Suomi tarvitsee työlinjan
Suomi velkaantuu ja työikäinen väestö jatkaa vähenemistään. Tämän seurauksena entistä suuremmat velkalastit ovat yhä harvempien kannateltavina. Siksi on tärkeää saada nykyistä suurempi osuus työikäisestä väestöstä töihin. Tarvitsemme työlinjan.
EK:n teettämän laskelman mukaan käytännössä kolmasosa väestöstä kustantaa ne palvelut ja etuudet, joiden varaan hyvinvointiyhteiskunta rakentuu.
”Vähemmistö (34 %) rahoittaa työtä tekemällä enemmistön (57 %) etuudet ja palvelut. Lisäksi joka kymmenes (9 %) suomalainen on niin sanotusti omavarainen eli rahoittaa työllään oman hyvinvointinsa, mutta yhteiseen kassaan tuloista jää häviävän pieni osa. On nostettava esiin kysymys, onko tämä rakenne kestävä”, sanoo laskelman tehnyt PTCS Oy:n konsultti Jussi Pyykkönen.
Epäterve huoltosuhde on ollut vuosikymmeniä tiedossa ja johtopäätös selvä: yhteiskuntaa kannattelevaa työvoimaa tarvitaan lisää. Kun työ ja tekijä eivät kohtaa, on työn sääntelyä parannettava.
”Työlinja tarkoittaa kannustinloukkujen purkamista, parempaa työrauhaa, enemmän paikallista sopimista. Toimivan demokratian edellytys on toimiva markkinatalous. Meidän on luotava lisää tilaa reilulle kilpailulle, joka vauhdittaa myös kasvua ja tekee tilaa yrittäjyydelle", linjaa EK:n johtaja Sami Pakarinen.
Ne 2000-luvun päätökset, jotka ovat merkittävästi lisänneet työvoimaa, ovat harvassa.
”Laadukas koulutus, infrastruktuuri ja ikäihmisten palvelut eivät synny itsestään. Ne syntyvät työn kautta”, summaa Pakarinen.
Työlinja-laskelma (pdf)
Lisätietoja:
Jussi Pyykkönen, konsultti, PTCS Oy, p. 044 023 9149
Sami Pakarinen, johtaja, EK, p. 050 343 4337
Tietoja julkaisijasta
Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK
EK:n Suhdannebarometri: Suhdannetilanne jatkanut heikentymistään30.1.2023 08:00:14 EET | Tiedote
Globaalin talouden yllä leijuu nyt poikkeuksellisen paljon jännitystä, mutta viime syksyn pahimmat pelot talouden suhteen ovat pienentyneet. EK:n tammikuun Suhdannebarometrin perusteella suomalaisyritysten suhdannearviot ovat heikentyneet, mutta odotukset ovat hieman syksyä paremmat.
EK:n kysely: Kesätyöpaikkojen määrässä tavoitellaan ennätystasoa 24.1.2023 08:18:47 EET | Tiedote
EK:n kesätyökyselyn perusteella ensi kesänä tavoitellaan jopa 140 000 kesätyö- ja harjoittelupaikkaa. Mikäli tavoite toteutuu, on se ennätystasoa. Viime kesänä EK:n jäsenyritykset tarjosivat nuorille noin 126 000 kesätyöpaikkaa, joka oli yli 30 000 enemmän kuin sitä edeltävänä kesänä.
KUTSU 15.2.: Kuntaranking-tulosjulkistus - mitkä ovat Suomen parhaat alueet yrityksille?19.1.2023 07:15:00 EET | Tiedote
Kuntaranking-kyselytutkimus laittaa Suomen alueet (seutukunnat) paremmuusjärjestykseen sen mukaan, kuinka hyvän toimintaympäristön ne tarjoavat paikallisille yrityksille. Elinkeinoelämän keskusliitto EK toteuttaa tutkimuksen kahden vuoden välein.
Webinaari: Opit ukrainalaisten työllistämisestä (20.1.2023)17.1.2023 10:18:04 EET | Kutsu
EK ja StaffPoint Oy käynnistivät keväällä 2022 yhteistyössä Työstä turvaa -hankkeen, jonka tavoitteena oli työllistää sotaa pakenevia ukrainalaisia suomalaisille työmarkkinoille.
Suomen hiilikädenjälki on laskettu – tuplataan vihreä vienti17.1.2023 00:01:00 EET | Tiedote
Suomen vihreän viennin tuottamat päästövähennykset ylittävät EK:n teettämän selvityksen perusteella jo nyt kansallisesti syntyvät päästöt. EK haluaa nostaa vihreän viennin Suomen ilmastopolitiikan uudeksi tavoitteeksi, kansallisten päästövähennysten rinnalle. On onnistuttava molemmissa: omat päästöt alas ja puhtaiden ratkaisujen vienti ylös.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme