Kainuun ELY-keskus

Suomussalmen talkkivarantojen hyödyntämisen YVA on käynnistynyt

Jaa

Nordic Talc Oy hakee talkkituotannon aloittamista Suomusalmen Haaposen esiintymässä. Kainuun ELY-keskus on vastaanottanut ympäristövaikutusten arviointiohjelman kaivosyhtiöltä/hankevastaavalta.

Kivikankaan vuolukivikaivos, Suomussalmi. © Kuva: Tulikivi Oyj.
Kivikankaan vuolukivikaivos, Suomussalmi. © Kuva: Tulikivi Oyj.

Tulikivi Oyj:n tytäryhtiö Nordic Talc Oy suunnittelee talkkituotannon aloittamista Kivikankaan kaivospiirin alueella Haaposen esiintymässä, Suomussalmella. Hankealue sijaitsee Suomussalmen pohjoisosassa noin 1,5 km Saarikylän lounaispuolella. Nykyisin Tulikivi Oyj louhii ja jalostaa alueella vuolukiveä Kivikankaan esiintymästä tulisijojen verhouskiviksi ja tulisijoiksi. Vuolukivituotannon on suunniteltu jatkuvan enimmillään vuoteen 2032.

Nykyinen kaivospiirin pinta-ala on noin 60 hehtaaria, ja sitä laajennettaisiin uuden toiminnan myötä 85 hehtaarilla, jolloin laajennuksen jälkeinen kaivospiirin pinta-ala olisi 145 ha.

Hankkeen arviointiohjelma on nähtävillä 12.5.−13.6.2021 mielipiteiden ja lausuntojen esittämistä varten hankkeen verkkosivulla ymparisto.fi -verkkopalvelussa.

Ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain (252/2017) mukaisesti kuulutus on julkaistu Suomussalmen kunnan ja Kainuun ELY-keskuksen verkkosivuilla. Kainuun ELY-keskus on lähettänyt lausuntopyyntöjä vaikutusalueen viranomaisille ja alueella toimiville yhdistyksille.

Arviointiohjelmasta voi esittää mielipiteitä ja antaa lausuntoja kirjallisesti toimittamalla ne Kainuun ELY-keskukseen 13.6.2021 mennessä:

  • sähköpostilla: kirjaamo.kainuu@ely-keskus.fi tai
  • postitse: Kainuun ELY-keskus, PL 115, 87101 Kajaani (käyntiosoite Kalliokatu 4).

Arviointiohjelmaa ja hanketta käsittelevä yleisötilaisuus järjestetään sähköisesti etäyhteyksillä 25.5.2021 klo 17.30 alkaen. Tilaisuuden linkki löytyy hankkeen verkkosivulta ennen yleisötilaisuutta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hankevastaava: Nordic Talc Oy, Eeva Ruokonen, 040 156 1537, eeva.ruokonen@nordictalc.fi ja Tulikivi Oyj, Anssi Gröhn, 020 763 6645, anssi.grohn@tulikivi.fi

YVA-konsultti: Afry Finland Oy, Hanna Tirkkonen, 010 333 1545, hanna.tirkkonen@afry.com

YVA-menettelyn yhteysviranomainen: Kainuun ELY-keskus,
Ympäristöasiantuntija Mari Helin, 0295 023 895 ja Jari K. Pesonen, 0295 023 861. Sähköpostit ovat muotoa: etunimi.sukunimi@elykeskus.fi

Kuvat

Kivikankaan vuolukivikaivos, Suomussalmi. © Kuva: Tulikivi Oyj.
Kivikankaan vuolukivikaivos, Suomussalmi. © Kuva: Tulikivi Oyj.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Maanteiden 899 (Pohjavaarantie) ja 8991 (Kuikkalammentie) liittymän parantaminen rakentamalla kiertoliittymä, Sotkamo, tiesuunnitelma15.6.2021 08:57:09 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) laatii lain liikennejärjestelmästä ja maanteistä mukaista tiesuunnitelmaa Sotkamoon maanteiden 899 (Pohjavaarantie) ja 8991 (Kuikkalammentie) parantamiseksi rakentamalla liittymään kiertoliittymä. Suunnitelma laaditaan yhteistyössä Sotkamon kunnan kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme