Ulkoministeriö/Utrikesministeriet

Suomi tuomitsee jyrkästi Pohjois-Korean ydinkokeen

Jaa

ULKOASIAINMINISTERIÖ
http://formin.finland.fi

Tiedote 146/2017
3.9.2017

Suomi tuomitsee jyrkästi Pohjois-Korean ydinkokeen

Ulkoministeri Timo Soini tuomitsee jyrkästi Korean demokraattisen kansantasavallan 3. syyskuuta tekemän ydinkokeen. Ydinkoe etenkin nykyisessä jännittyneessä tilanteessa on erittäin vaarallinen ja edesvastuuton teko, joka tulee entisestään kiristämään tilannetta. Erityisen huolestuttavia ovat tiedot, joiden mukaan kyseessä olisi Pohjois-Korean suurin ydinkoe ja maan oman ilmoituksen mukaan vetypommi. Pohjois-Korean ydinkoe havaittiin myös Suomessa, jossa Helsingin yliopiston Seismologian instituutti toimii osana kansainvälistä ydinkoekieltoa valvovaa järjestelmää.

Ydinkoe on jatkoa Pohjois-Korean vakaville kansainvälisten velvoitteiden rikkomuksille, jotka ovat yleistyneet tämän vuoden aikana. Pohjois-Korean aiemmat ydinkokeet ja jatkuvat ohjuskokeet ovat kansainvälisten sopimusten ja velvoitteiden rikkomuksina tuomittavia ja erittäin haitallisia alueen vakaudelle.

Pohjois-Korean suorittama ydinkoe rikkoo vakavalla tavalla sen kansainvälisiä velvoitteita olla kehittämättä ja testaamatta ydinaseita, YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia 1718, 1874, 2087, 2094, 2270, 2371, ja IAEA:n ydinvalvontasopimusta sekä kansainvälistä ydinkoekieltosopimusta. Suomi yhtyy EU:n korkea edustaja Federica Mogherinin 3. syyskuuta antamaan lausuntoon asiasta.

Suomi katsoo Pohjois-Korean toistuvat provokaatiot vakavaksi piittaamattomuudeksi kansainvälisen yhteisön vetoomuksista ja kehottaa Pohjois-Koreaa lopettamaan välittömästi toimet, jotka aiheuttavat vakavan uhan Korean niemimaan turvallisuudelle ja lisäävät jännitteitä alueella.

Pohjois-Korean tulee noudattaa täysimääräisesti kansainvälisiä velvoitteitaan, luopua ydinaseohjelmastaan ja sitoutua tiiviiseen yhteistyöhön kansainvälisen yhteisön kanssa mukaan luettuna yhteistyö Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n kanssa sekä osallistuminen Korean niemimaan ydinaseriisuntaan tähtäävään vuoropuheluun.

Lisätietoja:  Johtava asiantuntija Jarmo Viinanen, puh. 050-9113368, yksikön päällikkö Sami Leino, puh. 050-4340 154

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö/Utrikesministeriet
Ulkoministeriö/Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö/Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme