Suomi tarvitsee kaikkien korkeakoulujen panosta elinikäiseen oppimiseen
Koulutuspolitiikan asiantuntijat 15 työntekijä- ja työnantajaliitosta edellyttävät yliopistojen rahoitusmalliin vahvaa kannustetta jatkuvan oppimisen tarjonnan kehittämiseen.

Osaamisen jatkuva kehittäminen on noussut päivittäiseksi keskustelunaiheeksi, eikä ihme, sillä osaamistarpeet muuttuvat kovaa vauhtia. Jatkuvassa oppimisessa onnistuminen on nostettu tärkeäksi tavoitteeksi myös Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visiossa kohti vuotta 2030. Nykyinen hallitus on esimerkiksi muuntokoulutuksen täsmätoimillaan käynnistänyt tarpeellisen jatkuvan oppimisen reformin, jonka pitää näkyä myös pitkän aikavälin konkreettisina toimenpiteinä. Tällä hetkellä valmistelussa olevissa korkeakoulutuksen rahoituksen jakomalleissa kuitenkin päähuomion saa edelleen tutkintokoulutus.
“Emme halua laittaa vastakkain tärkeitä osaamistason nostoon tähtääviä toimenpiteitä, päinvastoin. Kuitenkin, yliopistojen kohdalla muun kuin tutkintoon johtavan koulutuksen painoarvo on tämän hetkisissä suunnitelmissa liian pieni. Ammattikorkeakoulujen osalta rahoitusmalliin on ehdotettu selkeästi suurempaa jatkuvan oppimisen painoarvoa. Huolemme on, että joustavasti ja tutkintoja nopeammin osaamista täydentävien osaamiskokonaisuuksien rakentamiseen ei yliopistoille edelleenkään ole riittävästi kannusteita”, toteaa Suomen Ekonomien koulutuspolitiikan asiantuntija Suvi Eriksson.
“Ympäri Suomen on jo nyt vaikeuksia osaavan työvoiman löytämiseksi. Toimialat uusiutuvat, teknologiat kehittyvät ja digitalisaatio on tätä päivää. Yliopistojen panos korkean osaamisen varmistamisessa ja sen joustavassa päivittämisessä on aivan yhtä olennainen kuin ammattikorkeakoulujen. Edellytämme että tärkeys näkyy konkreettisesti myös yliopistojen rahoitusmallin kannusteissa”, painottaa Metsäteollisuus ry:n osaamisen ja koulutuksen päällikkö Soile Koriseva.
Allekirjoittaneet työntekijä- ja työnantajaliittojen asiantuntijat ehdottavat myös, että rahoituksessa ja muussa korkeakoulujen ohjauksessa tuetaan voimakkaasti uudenlaisten toimintatapojen kehittymistä. Tutkinto- ja muuta koulutusta voi käytännön toteutuksessa integroida samoihin opiskeluryhmiin. Jatkuvasti kehittyvät digitaaliset oppimisympäristöt mahdollistavat työn ja opiskelun yhteensovittamisen. Muuttuviin osaamistarpeisiin reagointia taas voidaan parantaa, kun korkeakoulut tuottavat osaamiskokonaisuuksia yhteistyössä ja myös oppijoille on mahdollista opiskella joustavasti usean korkeakoulun kursseilla.
Allekirjoittajat ja lisätietojen antajat:
Minna Nieminen, neuvottelupäällikkö, Akavan Erityisalat ry
puh. 0201 235 368, 040 723 4788, minna.nieminen@akavanerityisalat.fi
Suvi Eriksson, koulutuspolitiikan asiantuntija, Suomen Ekonomit ry
puh. 040 848 8935, suvi.eriksson@ekonomit.fi
Soile Koriseva, päällikkö, osaaminen ja koulutus, Metsäteollisuus ry
puh. 044 509 7590, soile.koriseva@forestindustries.fi
Maija Arvonen, neuvottelupäällikkö, Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimu ry
Tiia Brax, elinkeinopoliittinen asiantuntija, varatuomari, Kiinteistötyönantajat ry
Heidi Hännikäinen, ura-asioiden päällikkö, Agronomiliitto ry
Janne Hälinen, oikeuspoliittinen asiantuntija, Suomen Lakimiesliitto ry
Piritta Jokelainen, erityisasiantuntija, Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry
Tarja Kallonen, johtava asiantuntija, Finanssiala ry
Maiju Korhonen, asiantuntija, Energiateollisuus ry
Suvi Lahti-Leeve, lakimies, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry
Sanja Mursu, asiantuntija, aikuiskoulutus, Tekniikan akateemiset ry
Lauri Pakkanen, asiamies, Rakennusteollisuus ry
Anni Siltanen, asiantuntija, osaaminen ja vetovoima, Kemianteollisuus ry
Tuomas Ylitalo, elinkeinopoliittinen asiantuntija, Palvelualojen työnantajat PALTA ry
Yhteyshenkilöt
Minna Nieminen, Akavan ErityisalatNeuvottelupäällikkö, VTM, tradenomi, ratkaisukeskeinen valmentaja/coach. Yliopisto- ja amk-sektorin sopimus- ja neuvottelutoiminta, koulutus- ja työvoimapolitiikka
0201 235 368, 040 723 4788minna.nieminen@akavanerityisalat.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Akavan Erityisalat on kulttuurin ja hallinnon sekä viestinnän ja hyvinvoinnin aloilla asiantuntija- ja esimiestehtävissä toimivien ammattiliitto, johon kuuluu 22 jäsenyhdistystä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Akavan Erityisalat
Suomen Journalistiliitto ja Akavan Erityisalat: Av-käännösyrityksiä koskeva sovintoesitys hyväksytty14.2.2019 14:05:07 | Tiedote
Neuvotteluissa hiertänyt, palkansaajiin rinnastuvia itsensätyöllistäjiä koskeva erimielisyys ei ratkennut. Liitot vaativat, että asia nostetaan pikaisesti lainvalmisteluun.
Av-käännöstoimistojen työriidassa sovintoesitys13.2.2019 15:54:31 | Tiedote
Suomen Journalistiliitto ja Akavan Erityisalat vastaavat valtakunnansovittelijan esitykseen 14.2. klo 14 mennessä.
Suomen Journalistiliitto ja Akavan Erityisalat: Av-kääntäjien työriidassa lakkovaroitus1.2.2019 14:00:04 | Tiedote
Suomen Journalistiliitto ja Akavan Erityisalat ilmoittivat tänään av-kääntäjiä koskevasta työnseisauksesta valtakunnansovittelijalle ja käännösyrityksille. Kyseessä on historian ensimmäinen itsensätyöllistäjiä koskeva lakkovaroitus.
Av-käännöstoimistojen työehtosopimusneuvottelut alkoivat11.1.2019 11:00:00 | Tiedote
Av-kääntäjiä edustavat Suomen Journalistiliitto ja Akavan Erityisalat toivat tes-pöytään omat neuvottelutavoitteensa.
Akavan Erityisalat: Näennäisyrittäjille oikeus työehtosopimuksiin9.1.2019 15:18:17 | Tiedote
Myös Suomessa on tunnustettava toimeksiantajistaan riippuvaisten itsensätyöllistäjien eli ns. näennäisyrittäjien oikeus sopia työehdoistaan kollektiivisesti, vaatii Akavan Erityisalat. Kilpailulaki ei EU-tuomioistuimen mukaan tätä estä, kunhan tietyt edellytykset täyttyvät.
Työttömyyskassa Erkon kysely: Aktiivimalli ei juuri aktivoi – moni kokee mallin lannistavana14.12.2018 13:13:18 | Tiedote
Aktiivimalli koetaan yleisesti lannistavana ja sen aktivoivat vaikutukset vähäisinä. Vain 2 prosenttia oli saanut aktiivimallista apua työllistymiseen, kertovat työttömyyskassa Erkon asiakaskyselyn tulokset.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme