Suomi vastaa Ukrainan tukipyyntöihin

Yli vuoden jatkunut Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on aiheuttanut mittaamattoman määrän tuhoa ja kärsimystä. YK:n arvion mukaan 17,6 miljoonaa ihmistä – liki puolet maassa olevasta väestöstä – on humanitaarisen avun tarpeessa. Lievittääkseen inhimillistä kärsimystä ja vahvistaakseen maata sodan keskellä Suomi kohdistaa Ukrainaan 15 miljoonaa euroa humanitaarista apua ja 14 miljoonaa kehitysyhteistyötukea.
”Emme saa turtua sotaan. Kriisin keskellä ihmisten on saatava ruokaa, suojaa sekä lääkkeitä ja lasten on päästävä kouluun. Samaan aikaan meidän on tuettava Ukrainaa niin, että se pystyy myös toipumaan sodasta”, sanoo kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.
Humanitaarista apua sodan keskelle
Humanitaarisesta avusta viisi miljoonaa euroa kohdistuu YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimiston OCHAn Ukraina-rahastoon, mistä tuetaan suoraan muun muassa ruokaturvaa, terveyspalveluja ja hätämajoitusta sekä paikallisten järjestöjen avustustyötä.
Suomelle tärkeitä kumppaneita Ukrainassa ovat myös Maailman ruokaohjelma (WFP) sekä Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC), joiden kautta apua kohdistetaan yhteensä 5,4 miljoonaa euroa. WFP:n työ keskittyy ruoka-apuun, jota on pystytty jakamaan siviileille myös lähelle taistelulinjoja sekä käteisapuun etenkin maan sisäisille pakolaisille. ICRC yhdessä Ukrainan Punaisen Ristin kanssa (URCS) muun muassa avustaa ihmisiä perustarpeissa, antaa teknistä- ja materiaalitukea tuhoutuneen infrastruktuurin kunnostamiseksi sekä sähkön, veden ja terveyspalveluiden ylläpitämiseksi. ICRC auttaa myös sodan erottamien perheiden yhdistämisessä.
Osan humanitaarisesta avusta vievät perille suomalaiset kansalaisjärjestöt. Hätäapua toimitetaan myös Moldovaan, jossa on paljon ukrainalaispakolaisia. Suomalaisjärjestöjen työ keskittyy ruokaturvaan, psykososiaaliseen tukeen sekä koulutukseen. Suomen avussa painotetaan kaikkein haavoittuvimpien, erityisesti vammaisten henkilöiden, auttamista.
Tukea koulu-uudistukselle, ympäristötuhojen arviointiin ja säteilyturvallisuuden vahvistamiseen
Suomi tukee opetussektorin kriittisiä tarpeita muun muassa Maailmanpankin hallinnoiman PEACE-rahaston kautta. Rahastosta maksetaan esimerkiksi opettajien palkkoja, jotta lasten koulunkäynti voidaan turvata myös sodan aikana. Suomen nyt myöntämä jatkotuki rahastolle on 14 miljoonaa euroa. Lisäksi suomalaisten kansalaisjärjestöjen ja koulutuksen järjestäjien tekemä työ tukee koulutusta kriisin aikana.
Opetussektorin jatkotuen suunnittelu vuosille 2024–2027 on parhaillaan käynnissä. Suunnittelua tehdään yhteistyössä Opetushallituksen, opetus- ja kulttuuriministeriön ja ulkoministeriön kesken.
Sodan aiheuttamat ympäristövahingot aiheuttavat haittaa terveydelle, hyvinvoinnille, elinkeinoille ja ekosysteemeille. Ukraina on pyytänyt tukea sodan ympäristötuhojen arvioimiseen, viranomaisten kapasiteetin vahvistamiseen ja lainsäädännön kehittämiseen. Suomen ympäristöministeriö valmistelee yhteistyötä Ukrainan ympäristösektorin välittömään ja pidempiaikaiseen tukeen.
Sotatoimet lisäävät säteilyvaaratilanteiden ja onnettomuuksien riskiä. Säteilyturvakeskus (STUK) valmistelee säteily- ja ydinturvallisuusalan yhteistyötä Ukrainan kollegaviranomaisten kanssa. Yhteistyön tavoite on vahvistaa Ukrainan säteily- ja ydinturvallisuusviranomaisten osaamista.
Nyt kohdistetut 29 miljoonaa ovat osa hallituksen vuonna 2022 Ukrainan tukemiseen myöntämää yhteensä 70 miljoonan euron lisärahoitusta. Nyt kohdistetun kokonaisuuden lisäksi Ukrainan tukemiseen kehitysyhteistyön kautta on vuodelle 2023 varattu 37 miljoonaa euroa. Tämän myötä Ukraina on Suomen suurin kehitysyhteistyön kumppanimaa.
Lisätietoja:
Humanitaarinen apu:
Lauratuulia Lehtinen, yksikönpäällikkö, humanitaarisen avun ja politiikan yksikkö, ulkoministeriö, puh. +358 46 921 2030
Kehitysyhteistyö:
Sirpa Oksanen, yksikönpäällikkö, Itä-Euroopan ja Keski-Aasian yksikkö, ulkoministeriö, puh. +358 50 414 5349
Emmi Mäkelä, ministeri Skinnarin erityisavustaja, puh. +358 50 473 6694
Opetus- ja kulttuuriministeriö: Jaana Palojärvi, johtaja, kansainvälisten asiain sihteeristö, puh. +358 40 511 6897
Ympäristöministeriö:
Ismo Tiainen, ylijohtaja, konserniohjaus ja kansainväliset asiat, puh: +358 295 250 294
Säteily- ja ydinturvallisuus:
Aapo Tanskanen, johtava asiantuntija, Kansainväliset palvelut -yksikkö, Säteilyturvakeskus, puh. +358 40 720 2786
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto
0295 16001http://um.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
KORJAUS: Suomi osallistuu Pohjoismaiden ulkoministerien kokoukseen24.3.2023 14:43:07 EET | Tiedote
Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu pohjoismaiden ulkoministerien N5-kokoukseen 27. maaliskuuta. Kokouspäivä siirrettiin uuteen ajankohtaan keskiviikolta 22. maaliskuuta.
Asian Development Bank wants deeper education cooperation with Finland23.3.2023 16:12:53 EET | Press release
Education sector representatives from the Asian Development Bank and from Bangladesh, Nepal, the Philippines, Sri Lanka and Uzbekistan are visiting Finland from 22 to 24 March 2023. The aim of the visit is to deepen cooperation in matters related to teacher education, school meals and digital learning.
Asiatiska utvecklingsbanken vill fördjupa samarbetet inom undervisningssektorn med Finland23.3.2023 16:12:34 EET | Tiedote
Representanter för undervisningssektorn från Asiatiska utvecklingsbanken och Bangladesh, Filippinerna, Sri Lanka och Uzbekistan besöker Finland den 22 - 24 mars 2023. Syftet med besöket är att fördjupa samarbetet i frågor som gäller lärarutbildning, skolmåltider och digitalt lärande.
Aasian kehityspankki haluaa syventää opetusalan yhteistyötä Suomen kanssa23.3.2023 16:12:11 EET | Tiedote
Opetusalan edustajia Aasian kehityspankista sekä Bangladeshista, Filippiineiltä, Nepalista, Sri Lankasta ja Uzbekistanista vierailee Suomessa 22.–24. maaliskuuta. Vierailun tavoitteena on yhteistyön syventäminen opettajien koulutuksen, kouluruokailun ja digitaalisen oppimisen kysymyksissä.
Ministry for Foreign Affairs granted an authorisation for Russian fertiliser cargo stopped at Port of Kotka23.3.2023 15:53:45 EET | Press release
On 9 March, the National Enforcement Authority Finland imposed interim measures to freeze a shipment of fertilisers, loaded on board at the Port of Kotka. The fertilizers were suspected of being under control of a person listed in the EU sanctions against Russia. An investigation, carried out in cooperation among authorities, confirmed the link between the shipment of fertilisers and a sanctioned individual.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme