Savonlinnan kaupunki

Suomi ja Venäjä neuvottelevat kulttuuriyhteistyön vahvistamisesta Savonlinnassa 28.-29.9.

Jaa

Järjestyksessään 19. suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi järjestetään Savonlinnassa 28.-29.9. Foorumiin kokoontuu yhteensä yli 370 kulttuuri- ja taidekentän toimijaa Suomesta ja Venäjältä neuvottelemaan yhteistyön tiivistämisestä.

Foorumissa tullaan käymään ennätykselliset yli 200 neuvottelua yhteensä 103 hankeideasta tai jatkohankkeesta. Yhteistyön tuloksena syntyy mm. teatteriproduktioita, konsertteja, lastenleirejä, yhteisiä opetusohjelmia, historiantutkimusta, matkailureittejä ja näyttelyitä sekä viriää aivan uusia ideoita esimerkiksi nykyteknologian hyödyntämisestä kulttuurimatkailussa.

Foorumissa käydään lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriön ja Venäjän kulttuuriministeriön väliset vuosittaiset neuvottelut. Kulttuuriministeri Sampo Terho edustaa Suomea ministeriöiden kahdenvälisessä tapaamisessa ja toimii puheenjohtajana Suomen ja Venäjän foorumityöryhmien yhteiskokouksessa. Venäjältä osallistuvat mm. Venäjän kulttuuriministerin neuvonantaja Olga Andonjeva, Venäjän suurlähettiläs Pavel Kuznetsov ja Karjalan tasavallan kulttuuriministeri Aleksei Lesonen.

Lauantaina järjestetään suurelle yleisölle avoimet seminaarit Savonlinnasalissa. Seminaareissa kuullaan molempien maiden tunnetuimpia historioitsijoita ja asiantuntijoita.

  • klo 09.30-12.30 ”Paikalliskulttuuri matkailun vetovoimana” –seminaarissa käsitellään kulttuurimatkailun kysymyksiä
  • klo 13.30-16.30 ”Vuosi 1918 Suomessa ja Venäjällä” –seminaarissa keskitytään maidemme historiaan mm. emeritusprofessori Timo Vihavaisen ja Venäjän tiedeakatemian Historian instituutin varajohtaja Sergei Žuravljovin johdolla.

Yhteistyöllä pitkä historia ja suuri potentiaali

Tämänvuotinen foorumin teema ”kulttuurimatkailun tuotteistaminen ja kestävä matkailu” sopii erinomaisesti vahvasta kulttuurimatkailusta tunnetulle Savonlinnalle.

- Yhteistyön vahvistamisessa on suuri potentiaali monipuolistaa kulttuurielämää ja matkailua entisestään. Kulttuurifoorumi tarjoaa myös hienon tilaisuuden esitellä paikallista osaamista, koska siellä esiintyy useita savonlinnalaisia taiteen ammattilaisia ja harrastajia, kertoo kulttuurijohtaja Outi Rantasuo Savonlinnan kaupungilta.

Kulttuurilla on keskeinen merkitys tuotteistettaviin matkailupaketteihin. Savonlinnassa on ollut perinteisesti vahvaa yhteistyötä kulttuurimatkailun kehittämisessä Bolshoin, Mariinskin ja Mihailovskin ooppera- ja teatteritalojen kanssa. Suunnitteilla on yhteistyötä myös mm. Eremitaasin ja Venäläisen taiteen museon kanssa.

- Savonlinna ja Pietarin kaupungin matkailukomitea ovat käynnistämässä ENI-ohjelmasta rahoitettavaa miljoonan euron hanketta, jossa tavoitteena on luoda matkailukäytävä Pietarin ja Saimaan välille. Matkailukäytävä yhdistää kaksi hyvin vetovoimaista matkailukohdetta toisiinsa matkailijoiden saamiseksi kolmansista maista, kertoo Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine.

Kulttuurifoorumi ensimmäistä kertaa Savonlinnassa

Suomalais-venäläisiä kulttuurifoorumeja on järjestetty vuodesta 2000 alkaen. Se järjestetään vuosittain vuorotellen Suomessa ja Venäjällä. Savonlinnassa se on nyt ensimmäistä kertaa. Viime vuonna tapahtumapaikkana oli Pietari ja vuonna 2016 Tampere.

Savonlinnan foorumin ohjelma koostuu avajais- ja päätöstilaisuuksista, partnerineuvotteluista, alakohtaisista istunnoista, hankeneuvonnasta, teemaseminaareista sekä kulttuuri- ja iltaohjelmasta. Päätapahtumapaikkoina ovat Savonlinnasali ja Savonlinnan Taidelukio. Iltavastaanotto järjestetään Olavinlinnassa.

Suomalais-venäläistä kulttuurifoorumia rahoittavat Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Venäjän kulttuuriministeriö. Käytännön järjestäjänä ja yhteistyökumppanihaun organisoijana toimii Suomessa Suomi-Venäjä-Seura. Foorumin isäntänä toimii Savonlinnan kaupunki yhteistyössä Etelä-Savon maakuntaliiton ja Itä-Suomen aluehallintoviraston kanssa.

Toimittajat tervetulleita

Toimittajat ovat tervetulleita seuraamaan foorumia ja osallistumaan sen eri tapahtumiin. Toimittajien akkreditointi: tiedottaja Sisko Ruponen, Suomi-Venäjä-Seura sisko.ruponen@venajaseura.com

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

kulttuurijohtaja Outi Rantasuo, Savonlinnan kaupunki, puh. 044 417 4400
projektipäällikkö Olga Kauppinen, Suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi, Suomi-Venäjä-Seura, puh. 045 7732 4445

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Savonlinnan kaupunki
Savonlinnan kaupunki
Olavinkatu 27
57130 Savonlinna

(015) 527 4000http://www.savonlinna.fi/

Savonlinna – kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä

Savonlinna on kansainvälisesti kiinnostava ja vireä kulttuuri-, teollisuus-, koulutus- ja matkailukaupunkikeskus. Tunnelmallinen ja kaunis saaristokaupunki tarjoaa viehättävät puitteet sekä asumiselle että matkailulle. Yli puoli miljoonaa matkailijaa vuosittain sekä vahva ja kasvava metsäteollisuus ja teknologia-ala ovat vireän Savonlinnan tunnusmerkkejä. Kansainvälisesti Savonlinna tunnetaan keskiaikaisesta Olavinlinnasta ja oopperajuhlista sekä ainutlaatuisesta Saimaan järviluonnosta saimaannorppineen. Matkaa maanteitse tai rautateitse Helsingistä on runsaat 300 km ja lentäen Savonlinnaan pääsee alle tunnissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Savonlinnan kaupunki

St. Petersburg and Lake Saimaa attract international tourists together17.1.2019 09:43Tiedote

St. Petersburg, Lake Saimaa and Leningrad Region start cooperation in tourism promotion in order to attract international tourists from China, South Korea and Central Europe. The aim of the cooperation is to raise awareness and develop contacts with tour operators to increase high-value incoming tourism outside the main tourism season. In Lake Saimaa are Imatra, Lappeenranta, Mikkeli and Savonlinna – the cities that form the Lake Saimaa – Purest Finland brand consortium.

Pietari ja Saimaa aloittavat yhteistyön matkailun kehittämisessä17.1.2019 09:35Tiedote

Pietari, Leningradin alue ja Saimaan kaupungit aloittavat yhteistyön matkailun markkinoinnissa, tuotekehityksessä ja myynnissä. Tavoitteena on houkutella matkailijoita Pietariin ja Saimaalle Kiinasta, Etelä-Koreasta ja Keski-Euroopasta. Yhteistyön tuloksena lisätään matkanjärjestäjien tietoisuutta mahdollisuudesta yhdistää nämä kaksi kohdetta rajanylittävässä matkailussa ja tuoda asiakkaita kokemaan elämyksiä ympäri vuoden – myös huippusesonkien ulkopuolella. Saimaalta mukana yhteistyössä ovat Imatra, Lappeenranta, Mikkeli ja Savonlinna, jotka yhdessä muodostavat Lake Saimaa Purest Finland markkinointikonsortion.

Majoitus- ja kokousmatkailuinvestointi Savonlinnaan17.12.2018 11:05Tiedote

Liikemies Yrjö Laakkonen on lähtemässä toteuttamaan matkailuliiketoiminnan kasvattamista Savonlinnan Oraviin. Puistoniemen alueelle on suunnitteilla kansainvälisesti korkeatasoinen majoitus- ja kokousmatkailutilojen rakentamishanke. Investoinnin suuruus on noin 6 miljoonaa euroa. Savonlinnan kaupunki huolehtii alueen kaavoituksesta ja avustaa investointituen hakemisessa sekä liiketoimintasuunnitelman laatimisessa.

Savonlinna hakee kesätyöntekijöitä valtakunnallisesti avaimet käteen -paketilla29.11.2018 13:17Tiedote

Savonlinnan kaupunki, Ammattiopisto SAMIedu, Savonlinnan seudun matkailu ja Savonlinnan Vuokratalot Oy käynnistävät yhdessä kausityöntekijöiden rekrytointikampanjan. Kampanja käynnistyy alkuvuodesta 2019. Kampanjan tavoitteena on rekrytoida jo valmiiksi osaavia sesonkityöntekijöitä kesäksi sekä työntekijöitä, jotka haluavat kesätöihin matkailu- ja ravintola-alalle Suomen kesäpääkaupunkiin Savonlinnaan ja sen ympäristökuntiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme