Eläketurvakeskus (ETK)

Suomi nousi kärkikolmikkoon kansainvälisessä eläkevertailussa

Jaa

Suomen eläkejärjestelmä sijoittui kolmanneksi tänään julkistetussa kansainvälisessä Mercer Global Pension Index -vertailussa. Suomi nousi ensimmäistä kertaa kärkikolmikkoon ja valittiin jo viidettä kertaa maailman luotettavimmaksi ja läpinäkyvimmäksi järjestelmäksi.

Melbourne Mercer Global Pension Index on vuosittain koottava kansainvälinen eläkejärjestelmien vertailu, joka toteutettiin tänä vuonna kymmenettä kertaa. Vertailu on laajentunut vuosi vuodelta, tänä vuonna mukana oli jo 34 maata.

Maailman parhaaksi eläkejärjestelmäksi valittiin Hollanti, joka nousi pitkään ykkössijaa hallinneen Tanskan ohi. Käytännössä nämä parhaan A-ryhmän maat ovat tasavahvoja, ero pisteissä on marginaalinen.

Ruotsi nousi viidenneksi

Suomi sijoittui ensimmäistä kertaa vertailun kärkikolmikkoon. Sijoitus parantui kaksi sijaa edellisvuodesta, kun taakse jäivät Australia ja Norja. Myös Ruotsi ohitti Norjan ja sijoittui viidenneksi.

Suomen nousu kolmanneksi selittyy sen saamien pisteiden nousulla ja Australian ja Norjan pisteiden laskulla. Maiden paremmuusjärjestys muuttui, kun eläkkeiden korvaustason laskentaan liittyvä muutos satoi Suomen laariin. Myös muutokset kotitalouksien velkaantumisasteessa paransivat Suomen suhteellista asemaa.

– Jäämme kärkikaksikosta kestävyysnäkymissä. Tanskassa ja Hollannissa on Suomea huomattavasti suuremmat eläkevarat. Myös maksuja rahastoidaan suuremmassa mittakaavassa, kertoo johtaja Mikko Kautto Eläketurvakeskuksesta.

Suomessa luotettavin ja läpinäkyvin eläketurva

Mercer-indeksissä eri maiden eläkejärjestelmiä arvioidaan eläkkeiden riittävyyden, järjestelmän kestävyyden ja hallinnon luotettavuuden näkökulmasta.

Suomi sijoittui kymmenen parhaan joukkoon jokaisessa kategoriassa. Koko vertailun parhaimmat pisteet Suomi sai eläkejärjestelmien hallinnon luotettavuudesta ja läpinäkyvyydestä jo viidettä kertaa peräkkäin.

Kehityskohteiksi listattiin minimieläketurvan tason korottaminen, ikääntyneiden työllisyysasteen nostaminen ja eläkevarojen rahastoinnin lisääminen. Myös puolisoiden eläkeoikeuden jakaminen parantaisi pisteitä.

– Indeksileikkausten takia vähimmäiseläkkeiden taso on heikentynyt viime vuosina. Ja vaikka 60 vuotta täyttäneiden työllisyysaste on kehittynyt positiivisesti, siinäkin on vielä parantamisen varaa, kertoo Kautto.

Melbourne Mercer Global Pension Index Mercerin verkkosivuilla

Lisätietoja:
Johtaja Mikko Kautto, puh. 029 411 2185, mikko.kautto(at)etk.fi

Avainsanat

Kuvat

Lataa
Top 5 -eläkejärjestelmät
Top 5 -eläkejärjestelmät
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Eläketurvakeskus (ETK)
Eläketurvakeskus (ETK)
Kirjurinkatu 3
00065 ELÄKETURVAKESKUS

029 411 20http://www.etk.fi

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)

Tre av fem företagare planerar att fortsätta arbeta efter att ha uppnått pensionsåldern19.6.2019 09:00:00 EESTTiedote

Företagare tror klart oftare än löntagare att de kommer att fortsätta arbeta. Största orsaken är att arbetet är trevligt och intressant, men det finns också ekonomiska skäl i bakgrunden. Endast hälften av företagarna upplever att de betalar in till en tillräcklig pension för sig själva. En del tänker fortsätta arbeta för att de har tjänat in för lite pension.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme