SuPer: Henkilöstömitoitus on yksi ratkaisu hoitajapulaan

Vanhuspalvelulain uudistus tuli voimaan 1. lokakuuta 2020. Lain mukaan iäkkäiden tehostetussa palveluasumisessa ja pitkäaikaisen laitoshoidon yksiköissä siirrytään porrastetusti 0,7 henkilöstömitoitukseen. Tämä luku oli tarkoitus saavuttaa 1.4.2023, mutta maan hallitus päätyi lykkäämään viimeisen portaan toteutumista vuoden loppuun.
Lain tarkoituksena on, että mitoituksen myötä koulutetut hoitajat voivat keskittyä varsinaiseen hoitotyöhön, kun taas tukitoimiin palkataan erikseen muuta henkilökuntaa. Lainuudistuksen tarkoituksena oli paitsi parantaa annetun hoidon laatua, mutta myös vahvistaa alan veto- ja pitovoimaa.
Vuodesta 2020 hoitajien puute on vain kasvanut. Julkisen alan eläkevakuuttaja Kevan selvityksen mukaan kahdessa vuodessa sekä lähi- että sairaanhoitajien vaje on kasvanut reilulla 8000:lla molemmissa ryhmissä. Vaje paitsi uhkaa sulkea toimipaikkoja ja vähentää tarjottuja sote-palveluita, mutta se tarkoittaa myös, että nykyinen työmäärä kasautuu yhä harvemmalle yhä työskentelevän hoitajan harteille. Minimihenkilöstömitoituksen määrittäminen lakiin on pragmaattinen toimi, jolla varmistetaan, että työskentelevien hoitajien kuormitus ei nouse sietämättömälle tasolle.
Tänä vuonna käytävät hallitusneuvottelut ovat avanneet oven ehdotuksille muuttaa jo säädettyä lakia ja luopua sovitusta henkilöstömitoituksesta – ennen kuin lainmukaista minimiä on edes ehditty toteuttaa. Uusien hyvinvointialueiden johtajat vaikeissa taloustilanteissa yrittävät puristaa säästöjä sieltä mistä Excel-taulukko niitä helpoiten lupaa.
– Lainmukaisesta henkilömitoituksesta luopuminen ei kuitenkaan ole helppo ratkaisu vaikeaan ongelmaan. Se on signaali kentälle, että hoidon laadusta voidaan tinkiä ja henkilökunnan töissä jaksaminen ei ole tärkeää, Paavola huomauttaa.
Vanhustenhoidon haasteet, jotka vuonna 2020 johtivat eduskuntapuolueiden yksimieliseen päätökseen nostaa henkilöstömitoitusta, eivät ole kadonneet mihinkään. Halu luopua mitoituksesta ennen kuin sitä on edes päästy toteuttamaan, kertoo lyhytnäköisestä ja tempoilevasta politiikanteosta. Hoitajapula Suomessa ei ole syntynyt hetkessä, eikä sitä selvitetä yhdessä eduskuntakaudessa.
Lainsäädännöllisten ratkaisujen täytyy antaa toteutua ennen kuin niiden tosiasiallisia vaikutuksia alan veto- ja pitovoimaan sekä hoidon laatuun voidaan arvioida.
SuPeriin kuuluu noin 85 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.
Lisätietoja:
SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, p. 050 5275 085
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Ratamestarinkatu 12
00520 HELSINKI
09 2727 910http://www.superliitto.fi
SuPeriin kuuluu 85 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
SuPer: Yksityisen sosiaalipalvelualan lakot laajenevat ilmoitettuihin lastensuojelun yksiköihin keskiviikkona30.5.2023 15:16:00 EEST | Tiedote
Lakko koskee työvuoroja, jotka alkavat keskiviikon 31.5.2023 klo 00:01 ja lauantain 3.6.2023 klo 23:59 välisenä aikana, ja kestää päättyvän työvuoron loppuun. Lakoilla pyritään vauhdittamaan kesken olevia yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen (SOSTES) palkkaneuvotteluita.
SuPer: Yksityisen sosiaalipalvelualan lakot jatkuvat – Varhaiskasvatuksen yritysten lakko alkaa keskiviikkona30.5.2023 15:14:59 EEST | Tiedote
Lakko koskee työvuoroja, jotka alkavat keskiviikon 31.5.2023 klo 00:01 ja perjantain 2.6.2023 klo 23:59 välisenä aikana, ja kestää päättyvän työvuoron loppuun. Lakoilla pyritään vauhdittamaan kesken olevia yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen (SOSTES) palkkaneuvotteluita.
SuPer: Ylityö- ja vuoronvaihtokielto jatkuu yksityisellä sosiaalipalvelualalla30.5.2023 12:00:18 EEST | Tiedote
SuPerin, Tehyn ja Erton (Sote ry) julistama ylityö- ja vuoronvaihtokielto jatkuu koko yksityisellä sosiaalipalvelualalla. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkoi 2.5.2023 klo 13.00 ja päättyy 14.6.2023 klo 15.00. Työtaistelutoimia voidaan tarvittaessa jatkaa tämän jälkeen. Kiellolla on vaikutuksia muun muassa alalla toimiviin hoiva-alan yrityksiin, kotipalveluun ja varhaiskasvatukseen.
SuPer: Työnantajan toimet siirtävät lakon vaikutukset muihin kuin lakossa oleviin yksiköihin26.5.2023 13:58:59 EEST | Tiedote
Lakossa olevien yksityisten sosiaalialan yritysten työnantajat ovat mediassa kertoneet, ettei palvelujen ja toiminnan järjestämisessä ole ollut juurikaan ongelmia lakon aikana. Julkisuudessa ei kuitenkaan ole keskusteltu siitä, mitä tapahtuu lakkokohteena olevan yrityksen muissa yksiköissä. SuPeriin tulleiden tietojen mukaan lakkotilanteesta on tosiasiassa selviydytty palkkaamalla keikkalaisia ja haalimalla vuokratyöntekijöitä. Lisäksi omaa henkilökuntaa on painostettu siirtymään lakonalaiseen työhön lakkokohteeseen tai houkuteltu ylimääräisiin vuoronvaihtoihin taloudellisilla etuuksilla. Työtaistelua pyritään siis murtamaan kaikin kuviteltavissa olevin tavoin.
Jäsenkysely: Kolme neljästä yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelevistä pohtii työpaikan vaihtamista julkiselle puolelle, jos sektoreiden välinen palkkaero ei häviä26.5.2023 10:18:38 EEST | Tiedote
Sote ry:n (SuPer, Tehy ja Erto) toteuttaman jäsenkyselyn tulokset kertovat vaikeasta tilanteesta yksityisellä sosiaalipalvelualalla. Vastaajista 41 % kertoi harkitsevansa työpaikan vaihtoa julkiselle sektorille, jos palkkaus samasta työstä on selvästi pienempi yksityisellä puolella. 35 % vastaajista kertoi tässä tapauksessa vaihtavansa julkiselle sektorille varmasti. Palkkaero sektoreiden välillä on suurin yksittäinen kiistakysymys käynnissä olevissa palkkaneuvotteluissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme