Digi- ja väestötietovirasto

Suomi.fi-valtuudet finalistiksi arvostetussa The Innovation in Politics Awards -kilpailussa

Jaa

Digi- ja väestötietoviraston kehittämä ja ylläpitämä Suomi.fi-valtuudet on sijoittunut kymmenen finalistin joukkoon eurooppalaisessa The Innovation in Politics Awards -kilpailussa. Valtuudet on mukana Digitalisaatio-kategoriassa.

Valtuudet-palvelu on yksi kansallisista yhteisistä digitalisaation tukipalveluista. ”Valtuudet on Euroopassa ja koko maailmassa ainutlaatuinen puolesta asioinnin ratkaisu. Palvelu mahdollistaa sujuvan ja turvallisen tavan antaa ja hallinnoida valtuuksia digitaalisesti koko yhteiskunnassa”, kertoo kehityspäällikkö Mika King Digi- ja väestötietovirastosta.

Palvelua voivat käyttää niin yksityishenkilöt kuin organisaatiotkin. Sen avulla käyttäjä voi valtuuttaa sähköisesti toisen henkilön, yrityksen, yhdistyksen tai muun yhteisön asioimaan puolestaan niissä asiointipalveluissa, jotka ovat ottaneet Valtuudet-palvelun käyttöön. Palvelu mahdollistaa puolesta asioinnin myös rekisteritietojen perusteella, kuten huoltajan asioimisen alaikäisen lapsensa puolesta ilman erillisiä valtuuksia.

Valtuudet-palvelu voidaan liittää julkisen ja yksityisen sektorin asiointipalveluihin. Sitä voidaan hyödyntää myös fyysisissä asiointipalveluissa. Esimerkiksi kaikissa Suomen apteekeissa voidaan tarkistaa Valtuudet-palvelun avulla oikeus asioida toisen henkilön tai alaikäisten lasten puolesta. 

Valtuudet-palvelun avulla asioidaan toisen puolesta tällä hetkellä 3– 4 miljoonaa kertaa kuukaudessa. Palveluun on tehty jo yli 11 miljoonaa sähköistä valtakirjaa.

Kilpailun tuomareina noin tuhat kansalaista 47 maasta

The Innovation in Politics Awards -kilpailuun osallistui lähes 400 projektia eri puolilta Eurooppaa. Kilpailun tuomareina on toiminut noin tuhat kansalaista 47 eri maasta. Tuomariston arviointikriteereinä on ollut projektien innovatiivisuus, kestävyys ja käyttäjien osallistaminen.

Kilpailussa on yhdeksän kategoriaa: koulutus, ekologia, talous, digitalisaatio, elämänlaatu, koronakriisi, demokratia, ihmisoikeudet ja yhteisö.

Suomesta kilpailussa on Valtuudet-palvelun lisäksi mukana seitsemän muuta projektia eri kategorioissa.

Kilpailun Digitalisaatio-kategorian finalistit esittäytyvät yleisölle osoitteessa: innovationinpolitics.eu/en/awards/finalists-2020-digitalisation/

Suomi.fi-valtuudet on palkittu myös vuonna 2019 Euroopan komission Sharing and Reuse-kilpailussa sekä kotimaisessa Blue Arrow Awards-kilpailussa.

The Innovation in Politics Awards

Vuosittain jaettavien Innovation in Politics Awards -palkintojen tavoitteena on tunnistaa kaikkein uraauurtavimmat hankkeet ja ohjelmat kaikilta keskeisiltä politiikan sektoreilta ympäri Eurooppaa. Kilpailu on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 2017.

Kilpailun järjestää yksityinen ja puolueeton The Innovation in Politics Institute

Suomi.fi-valtuudet pähkinänkuoressa

  • Valtuudet-palvelussa voi antaa digitaalisesti toiselle henkilölle yritykselle tai yhteisölle oikeuden puolesta-asiointiin. Se tarjoaa käyttäjille sujuvaa ja tietoturvallista itsepalvelua ajasta ja paikasta riippumatta. 
  • Valtuudet on turvallinen ja ajantasainen. Se tarkistaa oikeuden puolesta-asiointiin valtuusrekisteristä, kaupparekisteristä, yhdistysrekisteristä tai väestötietojärjestelmästä.
  • Palvelu on maksutta käyttöönotettavissa sekä julkisissa että yksityisissä asiointipalveluissa. Asiointipalvelu maksaa ainoastaan palvelun integroinnista aiheutuneet kustannukset.
  • Palvelun käyttö tuottaa merkittäviä kustannussäästöjä asiointi- ja palveluprosessien digitalisoimisen kautta. 
  • Vuonna 2016 lanseerattu palvelussa on luotu jo yli 11 miljoonaa valtuutta. 
  • Kuukausittain Valtuudet-palvelussa tehdään 3–4 miljoonaa valtuustarkistusta. 
  • Valtuudet on integroitu jo 135 asiointipalveluun, joita hyödyntää 235 yksityis- ja julkisen sektorin palveluntarjoajaa. Näiden lisäksi palvelu on käytössä muun muassa kaikissa Suomen apteekeissa.

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Suomi.fi Data Exchange Layer would also solve information security challenges of operators on the private sector20.11.2020 11:00:00 EETPress release

The Digital and Population Data Services Agency reminds that the Suomi.fi Data Exchange Layer would provide a solution to the pressure surrounding the information security and register maintenance of private operators. The data from authorities belonging to hundreds of thousands of Finnish citizens pass through the service daily between different public organisations but the Data Exchange Layer can also be used by private organisations. The use of the Data Exchange Layer is free of charge.

Suomi.fi-informationsleden skulle lösa utmaningarna med datasäker informationshantering även för aktörer i den privata sektorn20.11.2020 11:00:00 EETTiedote

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata påminner om att Suomi.fi-informationsleden skulle vara en lösning på den belastning informationssäkerhet och registerföring innebär för privata aktörer. Via tjänsten förmedlas redan dagligen hundratusentals finländares myndighetsuppgifter mellan olika offentliga organisationer, men Informationsleden kan också tas i bruk av privata organisationer. Det är gratis att använda Informationsleden.

Suomi.fi-palveluväylä ratkaisisi tietoturvallisen tiedonhallinnan haasteita myös yksityisen sektorin toimijoille20.11.2020 11:00:00 EETTiedote

Digi- ja väestötietovirasto muistuttaa, että Suomi.fi-palveluväylä tarjoaisi ratkaisun yksityisten toimijoiden tietoturva- ja rekisterinylläpitopaineisiin. Palvelun kautta kulkee jo päivittäin satojen tuhansien suomalaisten viranomaistietoja eri julkisten organisaatioiden välillä, mutta Palveluväylän voivat ottaa käyttöön myös yksityiset organisaatiot. Palveluväylän käyttö on ilmaista.

Digi- ja väestötietovirasto valitsi vahvan tunnistamisen välityspalveluntarjoajaksi OP Yrityspankin19.11.2020 09:00:00 EETTiedote

Digi- ja väestötietovirasto (DVV) kilpailutti vahvan tunnistamisen välineiden välityksen koko julkishallinnolle. Kilpailutus toteutettiin DVV:n dynaamiseen hankintajärjestelmään kuuluvien luottamusverkoston välityspalvelutoimittajien välillä. Määräaikaan mennessä tarjouksen jätti kolme välityspalvelutoimittajaa. Kilpailutuksen perusteella välityspalveluntarjoajaksi valittiin OP Yrityspankki.

250 organisaatiota osallistuu henkilötietojen tietoturvaloukkausta simuloivaan TAISTO20-harjoitukseen19.11.2020 08:00:00 EETTiedote

Digi- ja väestötietovirasto järjestää kolmatta kertaa TAISTO-harjoituksen, joka simuloi henkilötietojen tietoturvan loukkaustilannetta. Valtakunnalliseen harjoitukseen osallistuu yhteensä 250 julkisen hallinnon organisaatiota ja niiden sidosryhmää. Mukana on monenlaisia toimijoita valtionhallinnon organisaatioista oppilaitoksiin ja eri kokoisiin kuntiin. Tämän syksyn kolmas ja samalla viimeinen harjoituspäivä on 19.11.2020.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme