Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

SuPer vaatii sote-palvelujen laaturekisteriä

Jaa
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavolan mukaan vanhustenhoidossa tarvitaan nopealla aikataululla lisää avointa tietoa palveluiden todellisesta laadusta. Palveluntuottajien laaturekisterin perustaminen ei saa jäädä kaatuneen sote-uudistuksen jalkoihin. Lisäksi on perustettava anonyymi ilmiantokanava epäkohdista ilmoittavien työntekijöiden turvaamiseksi.
Lähihoitaja ja kädet
Lähihoitaja ja kädet

SuPer on huolissaan asiakkaiden ja työntekijöiden mahdollisuudesta saada tietoa hoivakotien oloista. Puheenjohtaja Silja Paavola ehdottaakin perustettavaksi kaikille avointa julkisten ja yksityisten sosiaali- ja terveyspalvelujen laaturekisteriä, johon kirjattaisiin yksikön toimilupa, valvonta-asiat ja omavalvontasuunnitelma.

− Me emme voi odottaa sote-uudistusta tämän asian kanssa. Omaiset ovat huolissaan läheistensä saamasta hoidosta ja hoivasta, eikä tällä hetkellä tietoa ole vapaasti saatavilla. Kyse on julkisista asiakirjoista, puheenjohtaja Paavola painottaa.

SuPer on tyytyväinen Valviran ja aluehallintovirastojen tavoitteeseen luoda yhteinen Soteri-rekisteri. Sen käyttöönotto on nyt epävarmaa, kun sote- ja maakuntauudistus kaatui. Palveluntuottajien listaamisen lisäksi olisi ensisijaisen tärkeää kirjata ja julkaista avoimesti ajantasaista tietoa palveluiden todellisesta laadusta.

Avoimuudesta hyötyisivät palveluja kartoittavat kunnat ja omaiset, erityisesti silloin, jos valinnanvapaus halutaan tulevaan sote-malliin. Laaturekisteri helpottaisi myös työvoimapulasta kärsivien hoitoyksiköiden rekrytointia, kun hyvästä laadusta kerrottaisiin luotettavasti.

Omavalvonta ei saa pettää – tarvitaan nimetön ilmiantokanava

Sote-yksiköiden on aina laadittava julkinen omavalvontasuunnitelma. SuPerin havaintojen mukaan se ei välttämättä ole ajan tasalla tai sitä ei ole laadittu Valviran ohjeistamalla tarkkuudella yhdessä henkilöstön kanssa. Yleensä suunnitelmaan kirjataan esimerkiksi ”henkilöstömäärä on riittävä”, vaikka siinä pitäisi eritellä kuinka monta työntekijää on missäkin tehtävässä ja ovatko he koko- vai osa-aikaisessa toimessa.

Työntekijöiden ilmoitusvelvollisuus epäkohdista on yksi omavalvonnan osa-alue. Lain mukaan työnantajan on puututtava välittömästi epäkohtiin ja ilmoitettava niistä edelleen kunnan sosiaalihuollosta vastaavalle viranhaltijalle. Käytännön tasolla ongelmia on sellaisilla työpaikoilla, joissa työnantaja syyttää työntekijää lojaliteettivelvoitteen rikkomisesta, eikä vie asiaa eteenpäin valvovalle viranomaiselle.

− Nimetön ilmiantokanava suoraan viranomaiselle olisi turva työntekijöille ja varmistaisi sen, että jokaisesta epäkohdasta uskalletaan ilmoittaa lain edellyttämällä tavalla. Sillä olisi myös ennaltaehkäisevä vaikutus väärinkäytöksiin ja siten suuri merkitys hoidon laadulle, asiakas-, potilas- ja työturvallisuudelle, Paavola tähdentää

Sote-palveluihin keskittyvä ilmiantokanava kattaisi kaikki erilaiset hoivapalvelut. Vastaavaa mallia voisi hyödyntää myös varhaiskasvatuksen yksiköissä, joissa henkilöstöä on usein liian vähän suhteessa lasten määrään.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lähihoitaja ja kädet
Lähihoitaja ja kädet
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
Ratamestarinkatu 12
00520 HELSINKI

09 2727 910http://www.superliitto.fi

SuPeriin kuuluu yli 90 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta24.4.2024 12:30:04 EEST | Tiedote

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola muistuttaa, että sosiaalihuoltolain mukaan asiakaan tulee saada palvelua se tuntimäärä, joka hänelle kuuluu päätöksen tai sopimuksen mukaan. Vain 53 prosenttia kotihoitoa tuottavista yksiköistä toteutti asiakkailleen vähintään asiakassuunnitelman mukaisen määrän palvelutunteja, selviää Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL:n 23. huhtikuuta julkaisemasta tilastoraportista. Asiakkaalle on siis myönnetty ja suunniteltu kotihoito, mutta se ei kaikille toteudu.

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille23.4.2024 05:00:00 EEST | Tiedote

SuPer vaatii karsivien kielikokeiden välitöntä käyttöönottoa alan oppilaitoksissa. Valmistumisen edellytyksenä tulee olla valtakunnallinen kielitesti, jolla osoitetaan sosiaali- ja terveysalan ammattihenkilöltä vaadittava B2-tason kielitaito. Ilman kielikoetta käytännöt ja kielitaidon tasot ovat liian kirjavia. Myös työnantajien tulee nykyistä paremmin varmistaa työtehtävissä tarvittava ammatillinen kielitaito ja työpaikoille on luotava työkaluja puuttua riittämättömään kielitaitoon. Valviran ja aluehallintovirastojen on selkeästi ohjeistettava työnantajia turvaamaan riittävä kielitaito ja varmistettava hoidon laatu sekä asiakas- ja potilasturvallisuus.

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä17.4.2024 13:33:50 EEST | Tiedote

”Kehysriihipäätösten todelliset maksajat ovat jälleen kerran hoitoa tarvitsevat lähimmäisemme, heidän hoitajansa ja pienituloiset kansalaiset”, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo. – Sote-alan työvoimapulaan ei kehysriihessä löytynyt ratkaisuja. Päätöksillä jopa syvennetään hoitajapulaa heikentämällä sote-alalle työllistymistä ja työssäjaksamista.

SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat16.4.2024 16:53:31 EEST | Tiedote

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola kritisoi hallituksen kehysriihessä tekemää ratkaisua laskea ympärivuorokautisen vanhustenhoidon vähimmäishoitajamitoitus tasolle 0,6. – Riittävä koulutetun henkilöstön määrä on edellytys asiakas- ja työturvallisuudelle ja hyvälle hoidolle. Vanhustenhoidossa kamppaillaan riittämättömän henkilöstömäärän kanssa, mikä heikentää alan veto- ja pitovoimaa merkittävästi. Jaksamisongelmat ovat todellisuutta ja työntekijöiden työoloja tulee parantaa, ei heikentää, Paavola kertoo.

SuPer Paavola: Hallituksen esitys paikallisen sopimisen lisäämiseksi ei turvaa riittävästi työntekijöiden asemaa15.4.2024 14:35:41 EEST | Tiedote

SuPer ei kannata hallituksen esitystä paikallisesta sopimisesta, sillä se ei pohjaudu työntekijän suojelun periaatteelle eikä kunnioita työmarkkinaosapuolten sopimusautonomiaa. – Jos luottamusmiehen ensisijaista asemaa ei riittävästi tunnusteta, eikä neuvottelutasapainoa turvata, uhka työehtojen heikentymisestä on todellinen, varoittaa SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola. SuPer on antanut lausunnon hallituksen esitysluonnokseen paikallisen sopimisen edistämistä koskevaksi lainsäädännöksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye