Eläketurvakeskus (ETK)

Suomi nousi kärkikolmikkoon kansainvälisessä eläkevertailussa

Jaa

Suomen eläkejärjestelmä sijoittui kolmanneksi tänään julkistetussa kansainvälisessä Mercer Global Pension Index -vertailussa. Suomi nousi ensimmäistä kertaa kärkikolmikkoon ja valittiin jo viidettä kertaa maailman luotettavimmaksi ja läpinäkyvimmäksi järjestelmäksi.

Melbourne Mercer Global Pension Index on vuosittain koottava kansainvälinen eläkejärjestelmien vertailu, joka toteutettiin tänä vuonna kymmenettä kertaa. Vertailu on laajentunut vuosi vuodelta, tänä vuonna mukana oli jo 34 maata.

Maailman parhaaksi eläkejärjestelmäksi valittiin Hollanti, joka nousi pitkään ykkössijaa hallinneen Tanskan ohi. Käytännössä nämä parhaan A-ryhmän maat ovat tasavahvoja, ero pisteissä on marginaalinen.

Ruotsi nousi viidenneksi

Suomi sijoittui ensimmäistä kertaa vertailun kärkikolmikkoon. Sijoitus parantui kaksi sijaa edellisvuodesta, kun taakse jäivät Australia ja Norja. Myös Ruotsi ohitti Norjan ja sijoittui viidenneksi.

Suomen nousu kolmanneksi selittyy sen saamien pisteiden nousulla ja Australian ja Norjan pisteiden laskulla. Maiden paremmuusjärjestys muuttui, kun eläkkeiden korvaustason laskentaan liittyvä muutos satoi Suomen laariin. Myös muutokset kotitalouksien velkaantumisasteessa paransivat Suomen suhteellista asemaa.

– Jäämme kärkikaksikosta kestävyysnäkymissä. Tanskassa ja Hollannissa on Suomea huomattavasti suuremmat eläkevarat. Myös maksuja rahastoidaan suuremmassa mittakaavassa, kertoo johtaja Mikko Kautto Eläketurvakeskuksesta.

Suomessa luotettavin ja läpinäkyvin eläketurva

Mercer-indeksissä eri maiden eläkejärjestelmiä arvioidaan eläkkeiden riittävyyden, järjestelmän kestävyyden ja hallinnon luotettavuuden näkökulmasta.

Suomi sijoittui kymmenen parhaan joukkoon jokaisessa kategoriassa. Koko vertailun parhaimmat pisteet Suomi sai eläkejärjestelmien hallinnon luotettavuudesta ja läpinäkyvyydestä jo viidettä kertaa peräkkäin.

Kehityskohteiksi listattiin minimieläketurvan tason korottaminen, ikääntyneiden työllisyysasteen nostaminen ja eläkevarojen rahastoinnin lisääminen. Myös puolisoiden eläkeoikeuden jakaminen parantaisi pisteitä.

– Indeksileikkausten takia vähimmäiseläkkeiden taso on heikentynyt viime vuosina. Ja vaikka 60 vuotta täyttäneiden työllisyysaste on kehittynyt positiivisesti, siinäkin on vielä parantamisen varaa, kertoo Kautto.

Melbourne Mercer Global Pension Index Mercerin verkkosivuilla

Lisätietoja:
Johtaja Mikko Kautto, puh. 029 411 2185, mikko.kautto(at)etk.fi

Avainsanat

Kuvat

Lataa
Top 5 -eläkejärjestelmät
Top 5 -eläkejärjestelmät
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Eläketurvakeskus (ETK)
Eläketurvakeskus (ETK)
Kirjurinkatu 3
00065 ELÄKETURVAKESKUS

029 411 20http://www.etk.fi

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)

Kutsu medialle: Syntyvyys laskee – Miltä eläkkeiden rahoitus näyttää tulevaisuudessa?12.3.2019 09:47:40 EETKutsu

Eläketurvakeskus on päivittänyt pitkän aikavälin laskelmat lakisääteisten eläkkeiden kehityksestä vuosille 2019–2085. Raportissa arvioidaan, miten väestö- ja talouskehitystä koskevat oletukset vaikuttavat tulevien vuosikymmenien eläkemenoihin ja -maksuihin sekä eläkkeiden suuruuteen. Peruslaskelman lisäksi raportti sisältää laskelmia vaihtoehtoisilla oletuksilla väestö- ja talouskehityksestä. Tervetuloa tiedotustilaisuuteen tiistaina 19.3.2019 klo 9.00. Eläketurvakeskus, Kirjurinkatu 3, 1. kerros, Vaahtera-tila. Tilaisuudessa raportin esittelee Eläketurvakeskuksen kehityspäällikkö Heikki Tikanmäki. Paikalla ovat myös toimitusjohtaja Jukka Rantala ja johtaja Mikko Kautto. Lisätietoja: Viestinnän asiantuntija Antti Karkiainen, ETK, puh. 050 911 3269, antti.karkiainen@etk.fi

Joka kymmenes 61 vuotta täyttävä valitsee osittaisen vanhuuseläkkeen8.3.2019 09:00:00 EETTiedote

Osittaisia vanhuuseläkkeitä alkoi kahden ensimmäisen vuoden aikana 23 000, joista vuonna 2018 alkaneita oli 10 800. Lähes 90 prosenttia valitsi eläkkeensä maksuun maksimimäärän mukaan eli puolet eläkkeestään. Heidän keskimääräinen eläkkeensä oli 790 euroa kuukaudessa. 61-vuotiaiden osittaisen vanhuuseläkkeen valinneiden eläke pieneni pysyvästi keskimäärin 110 euroa kuukaudessa, kertovat Eläketurvakeskuksen tuoreet tilastot.

Var tionde som fyller 61 år väljer partiell ålderspension 8.3.2019 09:00:00 EETTiedote

Under de två första åren började 23 000 partiella ålderspensioner, varav 10 800 började år 2018. Nästan 90 procent av dem som tog ut pensionen valde att ta ut maximibeloppet, hälften av pensionen. Deras genomsnittliga pension var 790 euro i månaden. De som valde att ta ut partiell ålderspension vid 61 års ålder fick sin pension permanent minskad med 110 euro i snitt, visar färsk statistik från Pensionsskyddscentralen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme