Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

SuPer: Turvallisen lääkehoidon edellytyksistä on huolehdittava

Jaa
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavolan mielestä kaikissa lääkehoitoa toteuttavissa yksiköissä on oltava riittävästi koulutettuja terveydenhuollon ammattihenkilöitä toteuttamassa lääkehoitoa ja seuraamassa sen vaikutuksia. Tänään vietetään kansallista Lääkehoidon päivää teemalla Tunnetko lääkehoitosi tavoitteet?

SuPer pitää tärkeänä, että kaikilla lääkehoitoa toteuttavilla hoitajilla on voimassa olevat lääkehoitoluvat, jotka ovat tärkeä osa osaamisen varmistamista ja potilasturvallisuutta.

Lääkehoidon toteuttamien on oleellinen osa hoitajien työtä. Hoitajilla on oltava hyvät, turvalliset olosuhteet ja työkalut lääkehoidon toteuttamiseen. Yhtä tärkeää on ymmärtää lääkehoidon merkitys osana hoidon kokonaisuutta.

Rationaalisen eli järkevän ja asianmukaisen lääkehoidon toteutumisen kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että lääkehoitoa toteuttaa koulutettu hoitaja, joka ymmärtää lääkehoidon vaikutusten seurannan merkityksen.

Varhaiskasvatuksessa lääkehoidon vaikutusten seuranta kohdistuu pitkäaikaissairautta kuten diabetesta, astmaa tai epilepsiaa sairastaviin lapsiin. Lähihoitajat ovat siellä suurin yksittäinen terveydenhuollon ammattihenkilöiden ryhmä, joka toteuttaa ja seuraa lääkehoidon vaikutuksia.

Väestön ikääntyessä lääkehoidolla on merkittävä rooli toimintakyvyn säilymisessä. Hoitajan rooli lääkehoidon vaikutusten seurannassa korostuu, kun sen toteuttaminen hoito-ohjeiden mukaisesti vaikeutuu. Koulutetut hoitajat ovat osana moniammatillisia tiimejä sitouttamassa ja ohjaamassa lääkkeiden käyttäjät oikeaan ja tarkoituksenmukaiseen käyttöön. He myös varmistavat, että potilas tuntee lääkehoitonsa tavoitteet. Tämä edellyttää hyviä vuorovaikutustaitoja, luotettavaa lääketiedon tuntemusta ja riittävästi aikaa potilaan kohtaamiseen. Potilas on kohdattava yksilöllisenä, tasavertaisena ja aktiivisena päätöksentekoon osallistuvana kumppanina.

Monilääkityt ja ikäihmiset ovat erityisen alttiita lääkkeiden yhteis- ja haittavaikutuksille. Viime aikoina hoivakodeissa ja kotihoidossa lääkehoitoa ovat olleet toteuttamassa muutkin kuin siihen koulutetut. Heillä ei voi olla osaamista lääkehoidon vaikutusten seurantaan, eikä taitoa havainnoida ja reagoida voinnissa tapahtuviin muutoksiin oikea-aikaisesti.

Kaikissa sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä sekä muissa lääkehoitoa toteuttavissa toimintayksiköissä, kuten päiväkodeissa ja kouluissa, tulisi olla toimintayksikkökohtainen lääkehoitosuunnitelma. Suunnitelma ohjaa lääkehoidon käytäntöjä ja on osa laatu- ja potilasturvallisuussuunnitelmaa tai omavalvontasuunnitelmaa.

SuPeriin kuuluu yli 90 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Lisätietoja:
SuPerin asiantuntija Elina Ottela, 050 435 8409
SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, 050 5275 085

Avainsanat

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
Ratamestarinkatu 12
00520 HELSINKI

09 2727 910http://www.superliitto.fi

SuPeriin kuuluu yli 90 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä17.4.2024 13:33:50 EEST | Tiedote

”Kehysriihipäätösten todelliset maksajat ovat jälleen kerran hoitoa tarvitsevat lähimmäisemme, heidän hoitajansa ja pienituloiset kansalaiset”, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo. – Sote-alan työvoimapulaan ei kehysriihessä löytynyt ratkaisuja. Päätöksillä jopa syvennetään hoitajapulaa heikentämällä sote-alalle työllistymistä ja työssäjaksamista.

SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat16.4.2024 16:53:31 EEST | Tiedote

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola kritisoi hallituksen kehysriihessä tekemää ratkaisua laskea ympärivuorokautisen vanhustenhoidon vähimmäishoitajamitoitus tasolle 0,6. – Riittävä koulutetun henkilöstön määrä on edellytys asiakas- ja työturvallisuudelle ja hyvälle hoidolle. Vanhustenhoidossa kamppaillaan riittämättömän henkilöstömäärän kanssa, mikä heikentää alan veto- ja pitovoimaa merkittävästi. Jaksamisongelmat ovat todellisuutta ja työntekijöiden työoloja tulee parantaa, ei heikentää, Paavola kertoo.

SuPer Paavola: Hallituksen esitys paikallisen sopimisen lisäämiseksi ei turvaa riittävästi työntekijöiden asemaa15.4.2024 14:35:41 EEST | Tiedote

SuPer ei kannata hallituksen esitystä paikallisesta sopimisesta, sillä se ei pohjaudu työntekijän suojelun periaatteelle eikä kunnioita työmarkkinaosapuolten sopimusautonomiaa. – Jos luottamusmiehen ensisijaista asemaa ei riittävästi tunnusteta, eikä neuvottelutasapainoa turvata, uhka työehtojen heikentymisestä on todellinen, varoittaa SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola. SuPer on antanut lausunnon hallituksen esitysluonnokseen paikallisen sopimisen edistämistä koskevaksi lainsäädännöksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye