Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Suomi takaisin kasvu-uralle: nyt tarvitaan läpimurtopatentteja, innovaatioita ja kilpaillut markkinat

Jaa

Uusien, erityisesti läpimurtoon johtavien patentoitavien ideoiden ja innovaatioiden luominen on heikentynyt ja se näkyy Suomen paikallaan polkevassa tuottavuudessa. Tänään julkaistun Etla Muistion mukaan innovaatioiden tuotanto putosi merkittävästi 2000-luvun taitteessa. Kehitys johti tuottavuuden hidastumiseen seuraavalla vuosikymmenellä, ja pudotus oli erityisen raju ICT-alalla. Läpimurtoon johtavien innovaatioiden tunnistaminen voi jatkossa auttaa kohdentamaan politiikkatoimia ja näin parantamaan tuottavuutta. Lisäksi olisi tärkeää huolehtia kilpailullisista markkinoista.

Erityisesti läpimurtoihin johtaneiden innovaatioiden tuotanto tipahti merkittävästi 2000-luvun taitteessa, todetaan tänään julkaistussa Etla Muistiossa.
Erityisesti läpimurtoihin johtaneiden innovaatioiden tuotanto tipahti merkittävästi 2000-luvun taitteessa, todetaan tänään julkaistussa Etla Muistiossa.

Koronapandemia, Venäjän hyökkäyssota, ilmastonmuutos ja viimeisimpänä energiakriisi ovat koetelleet yhteiskuntien resilienssiä eli kriisinsietokykyä. Yhteiskuntien selviäminen myös tulevaisuudessa vastaavanlaisten kriisien yli edellyttää paitsi investointeja kriisinsietokykyyn, myös innovaatioita tuottavuuskasvun kiihdyttämiseksi.

Suomessa tuottavuuskehitys on kuitenkin viime vuosina junnannut paikoillaan. Yritysten t&k-intensiteetti laski 2010-luvulla edelliseen vuosikymmeneen verrattuna.

Yksi heikkoa tuottavuuskasvua selittävä tekijä voi olla yhteiskuntien heikentynyt tarmo uusien innovaatioiden luomisessa. Erityisesti läpimurtoihin johtaneiden innovaatioiden tuotanto tipahti merkittävästi 2000-luvun taitteessa, todetaan tänään julkaistussa Etla Muistiossa. Pudotusta tapahtui varsinkin tieto- ja viestintäteknologioissa. 2000-luvun alkupuolen innovaatiotoiminnan hidastumisella on myös selvä ajallinen yhteys myöhempään tuottavuuden hidastumiseen 2010-luvulla.

Tutkimuksessa kohdistettiin huomio erityisesti eri alojen globaaleihin läpimurtopatentteihin. Yksittäinen läpimurtopatentti on yhteydessä noin kahden prosentin lisäykseen toimialan työn tuottavuudessa 10 vuoden kuluttua. Uusilla innovaatioilla on siis enemmän potentiaalia muuttaa yhteiskuntaa ja johtaa merkittävämpään tuottavuuden kasvuun, huomauttaa tutkimushanketta vetänyt Etlan tutkimusjohtaja Tero Kuusi.

‒ Suomi on menestynyt hyvin läpimurtoteknologioiden käyttöönotossa. Erityisesti tällaisten läpimurtoihin johtavien innovaatioiden tunnistaminen voi auttaa jatkossa innovaatiopolitiikan kohdentamisessa, sillä läpimurtoja kokevilla aloilla investoinnit t&k:hon voivat olla tuottavampia kuin muilla aloilla vielä pitkään läpimurron jälkeenkin, Etlan Kuusi arvioi.

Kilpailun puuttuminen vähentää kannusteita t&k-investointeihin

T&k-intensiteetti laski 2010-luvulla Nokian lisäksi pääosin toimialoilla, jotka olivat keskittyneitä ja joiden markkinoilla kilpailu oli heikkoa. Vastaavasti kilpailullisilla markkinoilla t&k-intensiteetti ei laskenut vaan jopa kasvoi. Hankkeessa saadut tulokset viittaavatkin siihen, että markkinoilla, joilla kilpailun aste on vähäinen ei ole riittäviä kannustimia tehdä t&k-investointeja.

‒ Markkinoiden kilpailuolosuhteisiin vaikuttavalla sääntelyllä ja kilpailupolitiikalla voidaan selvästi vaikuttaa suomalaisyritysten innovaatiotoimintaan. Terve kilpailu pakottaa yritykset uusiutumaan ja investoimaan tutkimukseen ja kehitykseen. Myös kilpailullisilla markkinoilla voidaan tarvita lisäkannustimia. Tehokkaita keinoja ovat esimerkiksi suorat tuet sekä verotuet ja osaavan työvoiman maahanmuuton edistäminen, toteaa Etlan tutkimusjohtaja Heli Koski.

Nyt julkaistu muistio Innovaatiot kriisien keskellä: kasvuhaasteita ja vastauksia (Etla Muistio 116) on osa monivuotista Etlan ja Turun yliopiston yhteistä REGROW-hanketta. Marraskuussa 2022 päättyvää hanketta on rahoittanut Business Finland.

 

Business Finlandin vuosina 20202022 rahoittama REGROW - Reigniting growth through innovation -hanke kokoaa tietoa innovatiivisuudesta ja keinoja innovoinnin tehostamiseksi pandemian jälkeisessä maailmanlaajuisessa myllerryksessä. Etlan ja Turun yliopiston yhteinen tutkimushanke pyrkii vastaamaan talouskasvun haasteisiin. Hanke etsii myös uusia politiikan vipuja, joiden avulla innovaatioiden tuottavuutta globaalissa myllerryksessä voitaisiin kasvattaa. Hankkeessa on ollut mukana useita nimekkäitä kansainvälisiä yhteistyötahoja myös Stanfordin, Waterloon ja Oxfordin yliopistoista sekä Kansainvälisestä valuuttarahastosta (IMF).

Liitteet (1 kpl):

Kuusi Tero, Ali-Yrkkö Jyrki, Helanummi-Cole Heli, Koski Heli, Kovalainen Anne, Kässi Otto, Poutanen Seppo & Valmari Nelli: Innovaatiot kriisien keskellä: kasvuhaasteita ja vastauksia (Etla Muistio 116)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Erityisesti läpimurtoihin johtaneiden innovaatioiden tuotanto tipahti merkittävästi 2000-luvun taitteessa, todetaan tänään julkaistussa Etla Muistiossa.
Erityisesti läpimurtoihin johtaneiden innovaatioiden tuotanto tipahti merkittävästi 2000-luvun taitteessa, todetaan tänään julkaistussa Etla Muistiossa.
Lataa
Tutkimusjohtaja Tero Kuusi. Kuva: Matti Rajala/ETLA
Tutkimusjohtaja Tero Kuusi. Kuva: Matti Rajala/ETLA
Lataa
Tutkimusjohtaja Heli Koski. Kuva: Matti Rajala/ETLA
Tutkimusjohtaja Heli Koski. Kuva: Matti Rajala/ETLA
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla laski mikä pysäyttäisi työvoiman vähenemisen Suomessa – liki kolminkertainen nettomaahanmuutto3.2.2023 00:01:00 EET | Tiedote

Suomeen tarvitaan jopa 44 000 hengen nettomaahanmuutto nykyisellä ikä- ja sukupuolirakenteella, jotta syntyvien ja työikäisten ikäluokkien koko saataisiin vakaantumaan pysyvästi. Etlan tänään julkaiseman raportin mukaan määrä on liki kolminkertainen Tilastokeskuksen ennustamaan maahanmuuttoon nähden. Syy korkeaan arvioon piilee alhaisessa syntyvyydessä. Lisämuutto ei vielä riittäisi pysäyttämään väestön ikääntymistä eliniän pidentyessä, mutta huoltosuhteemme muuttuisi suotuisammaksi. Myös vaikutukset julkiselle taloudelle olisivat positiivisia.

Mitä luvassa vuonna 2023? Inflaatio hidastuu, mutta Suomi on suurien haasteiden edessä, sopeuttamisen lykkääminen lisäisi talouden riskejä28.12.2022 09:00:00 EET | Tiedote

Vuonna 2023 aloittava hallitus on suurien haasteiden edessä, katsovat Etlan tutkijat. Suomen talouden rakenteita on uudistettava samalla kuin julkista taloutta on sopeutettava. Uuden hallituksen pitää vaalien jälkeen ryhtyä toimeen heti, sillä sopeuttamisen lykkääminen kasvattaa talouden riskejä. Talouskehityksen ennustamista vaikeuttaa nyt korkealla pysyttelevä inflaatio. Etla odottaa kuitenkin hintojen nousun hidastuvan ensi vuoden kuluessa dramaattisesti.

Etlan lausunto TKI-verovähennystä koskevasta lakialoitteesta30.11.2022 11:29:58 EET | Tiedote

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla pitää pysyvän t&k-verohuojennusmallin käyttöönottoa kannatettavana toimena. Viimeaikainen kansainvälinen tutkimus tarjoaa t&k-verotukien kannustinvaikutuksista vahvaa näyttöä. Vieläkin tehokkaamman veroinstrumentista saisi kohdentamalla t&k-yhdistelmävähennyksen pelkästään pk-yrityksille, kirjoittaa tutkimusjohtaja Heli Koski tänään julkistetussa Etla-lausunnossa.

Koneet, laitteet ja metallituotteet puskevat vielä ylöspäin, mutta ”meillä on aika hyvä käsitys, miksi Suomi on vajoamassa taantumaan”22.11.2022 09:00:00 EET | Tiedote

Muuta Eurooppaa selvästi rivakammin Suomessa kasvavat tänä vuonna koneiden ja laitteiden sekä metallituotteiden valmistus, todetaan tänään julkaistussa Etlan Toimialakatsauksessa. Koneissa ja laitteissa tuotanto nousi tammi-elokuussa vuoden takaisesta yli kymmenen prosenttia ja metallituotteissa liki viisitoista. Useiden toimialojen positiivisesta kehityksestä huolimatta laskusuhdanne on Suomessa jo alkanut ja talous ajautuu taantumaan hyvin pian, arvioi Etla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme