Digi- ja väestötietovirasto

Suomi.fi täytti 20 vuotta: Suomi.fin visio on kantanut painetusta Kansalaisen käsikirjasta kansalliseksi digi-infraksi

Jaa
Arjen sujuvoittaminen erilaisissa elämäntapahtumissa on ollut 20 vuotta täyttäneen Suomi.fin sydän. Vuosien mittaan tietosisältöjen oheen on syntynyt asiointia helpottavia digipalveluita. Nykyään Suomi.fi on 11 eri palvelun muodostama digitaalisen asioinnin tukipalveluiden kokonaisuus.

Julkishallinnon organisaatiorajat ylittävä, elämäntilanteisiin pohjautuva verkkosivusto oli aikoinaan lähtökohdiltaan mullistava. Suomi.fi oli se kuuluisa ”yksi luukku”, josta asioiden selvittäminen kannatti aloittaa, jos ei tiennyt, minkä viraston rooteliin asia kuuluu.

Esiäitinä Suomi.fille toimi jykevä 400-sivuinen Kansalaisen käsikirja, jonka sisällysluettelo muistutti jo pitkälti Suomi.fin ohjeiden rakennetta. Uusinta teknologiaa hyödynnettiin jo 90-luvulla. Käsikirjaa pystyi lukemaan myös ”hyperkirjana” CD-romilta, korpulta ja Telmo-palvelusta.

Hyödyllisiä linkkejä Utsjoelta Hankoon

Uusinta teknologiaa olivat aikoinaan myös hyperlinkit. Suomi.fin ohjeiden ohesta löytyi linkit kaikkiin julkishallinnon ja Suomen kuntien palveluihin Utsjoelta Hankoon. Koko valtakunnan linkkien tarkastaminen ja täydentäminen vei kolmelta virkamieheltä kolme kuukautta – sitten kierros pitikin jo aloittaa uudestaan.

Nykyään julkishallinnon ja kuntien palvelutiedot kuvataan hajautetusti Suomi.fi-palvelutietovarantoon, josta tietoja hyödynnetään rajapintojen kautta eri palveluissa.

Sujuvan arjen puolesta

Suomi.fi-verkkopalvelun kehittämistä johtaa visio olla tukena ihmisten arjessa: lapsen saamisesta, nuoren itsenäistymiseen ja työelämään siirtymiseen, omaishoidosta ja edunvalvonnasta läheisen kuolemaan, yrityksen suunnittelusta, kasvusta ja kansainvälistymisestä omistajanvaihdokseen.

Mukaan on tarttunut nippu uudenlaisia tapahtumia kuten tietomurto ja korona. 

Osana Suomen digitaalista infraa

Organisaatioille Suomi.fi-perhe tarjoaa yhteiskäyttöisiä digitaalisia palveluita. Suomi.fin avulla ne voivat tarjota palveluissaan tietoturvalliset viestit, puolesta-asioinnin, maksuliikenteen, palvelukartan sekä organisaatioiden välisen tietoturvallisen tiedonsiirron.
Palveluiden kehittämisen tueksi on julkaistu laatutyökalut, testiaineistot sekä työkalut sanastojen, koodistojen ja tietomallien yhteentoimivuuden kehittämiseksi.

Suomi.fistä on kasvanut keskeinen osa Suomen kansallista digitaalista infraa, joka kiinnostaa myös kansainvälisesti. Suomi.fi-palveluihin käy tutustumassa digipalveluista vastaavia ja niitä kehittäviä virkamiehiä, poliitikkoja sekä yritysten ja kansainvälisten järjestöjen edustajia ympäri maailman.

Suomi.fi 20 vuotta

Lisätietoja
• Jani Ruuskanen, johtava erityisasiantuntija, 0295 535 031, jani.ruuskanen@dvv.fi
• Terhi Tuokkola, johtava asiantuntija, 0295 535 097, terhi.tuokkola@dvv.fi

Pähkinänkuoressa

  • Suomi.fi-perheeseen kuuluvat Tunnistus, Viestit, Valtuudet, Maksut, Kartat, Palvelutietovaranto, Testiaineistopalvelu, Laatutyökalut, Palveluväylä, Avoin data, Yhteentoimivuusalusta.
  • Suomi.fi-palveluista suosituimpia ovat Tunnistus (200 miljoonaa asiointitapahtumaa vuonna 2021), Valtuudet (yli 30 miljoonaa käyttäjien tekemää sähköistä valtakirjaa vuodesta 2017 lähtien) ja Viestit (lähes miljoona käyttäjää).
  • Ensimmäinen Suomi.fi-verkkopalvelu julkaistiin 1.4.2002. Vuosien aikana julkishallinnon erilliset digitaaliset palvelut (esim. Katso, Yrityssuomi, Asiointiopas, Kansalaisen asiointitili) on sulautettu osaksi yhtenäistä Suomi.fi-perhettä.
  • Suomi.fi-palvelut uudistettiin Kansallisessa Palveluarkkitehtuuriohjelmassa 2014–2016. Laki hallinnon sähköisistä palveluista tuli voimaan vuonna 2016.
  • 2020-luvulla Suomi.fin käyttö kasvaa ja laajenee. Uusien palveluiden ja uudenlaisten hyödyntämistapojen kehittäminen jatkuu voimakkaana.

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)https://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Suomi.fi-mobiilisovellus uudistuu 22.4.2024 – Katso miten muutos vaikuttaa sinuun!17.4.2024 15:05:00 EEST | Tiedote

Suomi.fi-mobiilisovelluksen uudet Android- ja iOS-versiot julkaistaan 22.4.2024. Uudistuksen myötä sovelluksen ulkonäkö ja toiminnallisuudet uudistuvat. Uudessa Suomi.fi-mobiilisovelluksessa on parannettu muun muassa sovelluksen käytettävyyttä, saavutettavuutta ja navigaatiorakennetta. Kun uusi sovellus on julkaistu, vanhojen sovellusversioiden käyttäminen ei ole enää mahdollista.

The new versions of Suomi.fi mobile application will be launched 22.4.2024: See how the change affects you!17.4.2024 15:05:00 EEST | Press release

The new Android and iOS versions of the Suomi.fi mobile application will be launched 22.4.2024. As a result of the update, the appearance and functionalities of the application will change. The new application has improved usability, accessibility and navigation structure. Once the new application is published, it will no longer be possible to use older versions of the application.

Digihumaus-rapporten 2024: Åldrande och mångfald driver på förvaltningen, men man måste satsa mer på digital infrastruktur än i nuläget11.4.2024 12:15:00 EEST | Tiedote

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har idag publicerat en ny Digihumaus-rapport. I rapporten analyseras förändringar i Finlands befolkning och deras betydelse för den offentliga förvaltningen. Rapporten är en fortsättning på Digihumaus-rapporterna som publicerats under de fyra senaste åren. I rapporten har temat delats in i fyra undertrender: åldrande, invandring, differentiering av områden och mångfald.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye