Suomen Vuokranantajat ry

Suomessa kannustetaan sijoittamaan ennemmin metsään kuin asuntoihin – 1000 euron vuokratulovähennys tukisi kotimaista asuntosijoittamista

Jaa
Eri sijoitusmuotojen verokohtelu vaihtelee Suomessa merkittävästi, kertoo Deloitte Oy:n Suomen Vuokranantajien teettämä selvitys. Käytännössä verotus kannustaa sijoittamaan pikemmin metsään kuin asuntomarkkinoille. Kaupungistuvassa Suomessa tämä on kestämätön linjaus. Korjauksena tilanteeseen Suomen Vuokranantajat ry ehdottaa 1000 euron vuokratulovähennystä.

Suomen Vuokranantajat ry julkaisi tänään Deloitte Oy:ltä tilaamansa raportin, jossa on vertailtu esimerkkien avulla eri sijoitusmuotojen verotuksellista kohtelua. Selvitys kertoo karua kieltä Suomen verojärjestelmästä: käytännössä verotuksella kannustetaan sijoittamaan mieluummin metsään ja osakkeisiin kuin asuntoihin. Metsäsijoittajien pääomaverotusta on loivennettu omalla, jopa 60 % metsävähennyksellä, ja osakesijoittamiseen puolestaan kannustaa osinkojen kevyempi verotus.

Raportin myötä Suomen Vuokranantajat esittää vuokratuloihin kohdistuvaa 1000 euron vuokratulovähennystä.

”Nykyinen verojärjestelmämme koostuu useista erilaisista vähennyksistä, eikä valitettavasti näytä olevan poliittista realismia luopua näistä ja siirtyä kohti yhdenmukaisempaa järjestelmää. Pienimuotoisen asuntosijoitustoiminnan kannustamiselle on vähintään yhtä hyvät perusteet kuin jo olemassa olevillekin vähennyksille”, linjaa Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Pitkällä tähtäimellä Suomen Vuokranantajat kannattaa kaikista sijoitusmuotokohtaisista vähennyksistä luopumista ja siirtymistä kohti yksinkertaisempaa pääomatuloverojärjestelmää. Verokantoja tulisi pyrkiä laskemaan ja kaikenlaiseen piensijoittamiseen kannustaa esimerkiksi yleisellä 1000 euron vähennyksellä. Tämänkaltainen järjestelmä on jo olemassa ansiotuloverotuksen puolella tulonhankkimisvähennyksen ja ansiotulovähennyksen kautta.

”Kyselytutkimuksemme mukaan 55% vuokranantajista harkitsisi toiminnan laajentamista verotuksen keventämisen myötä. Vähennys toisi lisää pääomaa asuntomarkkinoille ja mahdollistaisi siten vastaamisen kaupungistumisen muodostamaan asuntokysynnän kasvuun. Asuntosijoittaminen vaatii myös huomattavasti enemmän töitä esimerkiksi osakesijoittamiseen nähden ja vertautuu siten hyvin metsäsijoittamiseen”, Koro-Kanerva jatkaa.

”Keskimäärin suomalaisen vuokranantajan toiminta on pienimuotoista, sillä vuokratulojen mediaani on alle 3000 euroa vuodessa. Suomessa tulisi tehdä kaikki mahdollinen, jotta erityisesti keskituloisia kannustettaisiin sijoittamiseen. Esittämämme 1000 euron vähennys kohdistuu tehokkaasti pieniin vuokratuloihin ja kannustaisi siten erinomaisesti toiminnan aloittamiseen. Lisäksi vähennys tasoittaisi hieman eri asumismuotojen verotusta, sillä nykyinen verojärjestelmä suosii vahvasti omistusasumista”, jatkaa Suomen Vuokranantajien laki- ja edunvalvonta-asiantuntija Tarik Ahsanullah.

Verovapaan osuuden hintalappu valtiontaloudelle olisi noin 90 miljoonaa euroa ottamatta huomioon sijoittamisen lisääntymisestä muodostuvaa verokertymän nousua. Tämä verokertymä voidaan kompensoida valtiontalouteen kiinteistöverouudistuksen yhteydessä. Tällöin myös omistusasumisen ja vuokra-asumisen verokohtelu ottaisi askeleen kohti yhdenvertaisempaa asumismuotojen verotusta. Kiinteistövero esimerkiksi kohdistuu tasapuolisesti asumismuotoihin, mutta vain vuokra-asumisesta maksetaan pääomatuloveroa osana vuokraa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva, p. 050 303 1615, mia.koro-kanerva@vuokranantajat.fi
Laki- ja edunvalvonta-asiantuntija Tarik Ahsanullah, p. 045 114 3854, tarik.ahsanullah@vuokranantajat.fi


Lisätiedot selvityksen osalta: Johtaja Virpi Pasanen Deloitten vero- ja lakipalveluista, p. 040 749 0660, virpi.pasanen@deloitte.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö, joka tekee vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 17 000 vuokranantajaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Vuokranantajat suuntaavat asuntokaupoille aiemmin kuin oman kodin ostajat, hoitokulujen kasvua pidetään suurimpana riskinä24.4.2024 00:05:00 EEST | Tiedote

Yksityisten vuokranantajien ostoaikeet ovat olleet varovaisessa nousussa viime syksystä ja jatkavat edelleen maltillista kasvua, mutta ostoaikeet eroavat merkittävästi kaupungeittain. Hoitokulujen nousua pidetään selvästi suurimpana riskinä, kun taas nykyinen korkotaso ei huoleta suurinta osaa yksityisistä vuokranantajista, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja-barometrista. Barometriin vastasi lähes 2500 asuntosijoittajaa.

Tuoreissa vuokratilastoissa näkyy vahvasti pääkaupunkiseudun ylitarjonta, samalla muussa maassa vuokrat nousevat huomattavasti enemmän18.4.2024 08:59:17 EEST | Tiedote

Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2024 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,4 prosenttia. Vuokrien vuosimuutos oli pääkaupunkiseudulla maltillisesti positiivinen (0,4 %) jatkaen eron tekemistä muuhun Suomeen (+2,1 %). Pääkaupunkiseudulla ainoastaan kolmioiden vuokrat nousivat, mutta muutoin muun maan vuokrakehitys jättää pääkaupunkiseudun yhä vahvemmin taakseen, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.

Vuokranantajan veroilmoituksen aika – muista ilmoittaa pienetkin vuokratulot ja varo Airbnb-sudenkuoppaa26.3.2024 07:30:00 EET | Tiedote

Verohallinnon tilastojen mukaan vuokratuloja saa yli 370 000 suomalaista. Esitäytettyjä veroilmoituksia lähetetään parhaillaan kaikille tulonsaajille. Ilmoituksen tiedot vuokratuloista perustuvat joko edellisen vuoden tietoihin tai verovelvollisen itse aiemmin ilmoittamiin tietoihin. Vuokratulojen ilmoittamisen kanssa onkin syytä olla huolellinen vuosittain, sillä pienetkin muutokset on ilmoitettava. Myös lyhytaikaisen vuokrauksen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä se saattaa vaikuttaa oman asunnon myyntivoiton verovapauteen, Suomen Vuokranantajien lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah muistuttaa.

Vuokralainen, varo: luvaton remontti voi johtaa isoon laskuun20.3.2024 10:57:28 EET | Tiedote

Uusimmat oikeustapaukset muistuttavat ikävällä tavalla siitä, kuinka keväinen remonttikuume voi käydä vuokralaiselle kalliiksi. Vaasan hovioikeus tuomitsi 22.11.2023 vuokralaisen maksamaan asunnossa luvattomasti tekemistään muutostöistä lähes 18 000 euroa ja sen päälle vielä vuokranantajan yli 30 000 euron suuruiset oikeudenkäyntikulut. Tapauksessa vuokralainen oli ilman vuokranantajan lupaa vaihtanut asunnon lattian ja remontoinut keittiötä. Muun muassa sähkö- ja putkitöihin liittyneet puutteellisuudet ja niistä aiheutuneet turvallisuus- ja vahinkoriskit oikeuttivat vuokranantajan uusimaan remontin vuokralaisen piikkiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye