Museovirasto

Suomi mukaan käsin valmistettuun lasiin liittyvään Unesco-hakemukseen

Jaa

Suomi liittyy mukaan Ranskan koordinoimaan monikansalliseen hakemukseen, jonka tavoitteena on saada käsin valmistettuun lasiin liittyvä tieto, tekniikka ja taito nimetyksi Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Mukana hakemuksessa ovat myös Saksa, Italia, Tšekki ja Espanja. Hakemus lähetetään Unescolle maaliskuussa 2022.

Lasinpuhaltaja Olavi Helander Humppilan Lasi Oy:n lasitehtaalla Humppilassa 10. lokakuuta 1963. Kuva: Erkki Voutilainen, JOKA Journalistinen kuva-arkisto, Museovirasto
Lasinpuhaltaja Olavi Helander Humppilan Lasi Oy:n lasitehtaalla Humppilassa 10. lokakuuta 1963. Kuva: Erkki Voutilainen, JOKA Journalistinen kuva-arkisto, Museovirasto

Opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt Suomen liittymisestä mukaan monikansalliseen hakemukseen ja on valtuuttanut Museoviraston vastaamaan hakemuksen valmistelusta Suomen osalta yhteistyössä Suomen lasimuseon ja lasialan yhteisöjen kanssa. Tavoitteena on, että monikansallinen hakemus toimitetaan Unescolle maaliskuussa 2022. Päätöstä odotetaan joulukuussa 2023.

Lasin puhaltaminen on nimetty Suomessa Unescon sopimukseen liittyvään Elävän perinnön kansalliseen luetteloon vuonna 2017.

"Käsin valmistettuun lasiin liittyvä hakemus vahvistaa käsityöosaamisen arvostusta ja tuo samalla designin ja kulttuuriperinnön näkökulmia lähemmäs toisiaan. Nimeäminen tuo Suomellekin näkyvyyttä lasialan osaajana ja vahvistaa kansainvälisiä verkostoja.” iloitsee erikoisasiantuntija Leena Marsio Museovirastosta.

Hakuprosessin etenemisestä on tähän saakka vastannut Suomen lasimuseo, joka on aktiivisesti kerännyt tietoa lasinpuhalluksen historiasta ja nykypäivästä 40 vuoden ajan. 1600-luvun lopulta asti yltävä perinne elää mutta uhkaa hiipua Suomessa – sama ongelma on muissakin hakemuksessa mukana olevissa maissa.

”Olen todella iloinen, että Suomi on mukana hakemuksessa. Meille on muodostunut paikallista perinnettä ja osaamista, jota olemme jakaneet jo pidempään kansainvälisissä yhteisöissä. Vastavuoroisesti suomalaiset lasinpuhaltajat seuraavat alan monikansallista ja -kulttuurista perinnettä. Yhteistyöllä voimme tukea harvinaisen ammattikunnan elinvoimaa ja elinvoimaisuuden säilymistä,” kertoo lasimuseon amanuenssi Uta Laurén.

Ensimmäisenä Unescon maailmanlaajuiseen aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon pääsi Suomesta saunaperinne vuoden 2020 lopulla. Joulukuussa 2021 odotetaan Unescon päätöstä kaustislaisen viulunsoiton sekä yhteispohjoismaisen limisaumaveneperinteen lisäämisestä luetteloon.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uta Laurén, amanuenssi, Suomen lasimuseo, p. 040 330 4104, uta.lauren@riihimaki.fi
Leena Marsio, erikoisasiantuntija, Museovirasto, p. 0295 33 6017, leena.marsio@museovirasto.fi

Kuvat

Lasinpuhaltaja Olavi Helander Humppilan Lasi Oy:n lasitehtaalla Humppilassa 10. lokakuuta 1963. Kuva: Erkki Voutilainen, JOKA Journalistinen kuva-arkisto, Museovirasto
Lasinpuhaltaja Olavi Helander Humppilan Lasi Oy:n lasitehtaalla Humppilassa 10. lokakuuta 1963. Kuva: Erkki Voutilainen, JOKA Journalistinen kuva-arkisto, Museovirasto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Majakkalaiva Kemi palaa Kotkaan – restaurointi jatkuu sisätilojen kunnostuksella15.7.2021 13:07:46 EEST | Tiedote

Suomen viimeinen käytössä ollut majakkalaiva Kemi palaa telakalta Kotkaan. Suomen merimuseon kokoelmaan kuuluva majakkalaiva Kemi on ollut alkuvuoden ajan Viaporin Telakka ry:n telakalla Suomenlinnassa. Nyt aluksen runko on kunnostettu ja alus on saanut lisää elinvuosia. Sään salliessa Kemi hinataan Helsingistä Kotkaan 15.–16.7. ja se saapuu Merikeskus Vellamon laituriin perjantaina 16.7. aamulla. Yleisölle majakkalaiva Kemi on tarkoitus avata keväällä 2022.

Museovirasto mukana varmistamassa kulttuuriperintöalan eurooppalaista osaamista ja taitoja17.6.2021 14:00:05 EEST | Tiedote

Museovirasto on Suomen edustajana mukana vuoden 2021 alussa käynnistyneessä kansainvälisessä CHARTER-hankkeessa, jossa laaditaan kulttuuriperintöalalle pitkäkestoinen ja kattava osaamisstrategia. Yhteisen eurooppalaisen strategiatyön tavoitteena on varmistaa kulttuuriperintöalan riittävä osaaminen, jotta ala kykenee myös jatkossa vastaamaan ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin tarpeisiin.

Museotilastot 2020 julkaistu - museokäyntien määrä väheni koronavuotena15.6.2021 14:04:08 EEST | Tiedote

Museovirasto on julkaissut Suomen ammatillisesti hoidettujen museoiden toimintaa, henkilöstöä ja taloutta koskevat tilastotiedot vuodelta 2020. Tilastohaku ja avoimena tietona julkaistut tilastotaulukot vuosilta 2007–2020 ovat käytettävissä Museotilasto.fi-verkkopalvelussa. Tulevan syksyn aikana sivustolla julkaistaan myös aineiston pohjalta tehtyjä Tilastokortteja, joissa analysoidaan lukuja tarkemmin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme