Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Suomen suurlähettiläs on palannut Ukrainaan

Jaa

Suomen suurlähettiläs ja kaikki Kiovan edustuston palveluksessa olleet Suomen kansalaiset poistuivat Ukrainasta turvallisuussyistä helmikuussa, kun Venäjä aloitti sotilaallisen hyökkäyksensä. Kiovan turvallisuustilanne on nyt parantunut, ja Suomen Ukrainan suurlähettiläs Päivi Laine on palannut asemapaikalleen Kiovaan.

Edustuston toiminta Kiovassa jatkuu yhä poikkeusjärjestelyin. Asiakaspalvelu sekä viisumi- ja oleskelulupahakemusten vastaanotto on suljettu toistaiseksi. Ukrainassa olevat suomalaiset voivat hätätapauksessa olla yhteydessä ulkoministeriön päivystyskeskukseen (puh. +358 9 1605 5555, sähköposti (paivystys.um@formin.fi).

Ulkoministeriön matkustustiedote kehottaa edelleen välttämään kaikkea matkustamista Ukrainaan ja poistumaan välittömästi maasta.

Suomi tukee vahvasti Ukrainan itsenäisyyttä ja alueellista koskemattomuutta. Suomi tuomitsee Venäjän hyökkäyssodan ja vaatii sotatoimien välitöntä lopettamista. Suomi on alkuvuonna antanut Ukrainalle 14 miljoonaa euroa kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun kautta. Parhaillaan valmistellaan rahallista lisätukea. Lisäksi on annettu materiaaliapua ja puolustustarvikeapua.

Suomi on varannut 700 miljoonaa euroa Ukrainasta pakenevien ukrainalaisten auttamiseen Suomessa. Suomi valmistautuu osallistumaan myös Ukrainan jälleenrakennukseen.

Tiedustelut:

Ulkoministeriön viestintäpäivystys, puh. 040 551 6571, viestinta.UM@formin.fi

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Mediakutsu: ulkoministeri Haaviston ja puolustusministeri Kaikkosen tiedotustilaisuus4.7.2022 13:09:32 EEST | Tiedote

Naton jäsenmaat valmistautuvat allekirjoittamaan Suomen Nato-jäsenyyttä koskevan liittymispöytäkirjan Naton suurlähettiläiden toimesta Naton neuvostossa tiistaina 5. heinäkuuta. Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu allekirjoitustilaisuuteen. Myös Ruotsin Nato-jäsenyyttä koskeva liittymispöytäkirja allekirjoitetaan samassa tilaisuudessa. Tilaisuuden jälkeen Suomen erityisedustusto Natossa järjestää tiedotustilaisuuden asian johdosta.

Finlands anslutning till Nato framskrider: Finlands delegation ledd av utrikesminister Pekka Haavisto för anslutningssamtal med Nato i Bryssel4.7.2022 11:56:01 EEST | Tiedote

Natos medlemsländer förbereder sig på att deras Natoambassadörer ska underteckna anslutningsprotokollet för Finlands medlemskap i Nato vid Nordatlantiska rådets sammanträde tisdagen den 5 juli. Utrikesminister Pekka Haavisto närvarar vid undertecknandet. Det anslutningsprotokoll som gäller Sveriges Natomedlemskap undertecknas också vid samma tillfälle. Efter att anslutningsprotokollet har undertecknats får Finland observatörsstatus i Nato.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme