VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Suomi saisi tietovarannoista enemmän irti viranomaisten paremmalla yhteistyöllä

Jaa

Suomen viranomaiset ovat avanneet tietovarantojaan Euroopan unionin direktiivien mukaisesti. VTV suosittaa tarkastuksensa pohjalta, että avaaminen olisi tiedon käyttäjien kannalta suunnitelmallisempaa ja paremmin ennakoitavaa.

Kuva: iStock
Kuva: iStock

Viranomaistehtävissään valtio kerää esimerkiksi paikka-, henkilö- ja yritystietoja rekistereihin ja muihin tietovarantoihin. Tietovarantojen avaaminen kaikkien käyttöön lisää viranomaisten toiminnan läpinäkyvyyttä, on liiketoiminnan tuotannontekijä ja mahdollistaa hallinnon kehittämisen. Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on tarkastanut näiden tavoitteiden toteutumista tietovarantojen avaamisessa.

Kukin viranomainen on itse päättänyt tietovarantojensa avaamisesta. Avatun datan hyödyntäjä saa käyttöönsä datan sellaisena kuin se on avattu. Tietoja tietovarannoista ja avatusta datasta ei pidetä yllä niin, että tiedot tietovarannoista ja avatusta datasta olisivat muiden viranomaisten, elinkeinoelämän ja kansalaisten näkökulmasta helposti saatavilla.

”Monet avatut datat ovat aiempaa helpommin hyödynnettävissä, mutta kokonaiskuva tietovarannoista ja niiden avaamistilanteesta puuttuu. Asia korjaantuu, kun viranomaiset luovat rutiinit ajantasaisen kokonaiskuvan ylläpitämiseksi”, kertoo tuloksellisuustarkastusneuvos Matti Mattila.

Osa tietovarannoista on edelleen avaamatta. Viranomaiset perustelevat avaamattomuutta esimerkiksi tietojen salassa pidettävyydellä ja tuottojen menetyksillä. Tietovarantojen rakentaminen ja ylläpito maksavat, ja avaamattomien tietovarantojen osalta datan toimittamisen menoja on katettu käyttäjiltä perityillä maksuilla. Jos tietovaranto avataan, loppuvat maksutulot.

Useimmat hallinnonalat uskovat saavansa merkittävimmät tietovarannot avatuksi vuoteen 2020 mennessä.

Tarkastusvirasto suosittelee, että tietovarantojen kuvaamista ja löydettävyyttä parannetaan ministeriöiden johdolla. Lisäksi tarkastusvirasto suosittaa kehittämään tietovarantojen avaamisen riskienhallintaa.

Kun avoin tieto palvelee kansantaloudellisia, yhteiskunnallisia ja hallinnon kehittämisen tavoitteita, tarvitaan valtion talousarviomenettelyihin nykyistä laajempi näkökulma. Valtion toiminta- ja taloussuunnittelussa yksi lähtökohta voisi olla tietovarantojen taloudellisesti tarkoituksenmukainen muodostaminen, huolto ja käyttö valtion tasolla.

Euroopan komission vuonna 2011 teettämän selvityksen mukaan tietojen uudelleenkäytön suorat taloudelliset hyödyt EU-alueella olisivat jopa 40 miljardia euroa, mikä Suomen osalta tarkoittaisi lähes 700 miljoonaa euroa.

Tutustu julkaisuun:Avoin tieto ja viranomaistiedon hyödyntäminen

Lisää VTV:n tarkastuksia ja tietoa hyvästä hallinnosta: VTV.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: iStock
Kuva: iStock
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321http://www.vtv.fi

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Det bör tas fram en helhetsbild av de sysselsättningspolitiska åtgärderna24.6.2020 06:45:00 EESTTiedote

Sysselsättningspåverkande åtgärder bereds i flera ministerier, men det framkommer inte någon helhetsbild enligt vad Statens revisionsverk har funnit. Därför bör det tas fram en heltäckande bild av sysselsättningsåtgärderna och deras effekter på såväl de offentliga finanserna som på människors inkomster. En helhetsbild av olika sysselsättningsåtgärder skulle bidra till att de planerade åtgärderna blir mer ändamålsenliga och verkningsfulla.

Työllisyyspolitiikan toimista tulisi laatia kokonaiskuva24.6.2020 06:45:00 EESTTiedote

Työllisyyteen vaikuttavia toimia valmistellaan useissa ministeriöissä, mutta niistä ei muodostu kokonaiskuvaa, havaitsi Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV). Työllisyystoimista ja niiden vaikutuksista julkiseen talouteen sekä henkilöiden tuloihin tulisikin laatia kattava kuva. Kokonaiskuva eri työllisyystoimista edistäisi sitä, että suunnitellut toimet ovat entistä tarkoituksenmukaisempia ja vaikuttavampia.

ESR-ohjelman hankkeet eivät tavoita työttömiä riittävän hyvin28.5.2020 06:45:00 EESTTiedote

Euroopan sosiaalirahaston rahoittamat hankkeet eivät välttämättä tavoita heikoimmassa asemassa olevia henkilöitä, havaittiin Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) tarkastuksessa. Työ- ja elinkeinoministeriön tulisi varmistaa, että ESR-hankerahoitus kohdentuu rakennerahastokaudella 2021–2027 nykyistä paremmin keskeisille kohderyhmille eli työttömille ja heikossa työmarkkina-asemassa oleville henkilöille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme