VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Suomi saisi tietovarannoista enemmän irti viranomaisten paremmalla yhteistyöllä

Jaa

Suomen viranomaiset ovat avanneet tietovarantojaan Euroopan unionin direktiivien mukaisesti. VTV suosittaa tarkastuksensa pohjalta, että avaaminen olisi tiedon käyttäjien kannalta suunnitelmallisempaa ja paremmin ennakoitavaa.

Kuva: iStock
Kuva: iStock

Viranomaistehtävissään valtio kerää esimerkiksi paikka-, henkilö- ja yritystietoja rekistereihin ja muihin tietovarantoihin. Tietovarantojen avaaminen kaikkien käyttöön lisää viranomaisten toiminnan läpinäkyvyyttä, on liiketoiminnan tuotannontekijä ja mahdollistaa hallinnon kehittämisen. Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on tarkastanut näiden tavoitteiden toteutumista tietovarantojen avaamisessa.

Kukin viranomainen on itse päättänyt tietovarantojensa avaamisesta. Avatun datan hyödyntäjä saa käyttöönsä datan sellaisena kuin se on avattu. Tietoja tietovarannoista ja avatusta datasta ei pidetä yllä niin, että tiedot tietovarannoista ja avatusta datasta olisivat muiden viranomaisten, elinkeinoelämän ja kansalaisten näkökulmasta helposti saatavilla.

”Monet avatut datat ovat aiempaa helpommin hyödynnettävissä, mutta kokonaiskuva tietovarannoista ja niiden avaamistilanteesta puuttuu. Asia korjaantuu, kun viranomaiset luovat rutiinit ajantasaisen kokonaiskuvan ylläpitämiseksi”, kertoo tuloksellisuustarkastusneuvos Matti Mattila.

Osa tietovarannoista on edelleen avaamatta. Viranomaiset perustelevat avaamattomuutta esimerkiksi tietojen salassa pidettävyydellä ja tuottojen menetyksillä. Tietovarantojen rakentaminen ja ylläpito maksavat, ja avaamattomien tietovarantojen osalta datan toimittamisen menoja on katettu käyttäjiltä perityillä maksuilla. Jos tietovaranto avataan, loppuvat maksutulot.

Useimmat hallinnonalat uskovat saavansa merkittävimmät tietovarannot avatuksi vuoteen 2020 mennessä.

Tarkastusvirasto suosittelee, että tietovarantojen kuvaamista ja löydettävyyttä parannetaan ministeriöiden johdolla. Lisäksi tarkastusvirasto suosittaa kehittämään tietovarantojen avaamisen riskienhallintaa.

Kun avoin tieto palvelee kansantaloudellisia, yhteiskunnallisia ja hallinnon kehittämisen tavoitteita, tarvitaan valtion talousarviomenettelyihin nykyistä laajempi näkökulma. Valtion toiminta- ja taloussuunnittelussa yksi lähtökohta voisi olla tietovarantojen taloudellisesti tarkoituksenmukainen muodostaminen, huolto ja käyttö valtion tasolla.

Euroopan komission vuonna 2011 teettämän selvityksen mukaan tietojen uudelleenkäytön suorat taloudelliset hyödyt EU-alueella olisivat jopa 40 miljardia euroa, mikä Suomen osalta tarkoittaisi lähes 700 miljoonaa euroa.

Tutustu julkaisuun:Avoin tieto ja viranomaistiedon hyödyntäminen

Lisää VTV:n tarkastuksia ja tietoa hyvästä hallinnosta: VTV.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: iStock
Kuva: iStock
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321http://www.vtv.fi

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Efficient employment policy measures are needed to ensure Finland's compliance with the EU fiscal policy rules7.11.2019 06:45:00 EETPress release

The National Audit Office of Finland (NAOF) estimates that Finland risks violating those rules of the preventive arm of the EU Stability and Growth Pact which aim at ensuring stable general government finances. The preparation and successful implementation of measures to improve the employment rate play a key role in balancing general government finances.

Effektiva sysselsättningsinsatser är avgörande för Finlands efterlevnad av EU:s finanspolitiska regler7.11.2019 06:45:00 EETTiedote

Enligt Statens revisionsverks bedömning riskerar Finland att bryta mot de regler i den förebyggande delen av Europeiska unionens finanspolitiska pakt som syftar till att säkerställa de offentliga finansernas stabilitet. Då det gäller att få de offentliga finanserna i balans spelar beredningen och genomförandet av effektiva insatser för sysselsättning en nyckelroll.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme