Suomen Yrittäjät

Suomen Yrittäjät: Sote-uudistuksen eteneminen vähentää epävarmuutta

Jaa

- On tärkeä asia, että sote-uudistus etenee. Sote-palveluiden järjestämiselle ja tuottamiselle tarvitaan selkeät suuntaviivat, jotta epävarmuus vähenee, palvelut voivat kehittyä sekä yrittäjät uskaltavat investoida ja palkata väkeä alan yrityksiin, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo.

Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers
Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers

Perustusvaliokunta ilmoitti tänään saaneensa päätökseen sosiaali- ja terveyspalvelu- sekä maakuntauudistusta koskevan lausuntonsa. Lakien käsittely jatkuu seuraavaksi sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ja sen jälkeen suuressa salissa.

Kun järjestämisvastuu saadaan kuntia leveämmille hartioille, paranee samalla järjestäjän neuvotteluvoima suhteessa sosiaali- ja terveyspalvelun tuottajiin. Neuvotteluvoima on nyt ollut monin paikoin täysin päinvastoin.

Valinnanvapaus antaa pienille yrityksille mahdollisuuden tarjota palveluita

Yrittäjien mukaan on myös yrittäjyyden ja terveen kilpailun kannalta hyvä, että järjestäjän ja tuottajan roolit erotetaan, ja asiakkaan valinnanvapautta lisätään.

- Valinnanvapaus on parempi palveluiden järjestämistapa kuin ostopalvelut julkisena hankintana, sillä pienemmän yrityksen on helpompi pysyä mukana. Sote-markkinat ovat keskittyneet liikaa viime vuosina, kun uudistusta on odoteltu, Pentikäinen sanoo.

- Nyt on tärkeää, että lait käsitellään huolellisesti mutta nopeasti, ja viedään suureen saliin vielä tällä vaalikaudella, Pentikäinen jatkaa.

Palvelusetelit laajasti käyttöön

Maakunnissa uudistukseen valmistautuminen on jo varsin pitkällä. Ennen uudistuksen voimaantuloa sote-järjestäjän kannattaa ottaa käyttöön mahdollisimman laajasti palveluseteleitä.

Pentikäisen mukaan se valmistaa yrittäjiä tulevaan ja järjestäjiä valinnanvapauteen. Palveluseteli voitaisiin myös jo siirtymäaikana ottaa velvoittavana käyttöön.

- Sen voi tehdä esimerkiksi siellä, missä asiakas ei nyt pääse hoitotakuuajan kuluessa hoitoon, vammaispalvelulain mukaisissa palveluissa sekä kuntoutuksessa, Pentikäinen esittää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers
Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Mannerheimintie 76 A
00101 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2018 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 383 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme