HUS

Suomessa yli 550 ihmistä odottaa uutta elintä

Jaa

Kaikki Suomen elinsiirrot on valtakunnallisesti keskitetty HUSiin. Aikuispotilaiden elinsiirrot tehdään Meilahden tornisairaalassa ja lapsipotilaiden Uudessa lastensairaalassa Helsingissä.

Elinluovutusharkinta on sairaaloiden normaalia toimintaa. “Elinluovutussairaaloiden päivystykset ja teho-osastot tunnistavat potentiaalisen elinluovuttajan. Myös iäkkäät ja ihmiset, joilla on perussairauksia voivat soveltua elintenluovuttajiksi”, sanoo HUSin neurologian erikoislääkäri ja elinluovutustoiminnan vastuulääkäri Kirsi Rantanen.

Elinluovutukseen voidaan edetä, mikäli vainaja ei ole sitä eläessään vastustanut. Omaisia informoidaan elin- ja kudosluovutustoiminnasta ja tiedustellaan potilaan mahdollista kantaa asiaan. Suureksi avuksi on, mikäli potilas on ilmaissut tahtonsa Omakanta-sovelluksessa.

Valtaosa elinluovuttajista todetaan aivokuolleiksi. Tällöin aivoverenkierto on päättynyt lopullisesti. Vuonna 2021 Suomessa käynnistyi DCDD-pilotti. DCDD tarkoittaa elinten luovutusta hoidosta luopumisen ja verenkierron pysähtymisen jälkeen. Elinluovutukseen voidaan edetä, mikäli sydän pysähtyy kolmen tunnin seuranta-aikana.

Rantanen korostaa, että kuka tahansa voi sairastua vakavasti tautiin, jonka ainoa hoitomuoto on elinsiirto.


Elinsiirtoja tehdään Suomessa yli 400 vuodessa

Vuonna 2021 tehtiin yhteensä 420 elinsiirtoa, joista 23 lapsille. Lukuun sisältyvät myös eläviltä luovuttajilta tehdyt munuaissiirrot, joita oli ennätykselliset 46 kappaletta. Vaikka elinsiirtoja tehtiin paljon, siirtoa odottavien kokonaismäärä ei juurikaan ole vähentynyt.

Munuaissiirtoja eläviltä luovuttajilta on jo muutaman vuoden pystytty lisäämään aktiivisella koulutuksella ja tiedottamisella. Yhteensä munuaisensiirtoja tehdään 240–290 vuosittain.

Elinsiirtojen tulokset ovat hyviä. Munuaissiirron jälkeen siirrännäisistä noin 94 % toimii vielä 5 vuoden kohdalla ja kaikista maksansiirtopotilaista lähes 90 % on elossa 5 vuoden jälkeen siirrosta. Munuaissiirteen saaneilla lapsipotilailla tilanne on vielä parempi. Maksan- ja sydämensiirroissa eloonjäämisosuus on noin 70 %.

“Yhteiskunnan kannalta pienikin elinsiirtojen lisääminen tuo merkittävää säästöä dialyysikustannusten vähenemisenä, puhumattakaan siitä, mitä se merkitsee potilaille, jotka pääsevät eroon kolmesti viikossa tehtävistä 4 tunnin dialyysihoidoista tai kuolemaan johtavasta sairaudesta”, HUSin elinsiirto- ja maksakirurgian ylilääkäri Arno Nordin sanoo.

Euroopan elinsiirtopäivää vietetään lauantaina 8.10.2022.

---

Katso tästä aiheesta myös Suorana HUSista -info 7.10.2022. HUS järjestää kaikille avoimia lyhyitä infotilaisuuksia ajankohtaisista vaihtuvista aiheista. Tietoa infoistamme.

Lisätiedot
HUS Vatsakeskus
Elinsiirto- ja maksakirurgian ylilääkäri Arno Nordin
p. 050 427 0242
arno.nordin@hus.fi

HUS Neurokeskus
Neurologian erikoislääkäri Kirsi Rantanen
p. 050 427 0121
kirsi.rantanen@hus.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

HUS mottagning för kärlavvikelser har förbättrat behandlingen och diagnostiken av kärlavvikelser så att den är likvärdig i hela Finland2.12.2022 11:58:00 EET | Tiedote

I HUS grundades för 20 år sedan ett expertnätverk för behandling och diagnostik av kärlavvikelser i enlighet med modellen för internationella referenssjukhus. Sedan dess har man målmedvetet utvecklat expertisen i synnerhet när det gäller behandlingen av svåra och sällsynta blodkärlavvikelser. Den evidensbaserade vården har utvecklats också genom eget forskningsarbete.

HUSin suonianomaliayksikkö on parantanut suonipoikkeavuuksien hoitoa ja diagnostiikkaa yhdenvertaiseksi koko Suomessa2.12.2022 11:58:00 EET | Tiedote

HUSiin perustettiin 20 vuotta sitten kansainvälisten referenssisairaaloiden mallin mukainen asiantuntijaverkosto suonipoikkeavuuksien hoitoon ja diagnostiikkaan. Tästä lähtien erikoisosaamista etenkin vaikealaatuisten ja harvinaisten verisuonianomalioiden hoidossa on määrätietoisesti kehitetty. Näyttöön perustuvaa hoitoa on kehitetty myös omalla tutkimustyöllä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme