Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Suomen vetytalous sai nyt suunnan – seuraavalta hallitukselta tarvitaan ripeää toimeenpanoa

Jaa
EK kiittää hallituksen tänään julkistamaa tavoitetta siitä, että Suomi nostetaan Euroopan johtavaan asemaan vetytaloudessa. Tähtäimessä on 10 prosentin osuus EU:n puhtaan vedyn tuotannosta vuonna 2030. Seuraavalta hallitukselta EK toivoo konkreettista vetystrategiaa, jolla vihreän kasvun läpimurto saadaan toteutumaan. Suomen tulee saavuttaa johtoasema niin puhtaan vedyn tuotannossa kuin sitä hyödyntävässä teollisuudessa.

Valtioneuvosto on tänään julkistanut ministeri Mika Lintilän johdolla vetyä koskevan periaatepäätöksen, jossa Suomi tavoittelee Euroopan johtavaa asemaa vetytaloudessa ja 10 prosentin osuutta EU:n päästöttömän vedyn tuotannosta vuonna 2030.

EK:n johtajan Ulla Heinosen mielestä on tärkeää, että hallitus antoi tänään kunnianhimoisen suunnan Suomen vetytulevaisuudelle:

”Vety on yksi keskeisistä läpimurtoteknologioista, joita ilmastokäänteen onnistumisessa tarvitaan. Maailman maat ovat jo lähteneet ankaraan kisaan siitä, kuka pystyy parhaiten houkuttelemaan siihen liittyviä investointeja. Hallituksen tänään julkistama tavoite on tärkeä signaali markkinoille siitä, että Suomi on tosissaan vetytaloudessa ja aikoo rakentaa Euroopan parhaat investointiedellytykset”.

Heinosen mukaan tavoitteiden tulee olla kahtalaiset:

”Suomi tulee nostaa kärkimaaksi sekä päästöttömän vedyn tuotannossa että sitä jalostavassa puhtaassa teollisuudessa.”  

Seuraavaksi katseet toimeenpanoon

Nyt katseet kääntyvät seuraavaan hallitusohjelmaan. Tulevalta hallitukselta tarvitaan konkreettisempi vetystrategia, jossa määritetään uskottavat keinot toimeenpanoon. Siinä tulee ottaa kantaa myös siihen, kuinka lähdemme ripeästi rakentamaan Suomen menestyksen edellytyksiä ja ratkaisemaan pullonkauloja.

Merkittävin omissa käsissä oleva ratkaistava kysymys on investointiluvituksen byrokratia, arvioi EK:n johtava ilmastoasiantuntija Janne Peljo:

”On tärkeää varmistaa, etteivät vetylaitokset jää käsittelyjonoihin odottamaan ympäristö- ja rakennuslupia sekä valituksia koskevia päätöksiä. Vetytalous nostaa puhtaan sähkön kysynnän aivan uudelle tasolle, joten myös sähkön tuotantoa ja siirtoyhteyksiä koskevat investoinnit pitää saada etenemään vauhdilla. Määräaikaiset etusijamenettelyt helpottavat hetkellisesti, mutta pysyvä parannus edellyttää luvituksen rakenteiden ja prosessien uudistamista”.

On myös vahvistettava elinkeinopolitiikan yleistä ennakoitavuutta, satsattava innovaatiorahoitukseen sekä parannettava osaajien saatavuutta ja valmistauduttava ennakoivasti vetytalouden edellyttämän infrastruktuurin rakentamiseen. Suomella on vaikuttamisen paikka myös EU:ssa, jotta vedyn sääntely kehittyy kannustavaan suuntaan, eikä rajaa pois päästöttömiä sähköntuotantomuotoja.

Janne Peljon seurannan mukaan Suomeen on suunnitteilla vetyyn liittyviä laitosinvestointeja yli 2 miljardin euron edestä, minkä lisäksi terästeollisuudessa on suunnitteilla useamman miljardin euron investointeja vetyyn pohjautuvaan päästöttömään teräkseen. Tämä on lupaava alku, mutta lähivuosina on saatava liikkeelle aivan eri mittakaavan investointiaalto. Yritysten ohella politiikan päättäjät ja julkinen valta ovat avainroolissa, jotta vetytalouden läpimurrosta tulee Suomessa totta.

Lisätiedot:
Vihreän kasvun johtaja Ulla Heinonen, puh. 040 550 6982, valokuvat
Johtava ilmastoasiantuntija Janne Peljo, puh. 040 528 5754, valokuvat
Sähköpostit etunimi.sukunimi@ek.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Satu ToivonenTiedottaja

Yrittäjyys, elinkeinopolitiikka
Energia, ilmasto, liikenne, ympäristö
EU-asiat, Brysselin toimisto
Kauppapolitiikka, kansainvälistyminen

Puh:040 821 2097satu.toivonen@ek.fi

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Eteläranta 10
00130 Helsinki

09 420 20https://ek.fi/

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK

EK avasi vihreiden investointien dataikkunan – vireillä yli 15 miljardin euron hankkeet ympäri Suomea21.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote

EK on tänään avannut digitaalisen seurantapalvelun Suomessa vireillä olevista vihreän siirtymän investoinneista. Dataikkunan luvut kertovat, että Suomen talouden ilmastokäänne on saanut vahvan liikkeellelähdön. Nyt on varmistettava, että miljardi-investoinnit saadaan myös maaliin ja uusia liikkeelle. Siksi tulevan hallituksen tärkeimpiä teollisuuspolitiikan tehtäviä ovat investointiluvituksen sujuvoittaminen, vetytalouden vauhdittaminen sekä vihreän viennin kaksinkertaistaminen vuoteen 2030 mennessä.

Elinkeinoelämän EU-prioriteetit tulevalle hallitukselle – Suomen on puolustettava reilua kilpailua sisämarkkinoilla ja maailmalla13.3.2023 00:00:00 EET | Tiedote

Suomen elinkeinoelämä kantaa huolta reilun markkinatalouden tulevaisuudesta, kun EU on etenemässä yhä valtiovetoisempaan suuntaan muun muassa valtiontukien muodossa. On tärkeää vahvistaa Euroopan omavaraisuutta keskeisillä talouden ja tuotannon sektoreilla, mutta se ei saa ajaa EU:ta protektionismiin. Ensi vuonna alkavalla uudella lainsäädäntökaudella tarvitaan vahvat panostukset yritysten aitoon kilpailukykyyn sekä EU:n investointiympäristön vetovoimaan.

EK: Suomen kaksinkertaistettava työperäisen maahanmuuton määrä8.3.2023 07:53:50 EET | Tiedote

Seuraavan hallituksen pitää ensitöikseen sopia mittavista toimista, joilla helpotetaan ja nopeutetaan työperäistä maahanmuuttoa. Tulevalla vaalikaudella työperusteisen maahanmuuton määrä pitää vaalikauden loppuun mennessä nostaa kaksinkertaiseksi eli vuositasolla 40 000 maahanmuuttajaan. Uusien kansainvälisten opiskelijoiden määrä on samalla nostettava kolminkertaiseksi eli vuositasolla 15 000 opiskelijaan. Heistä 75 prosenttia pitäisi työllistyä valmistumisen jälkeen Suomessa. Työperäisen maahanmuuton ja opiskelijoiden tuoma työntekijämäärä tarkoittaisivat yli 50 000 uutta työntekijää vuodessa.

Elinkeinoelämän luottamus pysyi ennallaan helmikuussa27.2.2023 08:00:06 EET | Tiedote

"Yritykset ovat tuoreiden luottamuslukemien näkökulmasta odottavalla kannalla. Luottamus on pysytellyt ennallaan viimeiset kolme kuukautta. Harvoin kannattaa painottaa yksittäisiä havaintoja, mutta talouden suhdanteen kannalta seuraavat pari havaintoa ovat monella tapaa ratkaisevia. Vahvistuvatko positiiviset signaalit taloudesta ja lisäävät luottamusta vai lähteekö luottamus uudelleen laskuun?”, EK:n johtaja Sami Pakarinen sanoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme