Toimittajat ilman rajoja Suomi

Suomi enää 23. turvallisin maa toimittajille – ”Valeuutistehtaat tuhoavat lehdistönvapautta maailmalla, Suomi sahaa omaa oksaansa ihan itse”

Jaa
Suomen tilanne on heikentynyt, vaikka viides tila säilyikin kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä. World Press Freedom Index kertoo suuresta ailahtelusta lehdistönvapaudessa ympäri maailmaa, koskien myös Suomea. ”Suomen putoaminen toimittajien turvallisuutta koskevassa mittarissa kymmenenneltä sijalta 13 pykälää alaspäin on hälyttävää. Tämä on seurausta oikeusjutusta Helsingin Sanomien toimittajia vastaan”, kertoo Toimittajat ilman rajoja ry:n puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma.
Toimittajat ilman rajoja -järjestön World Press Freedom Index mittaa vuosittain lehdistönvapautta 180 eri maassa ja alueella.
Toimittajat ilman rajoja -järjestön World Press Freedom Index mittaa vuosittain lehdistönvapautta 180 eri maassa ja alueella.

Lehdistötiedote, julkaisuvapaa 3.5.2023 klo 7.00

Lehdistönvapaus maailmalla ailahtelee ennätyksellisen voimakkaasti, kertoo kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) uunituore lehdistönvapausindeksi World Press Freedom Index. Suunta koko maailmassa on huono. Esimerkiksi Pohjois- ja Etelä-Amerikasta ei löydy enää yhtäkään ”hyväksi” luokiteltua maata ja kokonaistilanne myös Afrikassa on merkittävästi heikentynyt. Huonon kehityksen taustalla on suurelta osin massiiviseksi teollisuudeksi kasvanut valeuutisointi, painottaa RSF:n pääsihteeri Christophe Deloire.

”Lehdistönvapausindeksi kertoo valtavasta ailahtelusta. On merkittäviä nousuja ja laskuja sekä ennennäkemättömiä muutoksia, kuten Brasilian 18 sijan nousu ja Senegalin 31 sijan pudotus. Tämä epävakaus johtuu viranomaisten lisääntyneestä aggressiivisuudesta monissa maissa ja kasvavasta vihamielisyydestä toimittajia kohtaan sosiaalisessa mediassa ja fyysisessä maailmassa. Ailahtelevuus on myös seurausta kasvaneesta valesisältöteollisuudesta, joka tuottaa ja levittää disinformaatiota sekä tarjoaa työkalut sen valmistamiseen”, Deloire kuvailee.

Yksi ilmiötä kiihdyttävistä tekijöistä on some-alusta Twitter. RSF pitää erittäin huolestuttavana Twitterin uuden omistajan Elon Muskin linjausta, joka suosii enemmän maksupohjaista sisältöä kuin sisällön paikkansapitävyyttä. RSF on huolissaan myös tekoälyn roolista valtaviin mittoihin paisuneen valeuutisoinnin voimistajana.

Viestikoekeskus-juttu horjuttaa Suomen asemaa

Viime vuonna indeksissä viidenneksi pudonnut Suomi säilytti kokonaissijoituksensa, mutta romahti indeksin toimittajien turvallisuutta koskevassa mittarissa sijalle 23. Romahduksen syynä ovat Helsingin Sanomien toimittajien saamat tuomiot viestikoekeskuksesta julkaistun lehtijutun vuoksi.

”On pieni ihme, että Suomi säilytti viidennen sijansa kokonaisindeksissä. Suomen putoaminen toimittajien turvallisuutta koskevassa mittarissa kymmenenneltä sijalta 13 pykälää alaspäin on hälyttävää. Tämä on seurausta oikeusjutusta Helsingin Sanomien toimittajia vastaan. Kun toimittajat joutuvat nyt pelkäämään jopa langettavia tuomioita työnsä tekemisestä, journalismin elintila kutistuu. Valeuutistehtaat tuhoavat lehdistönvapautta maailmalla, Suomi sahaa omaa oksaansa ihan itse”, arvioi Toimittajat ilman rajoja ry:n puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma.

Viides tila indeksissä on 180 maan vertailussa yhä hyvä sijoitus. Viestikoekeskus-jutusta nostetut syytteet ja erityisesti niiden seurauksena annetut tuomiot ovat silti merkittävä ongelma ei vain Suomessa, vaan myös kansainvälisesti.

”Tuomiot ovat RSF:n mukaan heikentäneet Suomessa sekä toimittajien turvallisuutta että journalismin juridista toimintaympäristöä. RSF on kuitenkin aiheellisesti korostanut, että Suomessa annetut tuomiot valtiosalaisuuksien paljastamisesta ovat vaarallinen ennakkotapaus myös kansainvälisesti. Vahinko ei siis koske vain Suomea”, alleviivaa Grüne-Luoma.

Pohjoismaat ovat muulle maailmalle kaikkiaan yhä myönteinen esikuva. Norja pitää indeksin kärkipaikkaa jo seitsemättä vuotta peräkkäin, Tanska on kolmantena ja Ruotsi neljäntenä. Pohjoismaiden keskelle kiilasi tänä vuonna Irlanti. Indeksin hännillä ovat Aasian maat Vietnam (178.), Kiina (179.) ja vihoviimeisenä Pohjois-Korea. Ukrainassa brutaalia hyökkäyssotaa käyvä Venäjä on entisestään kuristanut median toimintaa pudoten yhdeksän pykälää sijalle 164.

Lisätiedot:

Yrsa Grüne-Luoma, puheenjohtaja, Toimittajat ilman rajoja ry, 040 556 1269, yrsa.grune@rsf.fi

RSF:n vuodesta 2002 julkaisema World Press Freedom Index mittaa lehdistönvapautta 180 eri maassa ja alueella. Vuonna 2022 uudistettu Indeksi mittaa poliittista ympäristöä, laillista toimintakehikkoa, taloudellisia edellytyksiä, sosiokulttuurista ympäristöä sekä toimittajien turvallisuutta. Indeksi ei arvioi hallitusten politiikkaa.

Avainsanat

Kuvat

Toimittajat ilman rajoja -järjestön World Press Freedom Index mittaa vuosittain lehdistönvapautta 180 eri maassa ja alueella.
Toimittajat ilman rajoja -järjestön World Press Freedom Index mittaa vuosittain lehdistönvapautta 180 eri maassa ja alueella.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Toimittajat ilman rajoja Suomi
Toimittajat ilman rajoja Suomi
info@rsf.fi


040 556 1269http://www.rsf.fi/

Toimittajat ilman rajoja – Suomen osasto on suomalainen kansalaisjärjestö, joka ottaa kantaa Suomen ja lähimaiden mediakentän rikkomuksiin, välittää kotimaassa tietoa kansainvälisistä sanan- ja lehdistönvapauskysymyksistä, vaikuttaa sananvapauden edistämiseksi Suomessa ja järjestää tilaisuuksia aiheeseen liittyen. Järjestö on perustettu vuonna 2013. Järjestön jäseniksi ovat tervetulleita kaikki sananvapautta kannattavat kansalaiset.

Suomen osasto kuuluu kansainväliseen voittoa tavoittelemattomaan järjestöön Toimittajat ilman rajoja (RSF), joka puolustaa tiedonvälityksen vapautta sekä avustaa vaarallisilla alueilla työskenteleviä toimittajia. Pariisissa vuonna 1985 perustettu järjestö on tunnettu vuosittain julkaistavasta lehdistönvapausindeksistä (World Press Freedom Index).

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Toimittajat ilman rajoja Suomi

Venäjän hyökkäys pahentanut tilannetta: ”Journalismi maailmalla on pahasti uhattuna” – Ennätysmäärä pidätettyjä, naiset yhä ahtaammalla14.12.2022 07:00:00 EET | Tiedote

Ennätykselliset 533 toimittajaa on pidätettyinä ympäri maailman, kertoo Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosiraportti. ”Missä sananvapautta on vähiten, siellä tapetaan ja vangitaan eniten”, tiivistää järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma. Naistoimittajien tilanne on myös pahempi kuin koskaan ennen – naisten osuus pidätetyistä on jo yli kaksinkertaistunut viidessä vuodessa. Surmansa on saanut maailmalla lähes 60 toimittajaa. Tilannetta on merkittävästi pahentanut Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan.

”Kuolemanvaara demokratioille” – Toimittajat ilman rajoja: Lehdistö polarisoituu uhkaavasti, Suomi putosi viidenneksi lehdistönvapaudessa3.5.2022 07:00:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö varoittaa lehdistön polarisoitumisen aiheuttamista uhista demokratioille. Uunituore World Press Freedom Index nostaa esiin sekä jyrkkiä mielipiteitä korostavan ”Fox News -mallin” vaarat demokratioiden sisällä että polarisaation maiden välillä. ”Globaali tilanne on huolestuttava ja vaikka Suomi pärjää vertailussa hyvin, emme mekään voi paukutella henkseleitä”, arvioi Toimittajat ilman rajoja ry:n puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma. Suomi putosi indeksin kakkossijalta viidenneksi.

”Diktaattorien häikäilemättömyyttä” – Toimittajat ilman rajoja: Sekä nais- että miespuolisia toimittajia pidätetty maailmalla ennätysmäärä16.12.2021 07:00:00 EET | Tiedote

Ennätysmäärä toimittajia, lähes 500, on pidätettyinä ympäri maailmaa. Uusiin pidätyksiin ovat syyllistyneet erityisesti Myanmar, Valko-Venäjä ja Hongkong, kertoo Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosiraportti. Samalla myös naispuolisia toimittajia on pidätetty enemmän kuin koskaan. ”Valko-Venäjällä on pelästytty naisten johtavaa roolia kansanliikkeessä”, selittää järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Jarmo Mäkelä naisten pidätysaaltoa Valko-Venäjällä. Hyvä uutinen on, että toimittajia on saanut surmansa vähiten 20 vuoteen.

Väkivalta toimittajia kohtaan kaksinkertaistui Euroopassa – Pohjoismaat journalismin harvoja mallimaita, Saksakin putosi parhaiden joukosta20.4.2021 07:00:00 EEST | Tiedote

Toimittajien kohtaama väkivalta on lisääntynyt koronapandemian myötä, raportoi kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö, jonka vuotuinen maailmanlaajuinen lehdistönvapausindeksi World Press Freedom Index julkaistiin tänään. Suhteellisesti eniten tilanne on heikentynyt Euroopassa. Esimerkiksi Saksassa kymmenet toimittajat ovat joutuneet hyökkäysten kohteeksi. Indeksin kärjessä ovat Pohjoismaat. “Edes Suomessa toimittajat eivät ole turvassa, vaikka olemmekin listan kakkosena”, toteaa Toimittajat ilman rajoja järjestön Suomen puheenjohtaja Jarmo Mäkelä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme