Työn ja talouden tutkimus LABORE

Suomessa kehitetään kestävän kasvun ennakointia vihreän siirtymän jälkeen

Jaa

Labore ja VTT toteuttavat Business Finlandin tukemana kaksivuotisen tutkimushankkeen "Kestävän kasvun ennakointia – visio vihreän siirtymän jälkeisistä vaurauden ajureista”, jossa hahmotellaan nykyistä ympäristöystävällisempää taloutta ja yhteiskuntaa kansalaisten hyvinvoinnin ylläpitämiseksi ja lisäämiseksi.

"Foresight on Sustainable Growth – Vision for Post Green Transition Drivers of Prosperity" -hankkeen tavoitteena on luoda tukeva pohja tulevien vuosien ja vuosikymmenien yhteiskuntapoliittiselle ajattelulle tarjoamalla yhtenäinen viitekehys, syväanalyysit valituista teemoista ja joukko politiikkasuosituksia. 

Vihreä siirtymä on vasta alkanut. Niinpä sitä tukevan yhteiskunnan hahmottelu edellyttää vasta tulevaisuudessa toteutuvan maailmantilan analysointia. Hankkeessa tehdäänkin ennakointia, jota ohjaa sen toteuttajien ymmärtämys talouskasvun teorioista ja empiriasta sekä kestävyydestä. Hankkeessa pidetään sarja työpajoja ja sen löydökset politiikkasuosituksineen vedetään yhteen hankkeen päättävässä kirjassa. 

"Vaikka talous- ja yhteiskuntatieteissä tutkitaan ympäristölliseen ja muuhun kestävyyteen liittyviä näkökohtia varsin laajasti, niiden pohjalta ei ole syntynyt valtavirraksi muodostunutta tai yleisesti sovellettavaa 'vihreän kasvun' ajattelurunkoa tai viitekehitystä. Niinpä Labore ja VTT, yhdessä mukana olevan kansainvälisen tutkijajoukon kanssa, päättivät ottaa haasteen vastaan.", toteavat hanketta johtavat Laboren johtaja ja Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun professori Mika Maliranta ja VTT:n työelämäprofessori Petri Rouvinen.

Hanke on kestävyys- ja talouskeskustelun ytimessä. Wattin höyrykoneen keksimisestä ja teollisesta vallankumouksesta on nyt kulunut reilut 250 vuotta. Aikana ennen teollista vallankumousta keskimääräisen (globaalin) kansalaisen hyvinvointi ei juuri lisääntynyt tuhansiin vuosiin. Pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta keskimääräisen hyvinvoinnin kasvu on ollut jatkuvassa rivakassa nousussa koko teollisen vallankumouksen jälkeisen ajan. Valitettavasti tämä kasvu on pitkälti perustunut fossiilisten polttoaineiden hyödyntämiseen ja luonnon ryöstökalastukseen.

Business Finlandin rahoittama ForGrowth -hanke pyrkii määrittelemään nykyistä ympäristöystävällisempää taloutta ja yhteiskuntaa, jossa ihmisten ja ympäristön hyvinvointi ovat saavutettavissa yhtä aikaa.

Hankkeen avaustilaisuus järjestetään torstaina 10.11. klo 13-16 - ohjelmaan!

Hankkeessa käytäviä keskusteluja voi seurata Twitterissä aihetunnisteella #ForGrowthBF.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Työn ja talouden tutkimus LABORE
Työn ja talouden tutkimus LABORE
Arkadiankatu 7
00100 Helsinki

040 940 1940https://labore.fi
Työn ja talouden tutkimus LABORE (ent. Palkansaajien tutkimuslaitos) on vuonna 1971 perustettu itsenäinen talouden tutkimuslaitos, jossa tehdään tieteen kansainväliset laatukriteerit täyttävää soveltavaa taloustieteellistä tutkimusta. Tutkimuksen painopistealueet ovat työn ja koulutuksen taloustiede, julkistaloustiede sekä makrotaloustiede. Lisäksi Labore tekee talousennusteita ja julkaisee Talous&Yhteiskunta-lehteä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työn ja talouden tutkimus LABORE

M&A-podcast: Valtiollisia valheita13.1.2023 06:00:00 EET | Tiedote

Vaikka propaganda olisi läpinäkyvää ja kömpelöä, ällistyttävän usein se vaikuttaa silti. Venäjän sotapropaganda sotkee ajatuksia, vaihtaa tarinaa ja jopa viihdyttää. M&A:n uusi jakso avaa, miten alamaisten mieliä mankeloidaan ja mihin propagandan teho perustuu. Toinen hätkähdyttävä kysymyksemme kuuluu: ovatko valtiot ja valtahierarkiat levy, joka jäi puolivahingossa päälle? Arkeologit haastavat nyt yhteiskuntatieteen ja väittävät, että alkukantaiset yhteisöt olivat poliittisesti luovempia kuin tajusimmekaan.

Ennustearvio: Julkiselle taloudelle kuuluu muutakin kuin huonoa19.12.2022 07:00:00 EET | Tiedote

Työn ja talouden tutkimus LABORE julkisti syksyn talousennusteensa kolme kuukautta sitten syyskuun 14. päivänä. Sen mukaan kuluvan vuoden talouskasvu olisi 1,8 prosenttia, ensi vuoden talouskasvu olisi 0,7 prosenttia ja vuoden 2024 talouskasvu olisi 2,1 prosenttia. Ennusteessa arvioimme, että Venäjän kanssa käytävän kaupan hiipumisen vaikutukset Suomen talouteen jäisivät melko vähäisiksi ja että Venäjän Ukrainassa käymä hyökkäyssota vaikuttaisi Suomen talouteen ensisijaisesti energiakriisin sekä kansainvälisen talouskasvun hiipumisen välityksellä. Nämä arviot vaikuttavat edelleen perustelluilta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme