Savonlinnan kaupunki

Suomi ja Venäjä neuvottelevat kulttuuriyhteistyön vahvistamisesta Savonlinnassa 28.-29.9.

Jaa

Järjestyksessään 19. suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi järjestetään Savonlinnassa 28.-29.9. Foorumiin kokoontuu yhteensä yli 370 kulttuuri- ja taidekentän toimijaa Suomesta ja Venäjältä neuvottelemaan yhteistyön tiivistämisestä.

Foorumissa tullaan käymään ennätykselliset yli 200 neuvottelua yhteensä 103 hankeideasta tai jatkohankkeesta. Yhteistyön tuloksena syntyy mm. teatteriproduktioita, konsertteja, lastenleirejä, yhteisiä opetusohjelmia, historiantutkimusta, matkailureittejä ja näyttelyitä sekä viriää aivan uusia ideoita esimerkiksi nykyteknologian hyödyntämisestä kulttuurimatkailussa.

Foorumissa käydään lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriön ja Venäjän kulttuuriministeriön väliset vuosittaiset neuvottelut. Kulttuuriministeri Sampo Terho edustaa Suomea ministeriöiden kahdenvälisessä tapaamisessa ja toimii puheenjohtajana Suomen ja Venäjän foorumityöryhmien yhteiskokouksessa. Venäjältä osallistuvat mm. Venäjän kulttuuriministerin neuvonantaja Olga Andonjeva, Venäjän suurlähettiläs Pavel Kuznetsov ja Karjalan tasavallan kulttuuriministeri Aleksei Lesonen.

Lauantaina järjestetään suurelle yleisölle avoimet seminaarit Savonlinnasalissa. Seminaareissa kuullaan molempien maiden tunnetuimpia historioitsijoita ja asiantuntijoita.

  • klo 09.30-12.30 ”Paikalliskulttuuri matkailun vetovoimana” –seminaarissa käsitellään kulttuurimatkailun kysymyksiä
  • klo 13.30-16.30 ”Vuosi 1918 Suomessa ja Venäjällä” –seminaarissa keskitytään maidemme historiaan mm. emeritusprofessori Timo Vihavaisen ja Venäjän tiedeakatemian Historian instituutin varajohtaja Sergei Žuravljovin johdolla.

Yhteistyöllä pitkä historia ja suuri potentiaali

Tämänvuotinen foorumin teema ”kulttuurimatkailun tuotteistaminen ja kestävä matkailu” sopii erinomaisesti vahvasta kulttuurimatkailusta tunnetulle Savonlinnalle.

- Yhteistyön vahvistamisessa on suuri potentiaali monipuolistaa kulttuurielämää ja matkailua entisestään. Kulttuurifoorumi tarjoaa myös hienon tilaisuuden esitellä paikallista osaamista, koska siellä esiintyy useita savonlinnalaisia taiteen ammattilaisia ja harrastajia, kertoo kulttuurijohtaja Outi Rantasuo Savonlinnan kaupungilta.

Kulttuurilla on keskeinen merkitys tuotteistettaviin matkailupaketteihin. Savonlinnassa on ollut perinteisesti vahvaa yhteistyötä kulttuurimatkailun kehittämisessä Bolshoin, Mariinskin ja Mihailovskin ooppera- ja teatteritalojen kanssa. Suunnitteilla on yhteistyötä myös mm. Eremitaasin ja Venäläisen taiteen museon kanssa.

- Savonlinna ja Pietarin kaupungin matkailukomitea ovat käynnistämässä ENI-ohjelmasta rahoitettavaa miljoonan euron hanketta, jossa tavoitteena on luoda matkailukäytävä Pietarin ja Saimaan välille. Matkailukäytävä yhdistää kaksi hyvin vetovoimaista matkailukohdetta toisiinsa matkailijoiden saamiseksi kolmansista maista, kertoo Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine.

Kulttuurifoorumi ensimmäistä kertaa Savonlinnassa

Suomalais-venäläisiä kulttuurifoorumeja on järjestetty vuodesta 2000 alkaen. Se järjestetään vuosittain vuorotellen Suomessa ja Venäjällä. Savonlinnassa se on nyt ensimmäistä kertaa. Viime vuonna tapahtumapaikkana oli Pietari ja vuonna 2016 Tampere.

Savonlinnan foorumin ohjelma koostuu avajais- ja päätöstilaisuuksista, partnerineuvotteluista, alakohtaisista istunnoista, hankeneuvonnasta, teemaseminaareista sekä kulttuuri- ja iltaohjelmasta. Päätapahtumapaikkoina ovat Savonlinnasali ja Savonlinnan Taidelukio. Iltavastaanotto järjestetään Olavinlinnassa.

Suomalais-venäläistä kulttuurifoorumia rahoittavat Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Venäjän kulttuuriministeriö. Käytännön järjestäjänä ja yhteistyökumppanihaun organisoijana toimii Suomessa Suomi-Venäjä-Seura. Foorumin isäntänä toimii Savonlinnan kaupunki yhteistyössä Etelä-Savon maakuntaliiton ja Itä-Suomen aluehallintoviraston kanssa.

Toimittajat tervetulleita

Toimittajat ovat tervetulleita seuraamaan foorumia ja osallistumaan sen eri tapahtumiin. Toimittajien akkreditointi: tiedottaja Sisko Ruponen, Suomi-Venäjä-Seura sisko.ruponen@venajaseura.com

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

kulttuurijohtaja Outi Rantasuo, Savonlinnan kaupunki, puh. 044 417 4400
projektipäällikkö Olga Kauppinen, Suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi, Suomi-Venäjä-Seura, puh. 045 7732 4445

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Savonlinnan kaupunki
Savonlinnan kaupunki
Olavinkatu 27
57130 Savonlinna

(015) 527 4000http://www.savonlinna.fi/

Savonlinna – kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä

Savonlinna on kansainvälisesti kiinnostava ja vireä kulttuuri-, teollisuus-, koulutus- ja matkailukaupunkikeskus. Tunnelmallinen ja kaunis saaristokaupunki tarjoaa viehättävät puitteet sekä asumiselle että matkailulle. Yli puoli miljoonaa matkailijaa vuosittain sekä vahva ja kasvava metsäteollisuus ja teknologia-ala ovat vireän Savonlinnan tunnusmerkkejä. Kansainvälisesti Savonlinna tunnetaan keskiaikaisesta Olavinlinnasta ja oopperajuhlista sekä ainutlaatuisesta Saimaan järviluonnosta saimaannorppineen. Matkaa maanteitse tai rautateitse Helsingistä on runsaat 300 km ja lentäen Savonlinnaan pääsee alle tunnissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Savonlinnan kaupunki

Rymy-Eetu-sarjakuvaoriginaaleja Savonlinnan Riihisaareen5.11.2018 10:04Tiedote

Rymy-Eetu, supisuomalainen supermies, on taiteilija Erkki Tantun luoma sympaattinen sarjakuvahahmo, joka ilmestyi suomalaisissa aikakausilehdissä 1930–70-luvuilla. Savonlinnalaisen keräilijän Tapio Nenosen omistamia Rymy-Eetu-originaalikuvia tulee nyt ensi kertaa nähtäville Savonlinnan Riihisaaressa 6.11. avattavaan näyttelyyn. Näyttelyn noin 30 kuvaa on valittu koko Rymy-Eetun elinkaaren ajalta, jolloin hahmon luonteen kehitys sekä osittain myös julkaisuajankohdan vaikutus töiden sisältöihin nousee esille.

Savonlinnassa tehdään yhteistyötä työvoiman saamiseksi12.10.2018 13:24Tiedote

Savonlinnassa on menossa vahva yritysten ja investointien kasvuvaihe, ja kaupungissa on avoinna satoja työpaikkoja. Savonlinnan kaupunki, Ammattiopisto SAMIedu, SAMI-Palvelut Oy ja Savonlinnan Vuokratalot Oy sekä alueen yritykset suunnittelevat yhteistä rekrytointikampanjaa. Tavoitteena on kouluttaa osaajia räätälöidysti suoraan avoinna oleviin työpaikkoihin. Kaupunkikonserniin kuuluva Savonlinnan Vuokratalot Oy tarjoaa rekrytoiduille vuokravapaita kuukausia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme