Suomen Yrittäjät

Suomen Yrittäjät: Koko työttömyysturvan siirtäminen Kelalle paras vaihtoehto

Jaa

Nyt kaikesta työsuhteisesta työstä maksetaan työttömyysvakuutusmaksuja, mutta ansioturvaa saavat vain työttömyyskassan jäsenet. Noin 450 000 ihmistä on sen etuuksien ulkopuolella. Koko työttömyysturva kannattaisi siirtää Kelalle.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers

Selvityshenkilö Mauri Kotamäki luovutti sosiaali- ja terveysministeriölle arvionsa ansiosidonnaisen työttömyysturvan kehittämisestä. 

Kotamäki tarkastelee selvityksessään kolmea vaihtoehtoista tapaa siirtyä yleiseen ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Suomen Yrittäjät pitää ehdotetuista malleista parhaana vaihtoehtoa, jossa koko työttömyysturvan siirrettäisiin Kelalle ja kaikki vakuutuksen maksajat otettaisiin ansiosidonnaisen piiriin.

- Kotamäki on tehnyt ansiokkaan selvityksen. On väärin ja epäreilua, että kaikki rahoittavat järjestelmää, mutta iso osa työntekijöistä jää ilman ansiosidonnaista turvaa. Nämä henkilöt ovat usein vielä heikossa työmarkkina-asemassa, vähemmän koulutettuja ja nuoria, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

- Ei voi olla niin, että ihmisiä kohdellaan eri tavalla riippuen siitä, kuuluvatko he työttömyyskassaan vai eivät. Tarvitaan uudistus, joka lisää yhdenvertaisuutta, hän lisää.

Kohti yhtä luukkua

Yrittäjien mukaan Kansaneläkelaitos on luonteva toimija, koska sillä on vastuulla myös muita sosiaaliturvaan liittyviä asioita, kuten toimeentulo- ja yleinen asumistuki. Muutos mahdollistaisi siirtymisen kohti yhden luukun palveluperiaatetta ja parantaisi palveluiden alueellista saatavuutta, koska Kelalla on vielä toimintoja eri puolilla maata.

Ansiosidonnaisen ehdot eivät muuttuisi eli etuuden saajan kannalta suurin muutos olisi palvelun tarjoajan vaihtuminen Kelaan.

- On kysymys myös tehokkuudesta. Ei ole mielekästä, että työttömyysturvaa jaetaan 26 kassan kautta. Se on yhteisten voimavarojen haaskaamista. Keskittäminen toisi noin 40 miljoonan euron säästöt vuodessa, ehkä suuremmatkin, Pentikäinen summaa.

- Myös Työllisyysrahaston (nyk. Työttömyysvakuutusrahasto) tarvetta on syytä pohtia. Sen poistuminen toisi lisäsäästöjä.

Yrittäjien työttömyysturvan hyvä pohjautua vapaaehtoisuuteen

Kotamäki ehdottaa, että yleisen ansioturva koskisi ainoastaan työsuhteisia. Yrittäjien työttömyysturva jäisi siten nykyiselleen eli pohjautuisi vapaaehtoisuuteen.

- Tämäkin ehdotus on perusteltu. Ei ole järkevää kasvattaa yrittämisen verokiilaa ja siten kasata esteitä yrittämisen aloittamisen tielle. On myös hyvä huomata, ettei yrittäjien vapaaehtoisessa järjestelmässä ole vastaavaa yhdenvertaisuusongelmaa, mikä työntekijöillä on, Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula sanoo.

Kotamäen ehdotuksista kaikki kasvattaisivat julkisen talouden menoja. Menojen kasvu olisi kuitenkin työttömyysturvajärjestelmän kokonaisuudessa maltillinen.

- Mikäli menolisäys vaatisi lisärahoitusta, olisi se fiksumpaa tehdä leikkaamalla työttömyysturvaa esimerkiksi lisäämällä sen porrastusta. Työttömyysvakuutusmaksujen nostaminen kasvattaisi rakenteellista työttömyyttä, joka on jo ennestään Suomessa liian korkea, Pentikäinen esittää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Mannerheimintie 76 A
00101 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2018 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 383 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme