Suomen Yrittäjät

Suomen Yrittäjät ei kannata kansallisen yritysvastuulain säätämistä – Kansallinen lainsäädäntö heikentää suomalaista kilpailukykyä ja lisää yritysten hallinnollista taakkaa

Jaa

Suomen Yrittäjät ei näe työ- ja elinkeinoministeriön kaavailemaa kansallista yritysvastuulakia tehokkaana ratkaisuna ongelmaan, joka pitää sisällään ihmisoikeuksien toteutumisen tai ympäristöön kohdistuvien haittavaikutusten arvioimista liiketoiminnassa. Mikäli yritysvastuun osalta halutaan luoda velvoittavaa sääntelyä, tulee se toteuttaa EU-tasolla. Vain suomalaisia yrityksiä koskeva sääntely heikentää suomalaisten yritysten kilpailuasemaa eurooppalaisiin verrokkeihin verrattuna.

Suomen Yrittäjien asiantuntija Karoliina Katila. Kuva: Markus Sommers. Kuva vapaasti käytettävissä.
Suomen Yrittäjien asiantuntija Karoliina Katila. Kuva: Markus Sommers. Kuva vapaasti käytettävissä.

Huomio yritysvastuulakeja kohtaan on lisääntynyt eri maissa ja myös EU:ssa. Euroopan komissio julkaisi alkuvuodesta kattavan selvityksen yritysvastuusta. Selvityksen esittelytilaisuudessa annettiin viitteitä siitä, että EU-tason sääntelyn valmistelu saatetaan aloittaa hyvinkin pian.

Nyt myös työ- ja elinkeinoministeriö on julkaissut oikeudellisen selvityksen, jossa pohditaan kansallisen yritysvastuulain säätämistä. Suomen Yrittäjien asiantuntija Karoliina Katilan mukaan mahdollinen yrityksiä velvoittava sääntely tulisi toteuttaa kuitenkin nimenomaan EU-tasolla. 

- Vain suomalaisia yrityksiä koskeva, hallinnollista taakkaa ja yrityksille kustannuksia luova sääntely heikentää suomalaisten yritysten kilpailuaseman sen eurooppalaisiin verrokkeihin verrattuna. Ei ole myöskään kannattavaa tai järkevää ryhtyä kansallisesti päällekkäiseen työhön EU:n kanssa, Karoliina Katila sanoo.  

- On erittäin myönteistä, että yritysvastuulaista on hankittu kantaa ottamaton selvitys, jonka perusteella kuullaan sidosryhmiä. Ennen kuin mahdollisista lainsäädäntötoimista päätetään, tulisi kuitenkin laatia kattava vaikutustenarvio kansallisen lainsäädännön vaikuttavuudesta ja sääntelyn vaikutuksista yrityksille, Katila jatkaa. 

Yritykset panostavat jo vastuullisuuteen 

Monet suomalaiset yritykset edistävät vapaaehtoisesti omassa toiminnassaan vastuullista toimintaa koskevia periaatteita niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Myös kasvava osa pk-yrityksistä raportoi yritysvastuutyönsä edistymisestä. 

- Vastuullisuudesta on tullut myös pk-yrityksille keskeinen menestystekijä ja kilpailuetu. Pk-yritykset kuuluvat usein suurempien yritysten tuotantoketjuun. Vastuullisuutta koskevien periaatteiden noudattamista eivät siten edellytä pelkästään asiakkaat vaan myös isommat yritykset näiden liikekumppaneilta, Karoliina Katila summaa. 

 Yritysvastuulakia koskevan oikeudellisen selvityksen on tehnyt Ernst & Young Oy työ- ja elinkeinoministeriön tilauksesta. Selvitys avaa yritysvastuulain mahdollisia sääntelyvaihtoehtoja, soveltamisalaa sekä valvontaa ja sanktioita. Suomen Yrittäjät kuuluu yritys- ja yhteiskuntavastuun neuvottelukuntaan, joka on toiminut neuvoa antavana elimenä selvitykselle. Selvitys on luettavissa kokonaisuudessaan TEM:n sivuilla

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suomen Yrittäjien asiantuntija Karoliina Katila. Kuva: Markus Sommers. Kuva vapaasti käytettävissä.
Suomen Yrittäjien asiantuntija Karoliina Katila. Kuva: Markus Sommers. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 58 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Alle puolet yrittäjistä pystyy pitämään riittävästi lomaa9.6.2021 07:52:52 EEST | Tiedote

12 prosenttia yrittäjistä ei lomaile tänä kesänä ollenkaan, 16 prosenttia lomailee korkeintaan viikon, käy ilmi Yrittäjägallupista. Alle puolet kokee pystyvänsä pitämään riittävästi lomaa. “Nämä ovat huolestuttavia tietoja. Yrittäjäkin tarvitsee lomansa. Muuten voimat loppuvat eikä ajattelu uudistu. Jos vain mahdollista, kannattaa pitää edes lyhyt loma”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Yrittäjät: Pienyrityksiä pitää auttaa digitalisoimaan taloushallintoaan - taloudenpitoon ja velvoitteisiin kuluva aika minimoitava, jotta jää aikaa tehdä bisnestä31.5.2021 13:31:04 EEST | Tiedote

- Pienyritysten taloushallinnon digitalisoitumista on edistettävä niin, että tunnistetaan yrittäjien arjen tarpeet ja vastataan niihin. Tuore selvitys paikantaa kehittämiskohtia, joihin viranomaisten ja taloushallintoalan on tartuttava, jotta taloudenhoidosta ja sen velvoitteista koituisi pienyrityksille mahdollisimman vähän vaivaa, Suomen Yrittäjien digi- ja koulutusasioiden päällikkö Joonas Mikkilä sanoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme