Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

SuPer: Sote ry on antanut lakkovaroituksen yksityiselle sosiaalipalvelualalle – lakkovaroituksen piirissä kohdennetut ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköt

Jaa
Yksityisen sosiaalipalvelualan henkilöstöä edustavat SuPer, Tehy ja Erto (Sote ry) ovat antaneet tänään lakkovaroituksen yksityiselle sosiaalipalvelualalle. Lakkovaroituksen piirissä ovat kohdennetut ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköt. Lakko on ilmoitettu alkavaksi 23.5.2023 kello 00:01 ja päättyväksi 27.5.2023 kello 23:59.

Lakkovaroitus annettiin, koska Hyvinvointiala HALI ry ei ole valmis pitämään kiinni aiemmin sovitusta kirjauksesta, joka koskee palkkaeron pienentämistä julkiseen sektoriin nähden.

Lakkovaroituksen piirissä ovat ilmoitetuissa yksiköissä kaikki Sote ry:n (SuPer, Tehy, Erto) jäsenet, joiden työsuhteissa sovelletaan yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta. Kyseisissä lakkokohteissa yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piirissä tehtävä työ on lakonalaista työtä.

Lakkokohteet

Attendo 247 Oy

Attendo Kaisla

Sysmä

Attendo 247 Oy

Attendo Kehräämökoti

Orimattila

Attendo Oy

Attendo Kilpiäinen

Lahti

Attendo Oy

Attendo Ruusuvuori

Tampere

Attendo Oy

Attendo Villa Tavastia

Hämeenlinna

Attendo Oy

Attendo Kyröskoski

Hämeenkyrö

Attendo Villa Stella Oy

Attendo Kotisalo

Hartola

Esperi Care Oy

Esperi Hoivakoti Villa Niemi

Nokia

Esperi Care Oy

Esperi Hoivakoti Teerimäki

Hämeenlinna

Esperi Care Oy

Esperi Hoivakoti Pakari

Punkalaidun

Gerocare Oy

Esperi Hoivakoti Pikonlinna

Kangasala

Gerocare Oy

Esperi Hoivakoti Honkalinna

Kangasala

Palvelukoti Sylvianna Oy

Esperi Hoivakoti Sylvianna

Kangasala

Hoivia Oy

Hoivapalvelukeskus Hoivia

Hämeenlinna

Palvelutähti Oy

Esperi Hoivakoti Reikonlinna

Urjala

Hoiva Mehiläinen Oy

Mainiokoti Lähdeniitty

Nokia

Mainiokodit Hoiva Oy

Mainiokoti Kultakaari

Lahti

Mehiläinen Hoivapalvelut Oy

Mainiokoti Ilonkaari

Tampere

Mehiläinen Hoivapalvelut Oy

Mainiokoti Larin Kyösti

Hämeenlinna

Mehiläinen Hoivapalvelut Oy

Mainiokoti Vilja

Hollola

Ikipihlaja Sofianhovi Oy

Ikipihlaja Sarahelmi

Mänttä-Vilppula

Pihlajalinna Terveys Oy

Ikipihlaja Anne

Sastamala

Mäntänvuoren Terveys Oy

Punatulkun palvelukeskus

Mänttä-Vilppula

Mäntänvuoren Terveys Oy

Sarapihan palvelukeskus

Mänttä-Vilppula

Kolmostien Terveys Oy

Rauhalan palvelukeskus

Parkano

Kolmostien Terveys Oy

Rantakodon palvelukeskus

Parkano

Työntekijöiden lakko-oikeus on perusoikeus, joka pohjautuu perustuslakiin ja Suomea sitoviin kansainvälisiin sopimuksiin.

Potilasturvallisuus lakon aikana

Mikäli yksityinen työnantaja ei kykene omilla ratkaisuillaan turvaamaan asiakas- ja potilasturvallisuutta, on hyvinvointialueella lainsäädäntöön perustuva velvollisuus turvata asiakas- ja potilasturvallisuus. Hyvinvointialue voi esimerkiksi ottaa toiminnot toimipisteessä haltuunsa, mikäli asiakas- ja potilasturvallisuus sitä edellyttää. Hyvinvointialue voi myös siirtää asiakkaat tarvittaessa omiin toimipisteisiinsä.

Työehtosopimusneuvottelut päätettiin 28.4. Sote ry:n toimesta. Työnantajapuolella ei ollut valmiutta sopia riittävistä palkankorotuksista, joilla turvattaisiin työntekijöiden saatavuus työvoimapulan kurittamalla toimialalla. Sote ry asetti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon yksityiselle sosiaalipalvelualalle 2.5.2023.

– Hoivapalveluja on ulkoistettu merkittävästi, mutta hyvinvointialueet vastaavat palvelujen järjestämisestä. Palvelujen saatavuuden turvaamiseksi on myös yksityisellä sektorilla huolehdittava koulutetun henkilöstön saatavuudesta. Jos työntekijät siirtyvät julkiselle sektorille, ei yksityinen sektori voi enää tuottaa palveluita. Palkkaero julkisen ja yksityisen sektorin välillä on kurottava umpeen, jotta myös yksityinen sektori pysyy toimivana ja vetovoimaisena työpaikkana, SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola muistuttaa.

SuPer kuuluu neuvottelujärjestö Sote ry:hyn, joka neuvottelee yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta Hyvinvointiala HALI ry:n kanssa. Sote ry:hyn kuuluvat myös Tehy ja ERTO. Yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelee noin 70 000 työntekijää, joista Sote ry edustaa selvästi valtaosaa. SuPer on suurin yksityisen sosiaalipalvelualan työntekijöitä edustava ammattiliitto.

Lisätietoja:
SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola, p. 050 569 8710
SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, p. 050 5275 085

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
Ratamestarinkatu 12
00520 HELSINKI

09 2727 910http://www.superliitto.fi

SuPeriin kuuluu noin 85 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

Video: Yksityisen sosiaalipalvelualan lakkotunnelmia 1.6.20231.6.2023 15:18:46 EEST | Uutinen

Lakko ilmoitetuissa yksityisen sosiaalipalvelualan työyksiköissä alkoi 1.6.2023 klo 00:01 ja päättyy 3.6.2023 klo 23.59. Lakko koskee esimerkiksi Esperi Caren, Saga Caren, Validian, Mehiläisen ja Mainiokotien ilmoitettuja työyksikköjä. Lakoilla halutaan vauhdittaa SuPerin, Tehyn ja Erton (Sote ry) ja työnantajapuoli Hyvinvointiala HALI ry:n välisiä palkkaneuvotteluja. Esperiläisen Palvelukoti Kivipuiston henkilöstön taistelutahto on korkealla. ”Periksi ei anneta,” superilainen Minna Pirnes vakuuttaa. "Päätyyn asti!" lisää pääluottamusmies Tiina Auvinen. Video: Timo Väkimies / SuPer (youtube.com/SuPerliitto) Videon saa julkaista vain ko. lakon uutisoinnin yhteydessä. Lisätietoja: SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola, p. 050 569 8710

SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola on paikalla lakkokohteessa 1.6.2023 klo 9:3031.5.2023 16:17:29 EEST | Ilmoitus

SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola on paikalla yksityisen sosiaalipalvelualan lakossa olevan työyksikön Esperi Palvelukoti Kivipuistossa Järvenpäässä klo 9:30 alkaen. Parkkola tapaa lakossa olevia hoitajia. Palvelukodin osoite on Sorronrinne 9, 04410 Järvenpää. Lakko kyseisessä kohteessa alkaa torstaina 1.6.2023 klo 00.01. Lisätietoja: SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola, p. 050 569 8710

SuPer on antanut useita lakkovaroituksia yksityiselle sosiaalipalvelualalle ja julistanut hakusaarron ja keikkailukiellon31.5.2023 15:09:26 EEST | Tiedote

SuPer on antanut tänään ilmoitukset uusista työtaistelutoimista yksityiselle sosiaalipalvelualalle. SuPer on mukana kolmessa lakossa. Mittaviin toimiin on ryhdytty, jotta alan huolestuttava tilanne ymmärrettäisiin paremmin. Ongelmat hoitohenkilöstön ja palvelujen saatavuudessa tulevat syvenemään entisestään lähivuosina, jos tilannetta ei korjata.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme