.  

Suomen startup-yhteisön kyselyn perusteella verotusta pidetään tärkeänä silloin, kun sillä voidaan houkutella startupeihin paremmin avainhenkilöitä tai kannustaa startup-yrityksiä harjoittamaan TKI-toimintaa. Ehdotetuista politiikkasuosituksista kaikista vähiten tärkeänä pidettiin yhteisöveron leikkaamista, mikä osaltansa tukee sitä viestiä, jota jäsenyrityksemme ovat jo aikaisemmin tuoneet esille suomalaiset startupit  haluavat maksaa veroja Suomeen ja luoda tätä kautta hyvinvointia koko yhteiskunnalle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suomen startup-yhteisön kyselyn tulokset: ylimpänä startup-yrityksille tärkein politiikkatoimenpide, johon yritykset toivovat muutosta. Alimpana vähiten tärkein.
Suomen startup-yhteisön kyselyn tulokset: ylimpänä startup-yrityksille tärkein politiikkatoimenpide, johon yritykset toivovat muutosta. Alimpana vähiten tärkein.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen startup-yhteisö
Suomen startup-yhteisö
Lapinlahdenkatu 16
00180 Helsinki

Suomen startup-yhteisön muodostaa lähes 200 eri suomalaista kasvuyritystä kasvun eri vaiheista, aina alkuvaiheen yrityksistä kymmensarvisiin asti. Startup-yhteisö ei ole edunvalvontajärjestö yksittäiselle toimialalle, vaan uskomme yhdessä tekemisen voimaan – uhkien sijaan näemme ympärillämme mahdollisuuksia. Startup-yhteisön tavoitteena on rakentaa Suomesta maailman paras paikka yrittää, opiskella ja elää.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen startup-yhteisö

Startup barometer: Confidence in the surrounding economy continues to decrease, but the adjustments in the number of employees seem to be over21.4.2023 09:00:00 EEST | Press release

The confidence of Finnish startup companies in the surrounding the economic situation continues declining sharply, with no immediate signs of improvement. The latest results of the barometer survey also suggests that startups’ confidence in their own financial situation is still declining slowly. Although the change is not as significant as before, it is still a concerning trend. A positive sign is that the indicator regarding employee count has stabilized to a positive value.

Suomen startup-yhteisön barometri Q1/2023: Luottamus ympäröivään talouteen jatkaa luisuaan, mutta henkilöstön määrän sopeutustarpeet ovat jo takanapäin21.4.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Startup-yritysten luottamus ympäröivään taloustilanteeseen jatkaa heikkenemistään Suomessa, eikä muutosta parempaan ole ainakaan vielä näköpiirissä. Startup-barometrin vastausten perusteella myös luottamus oman yrityksen taloustilanteeseen on edelleen heikentynyt, mutta muutos ei ole enää niin voimakas ja arvio tulevasta on jo hieman parantunut.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme