Business Finland

Suomesta ratkaisuja edistämään kaupunkien hiilineutraliteettia globaalisti

Jaa
Business Finlandin tänään lanseerattavan Decarbonized Cities -ohjelman tavoitteena on, että Suomi tunnistetaan globaalisti kestävien, hiilineutraalien kaupunkiratkaisujen tarjoajana. Ohjelma auttaa suomalaisia yrityksiä ja organisaatiota löytämään kansainvälisiä yhteistyö- ja liikekumppaneita. Uutta vientiä arvioidaan syntyvän usean miljardin arvosta.
Outi Suomi/ Business Finland
Outi Suomi/ Business Finland

- Ohjelma luo pitkäaikaista tiivistä yhteistyötä valittujen kaupunkien, suurten ja pienten yritysten, tutkijoiden ja muiden sidosryhmien kanssa. Suomen vahvuus piilee myös työtavassamme. Kaupungit eivät etsi pieniä osaratkaisuja vaan kokonaisratkaisuja, joita yksittäiset yritykset eivät pysty tarjoamaan. Pystymme yhdistämään osaamisen ja tarjoamaan kaupungeille monialaisia ​​ratkaisuja globaalisti, sanoo Business Finlandin pääjohtaja Nina Kopola ohjelman avaustilaisuudessa 18.4.2023. Hän korostaa, että markkinat ovat valtavat.

Älykkäät ratkaisut ja kestävän kehityksen periaatteet vievät globaalia kaupunkikehitystä eteenpäin

Kaupunkikehityksellä on merkittävä vaikutus ilmastonmuutokseen: kaupungit kuluttavat 78 prosenttia maailman energiasta ja tuottavat yli 60 prosenttia kasvihuonekaasupäästöistä. Lähitulevaisuudessa yli 2/3 ihmisistä asuu kaupungeissa. Kaupunkien suurimmat haasteet liittyvät rakennettuun ympäristöön, energiaan ja liikenteeseen.  Digitalisaation ja datan hyödyntämisellä sekä uusilla liiketoimintamalleilla on suuri potentiaali matkalla kohti tulevaisuuden kaupunkeja.

- Kaupungit ovat tärkeitä päättäjiä hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä. Ne voivat muokata markkinoita ja tarjota testialustoja uusille, innovatiivisille ratkaisuille. Kaupungeista on tulossa ilmastoälykkäiden ratkaisujen suunnittelun, kehittämisen ja pilotoinnin solmukohtia, sanoo ohjelmaa johtava Outi Suomi Business Finlandilta.

Useimmat suuret kaupungit Euroopassa ja monissa muissa OECD-maissa ovat asettaneet haasteellisen tavoitteen olla hiilineutraaleja vuoteen 2030 tai 2035 mennessä. EU on valinnut sata kaupunkia toteuttamaan EU:n Hiilineutraalit ja älykkäät kaupungit -missiota. Näistä kuusi on Suomesta: Espoo, Helsinki, Lahti, Lappeenranta, Tampere ja Turku. Mission tavoitteena on saavuttaa ilmastoneutraalius vuoteen 2030 mennessä kehittämällä älykkäitä ja kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja.

Yritykset vahvasti mukana ohjelmassa

Decarbonized Cities -ohjelman avaustilaisuudessa kuullaan myös yritysten edustajia. KONE Oyj:n hallituksen varapuheenjohtaja korostaa yhteistyötä ja tiedon jakamista.

- Tulevaisuuden kestävien kaupunkien kehittämisessä on ratkaisevan tärkeää, että toimijat kokoontuvat jakamaan ideoita ja innovoimaan yhdessä ihmiskeskeisiä ratkaisuja. Yksikään yritys tai hallitus ei voi tehdä sitä yksin, sillä haasteet kattavat useita sektoreita ja toimialoja. Me KONE Oyj:ssä olemme innoissamme voidessamme olla osa tätä kehitystä ja haluamme tehdä yhteistyötä kaikkien muiden hiilivapaiden kaupunkien alan toimijoiden kanssa. Business Finlandin ohjelma on loistava alusta tällaiselle yhteistyölle, joka kokoaa yhteen isompia ja pienempiä yrityksiä sekä yliopistoja ja julkisen sektorin tahoja, kiittelee KONE Oyj:n hallituksen varapuheenjohtaja Jussi Herlin.

Virta Oy:n yhteiskuntasuhdejohtaja Eemil Rauma uskoo ohjelman edistävän yrityksen toimintaa:

- Virtual Power Plant -palveluportfoliomme yhdistää sähköajoneuvojen akut tuuli- ja aurinkoenergiajärjestelmään. Se sopii erityisen hyvin ilmastoasioissa johdossa oleville kaupungeille, jotka pyrkivät vastaamaan samanaikaisesti energian ja liikenteen päästöhaasteisiin. Toivomme, että Decarbonized Cities -ohjelman kautta löydämme tällaisia eteenpäin katsovia kumppanuuskaupunkeja, ja ohjelma auttaa Virtaa kasvattamaan hiilikädenjälkeään.

Markkinarako suomalaisille yrityksille

-  Osa kaupungeista keskittyy hyvinvoinnin rakentamiseen ja osa kestävän kehityksen teknologia-alustoihin. Toiset keskittyvät tehokkuuteen ja toimivuuteen tai osallistavaan kaupunkikehitykseen. Kuitenkin useimmilla on pitkällä aikavälillä sama tavoite eli asuttavat ja hyvinvointia asukkailleen tuottavat kaupungit, sanoo Mika Klemettinen Business Finlandin Shanghain toimistosta.

- Meidän tulee rakentaa pitkäaikaista yhteistyötä valittujen kaupunkipartnerien kanssa, hän jatkaa.

Decarbonized Cities -ohjelma pähkinänkuoressa

  • Tavoitteena on auttaa suomalaisyrityksiä ja muita sidosryhmiä luomaan uutta liiketoimintaa ja verkostoja ratkaisemalla hiilineutraliteettiin liittyviä kysymyksiä kaupungeissa.
  • Lisää ja vahvistaa monialaista tarjontaa ja osaamista kaupunkien hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen ja energiasiirtymän tarpeisiin nyt ja tulevaisuudessa.
  • Ulkomaisten kaupunkien kanssa luodaan pitkäaikaisia ​​suhteita niin innovaatioissa kuin liiketoiminnassakin. 
  • Suomeen syntyy uutta vientiä kolmen miljardin euron arvosta.
  • Toimitaan tiiviissä yhteistyössä valittujen koti- ja ulkomaisten kaupunkien, suurten ja pienten yritysten, tutkijoiden ja muiden sidosryhmien kanssa.
  • Keskitytään kokonaisratkaisuihin yksittäisten osaratkaisujen asemesta.
  • Rahoitetaan ratkaisujen kehittämistä tai muokkausta 150 miljoonalla eurolla.
  • Ohjelma kestää vuoteen 2028.

Ohjelman verkkosivut

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Business Finland
Outi Suomi
outi.suomi (at) businessfinland.fi
Puh. +358 50 572 7530


Mika Klemettinen
mika.klemettinen (at) businessfinland.fi
Puh. +358 50 483 6661


Virta Oy
Eemil Rauma
Puh. +358 50 511 7876
eemil.rauma (at) virta.global  

Kuvat

Outi Suomi/ Business Finland
Outi Suomi/ Business Finland
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Business Finland
Business Finland
PL 358
00180 Helsinki

http://www.businessfinland.fi

Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymispalveluita sekä edistää matkailua ja investointeja Suomeen. Organisaatiossa työskentelee 760 asiantuntijaa noin 40 toimipisteessä maailmalla ja 16 toimipaikassa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa. www.businessfinland.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Business Finland

Plug Power och dess partner planerar tre anläggningar för produktion av grön vätgas i Karleby, Borgå och Kristinestad30.5.2023 14:30:00 EEST | Tiedote

Det amerikanska företaget Plug Power Inc. planerar att utveckla tre produktionsanläggningar för grön vätgas i Finland. Plug är en ledande aktör inom den gröna vätgasekonomin och är noterat på New York-börsen. Företaget levererar nyckelfärdiga vätgaslösningar för den globala gröna vätgasekonomin. Plugs planerade produktionsanläggningar för grön vätgas förväntas skapa cirka 1 000 direkta arbetstillfällen och över 3 000 indirekta arbetstillfällen i Finland.

Plug Power suunnittelee kumppaneidensa kanssa kolmea vihreän vedyn tuotantolaitosta Kokkolaan, Porvooseen ja Kristiinankaupunkiin30.5.2023 14:30:00 EEST | Tiedote

Yhdysvaltalainen Plug Power Inc. suunnittelee rakentavansa Suomeen kolme vihreän vedyn tuotantolaitosta. Plug on johtava vihreän vetytalouden toimija, joka on noteerattu New Yorkin pörssissä. Yhtiö toimittaa vetyratkaisuja maailmanlaajuisesti avaimet käteen -periaatteella. Plugin suunnittelemien vihreän vedyn tuotantolaitosten odotetaan luovan Suomeen 1 000 suoraa työpaikkaa ja yli 3 000 välillistä työpaikkaa.

Plug Power together with its partners plans to develop three green hydrogen production plants in Kokkola, Porvoo and Kristinestad30.5.2023 14:30:00 EEST | Press release

US based Plug Power Inc., a leading provider of turnkey hydrogen solutions for the global green hydrogen economy listed on the New York Stock Exchange, plans to develop three green hydrogen production plants in Finland. Plug’s planned green hydrogen production sites are expected to create around 1,000 direct jobs and over 3,000 indirect jobs in Finland, significantly boosting the local economy.

Yhdysvaltalaisdelegaatio hakee Suomesta ratkaisuja metsä- ja puusektorinsa uudistamiseen23.5.2023 07:33:21 EEST | Tiedote

Team Finland ja Business Finland järjestävät historiallisen laajan metsä- ja puutuoteteollisuuden ja puurakentamissektorin matkan Yhdysvalloista Suomeen 22.–26. toukokuuta. Amerikkalaiset hakevat nyt esimerkiksi tehokkaita ratkaisuja puutalorakentamisella. Liiketoimintamahdollisuus suomalaisille on merkittävä. Matkaan osallistuu lähes 70 amerikkalaista viidestä osavaltiosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme