Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Suomessa syntyneiden ulkomaalaistaustaisten määrä lisääntyy toisen asteen koulutuksessa

Jaa

Maahanmuuttoa Suomeen ja Helsinkiin on ollut niin kauan, että osa maahanmuuttajien lapsista alkaa olla nuoria aikuisia ja toisen asteen koulutuksessa. Näiden Suomessa syntyneiden ulkomaalaistaustaisten eli ns. toisen sukupolven määrä on edelleen pieni, mutta heidän pärjäämistään koulutusjärjestelmässä voidaan jo hieman vertailla suomalaistaustaisiin nuoriin.

Helsinkiläisistä 9 100 peruskouluikäisestä ulkomaalaistaustaustaisesta 58 prosenttia oli syntynyt itse Suomessa vuoden 2017 alussa. Toisen asteen koulutusikäisistä eli 16−18-vuotiaista oli ulkomaalaistaustaisia 2 800 ja heistä Suomessa syntyneiden osuus oli 47 prosenttia. Ulkomaalaistaustaisiksi katsotaan heidät, joiden molemmat tai ainoa tiedossa oleva vanhempi on syntynyt ulkomailla. Tiedot käyvät ilmi Ulkomaalaistaustaiset Helsingissä -verkkosivustolta.

Ulkomaalaistaustaisten toinen sukupolvi suuntaa lukioon

Helsinkiläisistä ulkomailla syntyneistä 16−18-vuotiaista ulkomaalaistaustaisista 59 prosenttia oli toisen asteen koulutuksessa vuoden 2015 syksyllä. Suomessa syntyneistä ulkomaalaistaustaisista toiseen asteen koulutuksessa oli jo 77 prosenttia. Ulkomaalaistaustaisten toisenkin sukupolven koulutukseen osallistuminen jää edelleen jälkeen kaikista helsinkiläisistä 16−18-vuotiaista, joista samana vuonna oli koulutuksessa 88 prosenttia. Lähes sama osuus ensimmäisen ja toisen sukupolven nuorista siirtyy ammatilliseen koulutukseen peruskoulun jälkeen, mutta lukioon siirtyminen on selvästi yleisempää Suomessa syntyneiden ulkomaalaistaustaisten keskuudessa.

Helsingin lukioissa oli kaikkiaan 2 010 ja ammatillisessa koulutuksessa 6 024 ulkomaalaistaustaista opiskelijaa vuoden 2015 syksyllä. Lukiolaiset ja ammatillisen opiskelijat eroavat paljonkin maahanmuuton sukupolven mukaan. Suomessa syntyneiden osuus ulkomaalaistaustaisista lukiolaisista oli lähes puolet, mutta ammatillisen opiskelijoista vain 13 prosenttia. Toisen sukupolven edustajien määrä kasvaa tällä hetkellä nopeasti sekä lukiossa että ammatillisessa koulutuksessa.

Suomessa syntyneiden ulkomaalaistaustaisten koulutustaso ei saavuta muun väestön tasoa

Kaikista 25−64-vuotiaista Suomessa syntyneistä ulkomaalaistaustaisista helsinkiläisistä 76 prosentilla oli perusasteen jälkeinen tutkinto vuoden 2016 lopussa, kun vastaavan ikäisillä suomalaistaustaisilla tutkinto oli 89 prosentilla. Ulkomaalaistaustaisten toisen sukupolven edustajien määrä on vielä hyvin pieni vanhemmissa ikäluokissa. Ulkomaalaistaustaisten toiseen sukupolveen kuuluvista 20–24-vuotiaista vain 62 prosenttia oli suorittanut perusasteen jälkeisen tutkinnon vuoden 2016 lopussa, kun suomalaistaustaisilla vastaavan ikäisillä tutkinto oli 87 prosentilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja tilastoista:
tutkija Sanna Ranto, puh. 09 310 36408, e-mail: sanna.ranto@hel.fi
tutkija Jenni Erjansola, puh. 09 310 36365, e-mail: jenni.erjansola@hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö:
tiedottaja Tero Lahti, puh. 09 310 36376, e-mail: tero.j.lahti@hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista, kirjasto- ja tietopalvelusta sekä Helsinki Region Infosharesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Kansainvälisten kiinteistösijoittajien rooli kasvaa pääkaupunkiseudun kiinteistösijoitusmarkkinoilla21.2.2019 13:26:14Tiedote

Ulkomaiset sijoittajat tekivät lähes kaksi kolmasosaa kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen kaupoista Suomen kiinteistösijoitusmarkkinoilla vuonna 2018. Kiinteistösijoittajat ovat kiinnostuneet erityisesti pääkaupunkiseudusta, jossa tehtiin yli 60 % Suomen kiinteistökaupoista. Syitä kansainvälisten kiinteistösijoittajien kiinnostukseen erityisesti Suomea kohtaan ovat hienoisesti korkeampi nettotuottotaso verrokkimaihin verrattuna hyvä talouskehitys, moniin muihin Euroopan maihin verrattuna jäljessä kulkeva taloussykli, liiketoimintaympäristön vakaus, turvallisuus ja läpinäkyvyys sekä Suomen kuuluminen euroalueeseen. Asiat käyvät ilmi Helsingin kaupunginkanslian tuoreesta tilastojulkaisusta.

Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli valtuutettujen aloitteita14.2.2019 00:06:56Tiedote

Kaupunginvaltuuston kokouksessa käytiin keskiviikkoiltana 13.2. laaja aloitekäsittely, jonka aikana käsiteltiin 15 valtuutettujen tekemää aloitetta. Erityisesti valtuutettu Atte Harjanteen aloite liha- ja maitotuotteiden kulutuksen puolittamiseksi kaupunkikonsernissa vuoteen 2025 mennessä johti pitkään keskusteluun. Tiukan äänestyksen jälkeen asia palautettiin valmisteluun ja kaupungilta edellytetään suunnitelmaa tämän tavoitteen toteuttamiseksi.

Helsingin Mukana-ohjelma hakee systeemisiä ratkaisuja syrjäytymisen ehkäisyyn12.2.2019 09:00:14Tiedote

Syrjäytyminen on usein kasauma vastoinkäymisiä ja huonoja lähtökohtia. Nuoren ihmisen kohdalla riskit voivat sekoittua viheliäiseksi vyyhdiksi, josta on vaikea erottaa, mikä tekijä oli sen alullepanija. Helsinki käynnistää laajan ja kokonaisvaltaisen Mukana-ohjelman, joka tähtää lasten ja nuorten syrjäytymisen, sen ylisukupolvisen periytymisen ja alueellisen eriytymisen vähenemiseen Helsingissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme