Digi- ja väestötietovirasto

Suomi ja Viro sopivat väestötietojen sähköisestä vaihtamisesta – uudistus sujuvoittaa erityisesti maasta toiseen muuttavien henkilöiden tietojen päivittämistä

Jaa

Kuntaministeri Sirpa Paatero ja Viron sisäministeri Lauri Läänemets allekirjoittivat Helsingissä 21. syyskuuta 2022 maiden välisen valtiosopimuksen väestötietojen vaihtamisesta. Suomessa sopimuksen käytännön toimeenpanosta vastaa väestötietojärjestelmää pitävä Digi- ja väestötietovirasto.

Kun uusi sopimus tulee käytäntöön, päivittyvät Virossa asuvien Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien Viron kansalaisten tiedot yhdellä ilmoituksella molempien maiden väestörekistereihin. Samoin päivittyvät tiedot muutoista maasta toiseen.

Väestötietoja on vaihdettu Suomen ja Viron välillä jo vuodesta 2005 alkaen. Uusi valtiosopimus tekee tietojen vaihtamisesta aiempaa säännöllisempää ja kattavampaa. Suomessa asuu noin 52 000 virolaista ja Virossa yli 5 000 suomalaista.

Maasta toiseen muuttamiseen samankaltainen menettely kuin Pohjoismaiden välillä

Uuden sopimuksen myötä maasta toiseen muuttamiseen tulee Viron ja Suomen välille vastaavanlainen menettelytapa, joka on ollut Pohjoismaiden kesken käytössä jo yli 50 vuotta ja sähköisenä vuodesta 2007 alkaen. Kun henkilö esimerkiksi muuttaa Suomesta Viroon, hänen tarvitsee ilmoittaa muutosta vain Virossa, ja tieto päivittyy automaattisesti myös Suomen väestötietojärjestelmään.

– Näin voimme varmistaa, että Suomesta Viroon muuttavalla henkilöllä on kotipaikka vain yhdessä maassa eikä molemmissa yhtä aikaa, kertoo ylijohtaja Timo Salovaara Digi- ja väestötietovirastosta. Esimerkiksi Suomesta takaisin Viroon palaavat virolaiset eivät aina muista ilmoittaa paluumuutostaan Suomen viranomaisille, mikä vääristää Suomen väestötilastoja. Jatkossa tieto muutosta tulee meille automaattisesti Viron väestörekisteristä, Salovaara jatkaa.

Tietojenvaihto laajenee jatkossa

Koska valtiosopimus sisältää lainsäädännön alaan kuuluvia määräyksiä, on eduskunnan hyväksyttävä sopimus ennen kuin se voi tulla voimaan. Säännöllinen tietojenvaihto aloitetaan ensin toisessa maassa asuvien kansalaisten kuolintiedoilla. Tietojenvaihto laajenee vaiheittain kattamaan osoitteenmuutokset, nimenmuutokset ja avioliittoa sekä lapsen syntymää koskevia tietoja.

Käytännön toteutusten valmistuttua esimerkiksi Virossa asuvien Suomen kansalaisten ei tarvitse enää ilmoittaa henkilötietojensa muutoksista Digi- ja väestötietovirastolle, vaan tiedot saadaan sähköisesti suoraan Viron väestörekisteristä.

Tietojenvaihtoon käytetään Suomi.fi-palveluväylää

Sähköisessä tietojenvaihdossa käytetään Suomi.fi-palveluväylää ja Viron vastaavaa X-tee-ratkaisua. Kyseessä on alun perin Virossa kehitetty teknologia, jota maat kehittävät ja ylläpitävät nykyisin yhdessä.

– Suomi.fi-palveluväylä tarjoaa vakioidun, luotettavan ja tietoturvallisen tavan siirtää henkilötietoa organisaatioiden – ja tässä tapauksessa myös kahden maan – välillä, summaa Salovaara.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Utvecklingen av den digitala identitetshandlingen har redan kommit långt – testanvändarnas återkoppling styr när mobilappen färdigställs15.9.2022 14:51:30 EEST | Tiedote

I dag har en regeringsproposition om lagstiftning som möjliggör användning av en digital identitetshandling överlämnats till riksdagen. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata utvecklar en ny mobilapp med vilken man kan använda en digital identitetshandling. Enligt planerna ska appen börja användas 2023. Organisationer som kontrollerar identiteten kan redan testa appen så att de kan förbereda sig för införandet i god tid. Utifrån testarnas observationer finslipas appen kontinuerligt så att den blir bättre.

Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen kehittäminen on jo pitkällä – testikäyttäjien palaute ohjaa mobiilisovelluksen viimeistelyä15.9.2022 13:51:06 EEST | Tiedote

Tänään eduskunnalle on annettu hallituksen esitys digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käytön mahdollistavasta lainsäädännöstä. Digi- ja väestötietovirasto kehittää uutta mobiilisovellusta, jolla digitaalista henkilöllisyystodistusta voi käyttää. Sovellus on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2023. Henkilöllisyyttä tarkastavat organisaatiot voivat jo testata sovellusta, jotta ne pystyvät valmistautumaan käyttöönottoon hyvissä ajoin. Testaajien havaintojen perusteella sovellusta hiotaan jatkuvasti paremmaksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme