Suomen Palopäällystöliitto ry

Suositus jälkipurkutoimien järjestämiseksi pelastustoimessa on julkaistu: tavoitteena on edistää pelastusalan puhumisen kulttuuria

Jaa
MentalFireFit-hankkeessa tuotettu suositus jälkipurkutoimien järjestämiseksi pelastustoimessa on julkaistu. Suositus on jokaisen pelastusalueen vapaassa käytössä.
Henkisesti kuormittavien työtilanteiden jälkipurku pelastustoimessa ja ensihoidossa on oleellinen osa työssä jaksamista. Kuva: Teemu Heikkilä
Henkisesti kuormittavien työtilanteiden jälkipurku pelastustoimessa ja ensihoidossa on oleellinen osa työssä jaksamista. Kuva: Teemu Heikkilä

Jälkipurkusuosituksen tarkoitus on tarjota yhdenvertaisia ja tasapuolisia käytäntöjä henkisesti kuormittavien tilanteiden jatkotoimiin pelastusalalla ympäri Suomen.

– Suosituksen tavoitteena on edistää avointa puhumisen kulttuuria ja madaltaa kynnystä kuormittavien tilanteiden käsittelyyn pelastusalalla, kertoo MentalFireFit-hankkeen projektipäällikkö Saku Sutelainen.

Yhtenäiset ja tasapuoliset käytännöt edistävät varhaisen tuen mallin toteutumista ja tarjoavat työkaluja työssä jaksamiseen. Suositus kannustaa lisäämään tietoa ja ymmärrystä stressin vaikutuksista työhyvinvointiin.

Suositus jälkipurkutoimien järjestämiseksi hyödyntää poliisiorganisaatioiden vastaavaa mallia. Pelastustoimessa on tarpeen olla käytössä yhtenäiset ohjeistukset henkisesti kuormittavien tilanteiden varalle, ja suositusta voikin jokainen pelastusalue syventää omiin tarpeisiin sopivaksi.

Suositus on tuotettu Suomen Palopäällystöliiton ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (XAMK) yhteistyönä osana MentalFireFit-hanketta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Henkisesti kuormittavien työtilanteiden jälkipurku pelastustoimessa ja ensihoidossa on oleellinen osa työssä jaksamista. Kuva: Teemu Heikkilä
Henkisesti kuormittavien työtilanteiden jälkipurku pelastustoimessa ja ensihoidossa on oleellinen osa työssä jaksamista. Kuva: Teemu Heikkilä
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Palopäällystöliitto ry
Suomen Palopäällystöliitto ry
Iso Roobertinkatu 7 A 5
00120 Helsinki

0440 345 112http://www.sppl.fi

Suomen Palopäällystöliitto on aatteellinen yhdistys, jonka keskeisimpiä tavoitteita on yhteiskunnan turvallisuuden edistäminen ja jäsenistönsä ammattiosaamisen kehittäminen.

Palopäällystöliiton jäsenistö koostuu pelastusalan henkilöstöstä, sopimuspalopäällystöstä, turvallisuusalan asiantuntijoista ja johtavissa asemissa olevista henkilöistä. Liitolla ei ole ammatilliseen edunvalvontaan liittyviä tehtäviä.

Palopäällystöliitto on arvostettu turvallisuuspoliittinen keskustelija sekä avoimeen kumppanuuteen ja jatkuvaan kehittymiseen luottava yhteistyöjärjestö, joka tuottaa asiantuntija-, koulutus- ja materiaalipalveluja. Liiton vaikuttavuus perustuu pitkäjänteiseen työhön sekä välittömään yhteydenpitoon eri viranomaisten ja turvallisuusalan toimijoiden kanssa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Palopäällystöliitto ry

Vuoden 2023 Sosiaali- ja terveysalan turvallisuuspalkinto on myönnetty Ikäystävällinen Etelä-Karjala -hankkeen Kaatumisen ehkäisyn toimintamallille10.1.2024 12:57:23 EET | Tiedote

Kaatumisen ehkäisyn toimintamalli on saanut vuoden 2023 turvallisuuspalkinnon. Palkinnon myönsi Suomen Palopäällystöliiton Sosiaali- ja terveysalan turvallisuustoimikunta. Toimintamalli on tuotettu Etelä-Karjalan hyvinvointialueen hallinnoimassa Ikäystävällinen Etelä-Karjala -hankkeessa, ja se on merkittävä panos alueen ikääntyvien asukkaiden turvallisuuden parantamiseksi.

Terveiset Kanadasta: Mitä sinä voisit tehdä metsäpalojen estämiseksi Suomessa?5.7.2023 11:38:14 EEST | Tiedote

Kanadassa kärsitään yhdestä historiansa pahimmasta metsäpalokaudesta. Erittäin vaikeiden palojen taustalla on osaksi luonto ja sään ääri-ilmiöt ja osaksi ihmisten huolimattomuus. Myös Suomessa koettiin tänä keväänä ja kesänä pitkä ja kuiva ajanjakso, jolloin metsäpaloja syttyi ympäri maan. Metsäpalojen yleisimmät syttymissyyt Suomessa liittyvät ihmistoimintaan. Ilmastonmuutos alkaa näkyä myös Suomessa aiempaa pidempinä alkukesän kuivina kausina. City of Red Deerin pelastuslaitoksen johtaja ja Kanadan Palopäällystöliiton puheenjohtaja Ken McMullen kertoo, miten Kanadan paloja vastaan taistellaan ja mitä sinä voisit tehdä metsäpalojen estämiseksi Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye