Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Suomen viimeiset kokoontumisrajoitukset ovat päättyneet - aluehallintovirastot ovat tehneet yli 400 koronapäätöstä pandemian aikana

Jaa

Epidemiatilanne on helpottanut rokotuskattavuuden nousun myötä koko maassa, eivätkä kokoontumisrajoitukset ole välttämättömiä enää millään alueella Suomessa. Viimeiset rajoitukset ovat päättyneet eilen 30.9.2021. Pandemian aikana alueellinen epidemiatilanne on vaihdellut merkittävästi, mikä on heijastunut myös eri aluehallintovirastojen tekemien rajoituspäätösten määrään ja sisältöön.

Viimeiset kokoontumisrajoitukset kohdistuivat Uudellemaalle ja päättyivät eilen 30.9.2021. Tämä on ensimmäinen kerta maaliskuun 2020 jälkeen, kun millään alueella Suomessa ei ole voimassa aluehallintoviraston määräämiä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoituksia. Aluehallintovirastot tekivät ensimmäiset tartuntatautilain mukaiset päätökset yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoittamisesta 13.3.2020.  

Koronaepidemiatilanne ja sitä myötä välttämättömiksi arvioidut rajoitustoimet ovat olleet alueellisesti erilaisia lähes koko pandemian ajan. Hallituksen hybridistrategian mukaiset koronakoordinaatioryhmät aloittivat alueellisen epidemiatilanteen ja sen vaatimien toimenpiteiden arvioinnin syksyllä 2020. Aluehallintovirastot ovat tehneet omassa toimivallassaan olevat rajoituspäätökset tartuntatautilain mukaisesti alueellisten tilannearvioiden, toimenpidesuositusten ja itsenäisen harkintansa perusteella. Päätöksenteossa on huomioitu myös hallituksen linjaukset ja sosiaali- ja terveysministeriön valtakunnallinen ohjaus. 

Esimerkiksi Lapissa ei ole ollut voimassa aluehallintoviraston päätöksiä kokoontumisrajoituksista toukokuun 2021 jälkeen, ja Itä-Suomen aluehallintoviraston alueella viimeiset rajoituspäätökset voitiin kumota suotuisan epidemiatilanteen ansiosta kesäkuun puolivälissä. Aluehallintovirastot ovat seuranneet tilannetta tiiviisti yhdessä muiden viranomaisten kanssa ja tehneet päätöksiä silloin, kun ne on arvioitu välttämättömiksi keinoiksi epidemian leviämisen estämisessä. Alueelliset koronakoordinaatioryhmät seuraavat ja arvioivat epidemiatilannetta myös jatkossa. Kunnat ja aluehallintovirasto voivat edelleen tarvittaessa määrätä kokoontumisrajoituksia omalle alueelleen, jos epidemiatilanne heikentyy paikallisesti. 

Koska koronatilanne on ollut eri puolilla Suomea erilainen ja sairaanhoitopiirejä ja maakuntia on aluehallintovirastojen toimialueilla eri määrä, aluehallintovirastojen tekemien rajoituspäätösten määrät ovat erilaisia. Eniten tartuntatautilain mukaisia koronaan liittyviä päätöksiä on tehnyt Etelä-Suomen aluehallintovirasto, ja tämän myötä myös korona-aiheisten tiedotteiden lukumäärä on virastossa maan suurin. Alueellisesti arvioituihin torjuntatoimiin siirtyminen syksyllä 2020 näkyy myös siinä, että erityisesti vuoden 2021 aikana tehtyjen päätösten lukumäärät eroavat virastoittain.  

Aluehallintovirastot ovat tarjonneet kattavaa neuvontaa ja ohjeita rajoitusten toteuttamisen ja noudattamisen tueksi. Avi.fi-sivuston koronaosiossa on ollut vuoden 2021 aikana noin puoli miljoonaa käyntiä, ja aluehallintovirastojen valtakunnallisen koronainfon puhelinpalvelu on neuvonut lähes kymmentätuhatta soittajaa. Lisäksi virastot ovat mm. pitäneet alueellisia ja valtakunnallisia infotilaisuuksia yrittäjille ja medialle. 

Alle on listattu aluehallintovirastojen koronaan liittyvien päätösten lukumäärät ja korona-aiheisten tiedotteiden määrät. Luvuissa ovat mukana tartuntatautilain mukaiset yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämistä rajoittavat päätökset, tilojen käyttöä rajoittavat päätökset sekä kuntia ja maahantulijoita terveystarkastuksiin velvoittavat päätökset. 

Koronapäätöksiä aluehallintovirastoissa yhteensä 408 kappaletta (2020: 146 kpl, 2021: 262 kpl)  

 • Etelä-Suomen aluehallintovirasto: 129 kpl, 2020: 36, 2021: 93 
 • Itä-Suomen aluehallintovirasto: 50 kpl, 2020: 21, 2021: 29 
 • Lapin aluehallintovirasto: 53 kpl, 2020: 24, 2021: 29 
 • Lounais-Suomen aluehallintovirasto: 70 kpl, 2020: 24, 2021: 46 
 • Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto: 57 kpl, 2020: 21, 2021: 36 
 • Pohjois-Suomen aluehallintovirasto: 49 kpl, 2020: 20, 2021: 29 

Huom. Kirjaamiskäytännöistä johtuen lopulliset lukumäärät voivat poiketa yllä mainitusta.  

Korona-aiheisia tiedotteita aluehallintovirastoissa yhteensä 468 kpl (2020: 186 kpl, 2021: 282 kpl) 

 • Etelä-Suomen aluehallintovirasto: 109 kpl (2020: 29 kpl, 2021: 80 kpl) 
 • Itä-Suomen aluehallintovirasto: 71 kpl (2020: 23 kpl, 2021: 48 kpl) 
 • Lapin aluehallintovirasto: 47 kpl (2020: 19 kpl, 2021: 28 kpl) 
 • Lounais-Suomen aluehallintovirasto: 33 kpl (2020: 9 kpl, 2021: 24 kpl) 
 • Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto: 74 kpl (2020: 28 kpl, 2021: 46 kpl) 
 • Pohjois-Suomen aluehallintovirasto: 82 kpl (2020: 44 kpl, 2021: 38 kpl) 
 • Valtakunnalliset, aluehallintovirastojen yhteiset tiedotteet: 52 kpl (2020: 34 kpl, 2021: 18 kpl) 

Huom. Kirjaamiskäytännöistä johtuen lopulliset lukumäärät voivat poiketa yllä mainitusta. 

Tilojen käyttöä koskevat lain yleiset hygieniavaatimukset ovat voimassa koko Suomessa 

Koko Suomessa ovat edelleen voimassa tartuntatautilain yleiset hygieniavaatimukset, joilla parannetaan asiakas- ja yleisötilojen terveysturvallisuutta. Tartuntatautilain pykälässä 58 c määritellään yleiset hygieniavaatimukset, joita erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavien toimijoiden on noudatettava: 

 • asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen 
 • asiakkaille ja osallistujille annetaan riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytäntöjä koskevat toimintaohjeet 
 • tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan 
 • asiakkaiden ja osallistujien oleskelu järjestetään sillä tavoin väljästi kuin se on mahdollista toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen. Mahdolliset asiakaspaikat sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan. 

Lain hygieniavaatimukset ovat voimassa ilman erillisiä viranomaispäätöksiä koko Suomessa erilaisissa asiakas- ja yleisötiloissa, kuten kaupoissa, kauppakeskuksissa, liikuntatiloissa, museoissa, teattereissa ja kirjastoissa. Tällä hetkellä vaatimukset ovat voimassa vuoden 2021 loppuun asti.   

Hallitus päättää ravintoloiden alueellisista rajoituksista 

Ravintoloiden toimintaa rajoitetaan tartuntatautilain väliaikaisen pykälän 58 a ja valtioneuvoston antaman asetuksen mukaisesti. Ravintoloissa on koko Suomessa mm. noudatettava vastaavia hygieniavaatimuksia kuin muissa asiakastiloissa. Valtioneuvosto päättää ravintoloiden maakuntakohtaisista rajoituksista aukiolo- ja anniskeluaikoihin ja asiakasmääriin sekä istumapaikkavelvoitteesta. Alueelliset rajoitukset ovat voimassa toistaiseksi, ja hallitus tarkastelee niitä viikoittain. Ravintolatoiminnan rajoitusten noudattamista valvoo aluehallintovirasto.  

LISÄTIETOJA: 

Virastojen ylijohtajat

Sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@avi.fi 

Itä-Suomen aluehallintovirasto: ylijohtaja Soile Lahti, p. 0295 016 964 

Pohjois-Suomen aluehallintovirastoylijohtaja Terttu Savolainen, p. 0295 017 551 

Lounais-Suomen aluehallintovirastoylijohtaja Leena Räsänen, p. 0295 017 385 

Lapin aluehallintovirasto: ylijohtaja Kaisa Ainasoja, p. 0295 017 345 

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto: ylijohtaja Marko Pukkinen, p. 0295 018 582 

Etelä-Suomen aluehallintovirastoylijohtaja Merja Ekqvist, p. 0295 016 271 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Janakkalan kolmannen lintuinfluenssalöydöksen vuoksi siipikarjan siirtoja on rajoitettu jälleen laajemmalla alueella - kaikkien siipikarjanpitäjien on rekisteröidyttävä eläintenpitäjärekisteriin15.10.2021 17:40:07 EEST | Tiedote

Linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa H5N1-tyypin lintuinfluenssaa todettiin Janakkalassa jälleen uudella tilalla luontoon istutetusta fasaanista 15.10.2021. Ruokavirasto on uuden löydöksen vuoksi laajentanut edelleen tartuntavyöhykettä, jolla rajoitetaan siipikarjan ja luonnonvaraisista linnuista saatavien tuotteiden siirtoja.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo ravintoloita myös koronapassilainsäädännön noudattamisessa - jo ensi yönä asiakkailta tarkastettava koronapassi15.10.2021 17:29:29 EEST | Tiedote

Jos ravintoloitsija ottaa käyttöön koronapassin eli velvoittaa asiakkailta todistusta koronarokotuksesta, negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta koronataudista, ravintolan ei tarvitse noudattaa alueella voimassa olevia aukiolo- ja anniskeluaikojen ja asiakasmäärien rajoituksia. Ravintolan henkilökunnan on ohjattava ilman passia ravintolassa oleskelevat asiakkaat poistumaan tiloista ensi yönä klo 24, jos ravintolassa otetaan käyttöön koronapassi välittömästi lain tullessa voimaan.

Sivistystoimi sai kiitosta onnistumisesta korona-aikana – jälkityö jatkuu pitkään14.10.2021 12:52:49 EEST | Tiedote

Ylijohtaja Terttu Savolainen ja eduskunnan sivistysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Mikko Kinnunen vierailivat 14.10.2021 Pohjois-Suomen aluehallintoviraston sivistysjohdon verkoston kokouksessa. Johtaja Veijo Kosola kertoi avauksessaan, että koronapandemian aikana kuntien sivistysjohto on kokoontunut verkostossa 66 kertaa. Ylijohtaja esitti suuret kiitokset kuntien sivistysjohdolle ja sivistystoimen työntekijöille alueellamme menestyksekkäästä koronaepidemian torjuntatyöstä. Kouluissa ja oppilaitoksissa on selvitty erinomaisesti järjestämään opetus haasteellisissa olosuhteissa koronakriisin aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme