Aalto-yliopisto

Suomi 100 -satelliitin uusi laukaisupäivä on 2. joulukuuta

Jaa
Aalto-yliopistossa rakennettu, vuoden lähtövalmiina odottanut juhlavuoden satelliitti on viimein pääsemässä avaruuteen.
Havainnekuva Suomi 100 -satelliitista avaruudessa. Kuva: Aalto-yliopisto
Havainnekuva Suomi 100 -satelliitista avaruudessa. Kuva: Aalto-yliopisto

Suomi 100 -satelliitin avaruuteen vievän Falcon 9-kantoraketin laukaisua siirrettiin ensin teknisten tarkistusten ja sitten huonojen sääolosuhteiden takia. Nyt avaruusyhtiö SpaceX on ilmoittanut, että laukaisua yritetään sunnuntaina 2. joulukuuta klo 20.32 Suomen aikaa.

Viimeksi laukaisua oli tarkoitus yrittää Kaliforniasta keskiviikkona 28. marraskuuta, mutta tuolloin laukaisu jouduttiin perumaan epävakaiseksi muuttuneen sään ja ennen kaikkea yläilmakehän voimakkaiden tuulten takia.

Nyt sää on parantunut ennusteen mukaisesti, ja raketti on valmis viemään Suomi 100:n tutkimusmatkalleen.

Luotettava raketti

Falcon 9 -kantoraketin erikoisuus on sen osittainen uudelleenkäytettävyys: raketin lentoon nostava ja suureen nopeuteen kiihdyttävä osa palaa työnsä tehtyään takaisin, ja se voidaan kunnostaa uutta käyttöä varten.

Tilastollisesti Falcon 9 on hyvin luotettava raketti, sillä samalla rakettityypillä on tänä vuonna tehty jo 18 onnistunutta laukaisua.

Lopullinen päätös laukaisun yrittämisestä tehdään huomenna noin 40 minuuttia ennen lentoonlähtöaikaa. Sen jälkeen raketin polttoaine- ja nestehappitankit täytetään, ja jos sää on suotuisa ja raketti on teknisesti kunnossa,  automaattinen laukaisuohjelmisto käynnistetään 45 sekuntia ennen lähtöaikaa.

Uudelleenkäytettävän rakettiosan on tarkoitus laskeutua merellä olevan lavetin päälle noin reilut viisi minuuttia lennettyään. Raketin toinen osa jatkaa toimintaansa ja vie satelliitit avaruuteen.

64 satelliitin kimppakyyti

Falcon 9:n mukana on kaikkiaan 64 piensatelliittia. Suomi 100 –satelliitin lisäksi mukana lennolla on myös Aalto-yliopiston satelliittihankkeesta syntyneen yhtiön toinen tutkasatelliitti.

Kyseessä on suurin määrä satelliitteja, joka laukaistaan samalla kertaa avaruuteen Yhdysvalloista.

Satelliitit vapautetaan 575 kilometrin korkeudessa olevalle radalle, joka kulkee lähes maapallon napojen ylitse. Suomi 100 –satelliitin vuoro on noin 4 tuntia ja 30 minuuttia laukaisun jälkeen. Ensimmäistä yhteyttä satelliittiin yritetään maanantaiaamuna.

Suomi 100 -satelliitti mittaa erikoisvalmisteisella radiolaitteistollaan lähiavaruudessa olevia avaruussääilmiöitä. Lisäksi satelliitin kamera kuvaa avaruussään näkyviä merkkejä, esimerkiksi revontulia, sekä maapalloa ja erityisesti Suomea.

Laukaisua voi seurata suorana muun muassa Suomi 100 -satelliitin nettisivuilla osoitteessa suomi100satelliitti.fi/medialle. Tiedotusvälineet voivat upottaa videosyötteen myös omille sivuilleen muun muassa SpaceX:n YouTube-sivulta youtube.com/spacex ja osoitteesta spacex.com/webcast. Videolähetys laukaisupaikalta alkaa noin 20 minuuttia ennen laukaisua.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Esa Kallio
p. 050 420 5857
esa.kallio@aalto.fi

Kuvat

Havainnekuva Suomi 100 -satelliitista avaruudessa. Kuva: Aalto-yliopisto
Havainnekuva Suomi 100 -satelliitista avaruudessa. Kuva: Aalto-yliopisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.

aalto.fi

facebook.com/aaltouniversity

twitter.com/aaltouniversity

youtube.com/aaltouniversity

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye