Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

SuPerin selvitys: Valtion talousarvioon on varattava rahat ulkomailta rekrytoitavien vieraskielisten kielikoulutukseen

Jaa
Työperäinen maahanmuutto voi olla yksi ratkaisu sote-sektorin ja kasvatusalan työvoimapulaan vain, jos rekrytointiprosessi hoidetaan hyvin. Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin tekemän tuoreen jäsenkyselyn mukaan kotouttamistyö ja kielen opettaminen on jätetty liikaa henkilöstön harteille. Tilanne on entisestään huonontunut vuodesta 2021. Kielitaidon kehittämisessä valtion tulee kantaa vastuu.

Rekrytointiprosessin suurimmat puutteet liittyvät siihen vaiheeseen, kun ulkomailta rekrytoitu työvoima saapuu Suomeen. Selvityksen perusteella näyttää siltä, että vastuu kotoutumisesta sekä kielen ja ammatin opettamisesta on sälytetty jo ennestään kuormittuneen henkilöstön tehtäväksi.

– Yleiskielen osaaminen ei riitä, vaan sosiaali- ja terveydenhuollossa ja varhaiskasvatuksessa tarvitaan ammatillista vuorovaikutusta ammattitaidon ohella, puheenjohtaja Silja Paavola sanoo.

Jäsenkyselyjen valossa työnantaja ei panosta kielitaidon kehittämiseen, vaan valtiovallan on osoitettava tähän rahat.

– Työnantajan tulee varmistaa työntekijöiden tosiasiallinen kielitaito. Koska kyse on julkisista peruspalveluista, on valtion rahoitettava vieraskielisten riittävä kielikoulutus tilanteessa, jossa työvoimaa aktiivisesti rekrytoidaan ulkomailta, Paavola sanoo.

Ammatillisessa kielitaidossa ja rekrytointiprosessissa puutteita

Jäsenkyselyssä kysyttiin ulkomailta aktiivisesti rekrytoitujen ammatissa tarvittavan kielitaidon tasosta heidän saapuessaan Suomeen. 84 prosenttia vastaajista ilmoitti, että tulijoiden ammatissa tarvittava kielitaito on riittämätön. Vieraskielisten sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden lisäksi arviossa on mukana myös esim. vieraskielisiä hoiva-avustajia. Uhkana asiakas- ja potilasturvallisuuden vaarantumisen lisäksi on työturvallisuuden vaarantuminen sekä vieraskielisten huono kotoutuminen ja puutteet heidän oikeusturvassaan.

– Riittävä ammatillinen kielitaito on alan pito- ja vetovoimaa edistävä asia, puheenjohtaja Silja Paavola painottaa. Tavoitteena tulee olla, että tulijat saadaan osaksi työyhteisöjä ja osaksi suomalaista yhteiskuntaa sen täysivaltaisena jäsenenä.

Ulkomaisen työvoiman rekrytointiprosessissa ilmeni kyselyn mukaan puutteita: työnantajat eivät varmista kielitaitoa riittävästi tai laadi suunnitelmia kielitaidon kehittämiseen, eivätkä vastaanottavat työyhteisöt myöskään saa etukäteen riittävästi tietoa tulijoista eivätkä valmennusta tulijoiden vastaanottamiseen.

Kyselyyn vastasi 4 128 SuPerin jäsentä helmikuussa 2023. Tutustu Työperäinen maahanmuutto ja kielitaito superilaisten kokemana -selvitykseen ja SuPerin ratkaisuehdotuksiin (liitteenä).

SuPeriin kuuluu noin 85 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Lisätiedot:

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, 050 5275 085
Lisätietoja kyselystä: SuPerin asiantuntija Leena Kaasinen, 09 2727 9151 tai SuPerin asiantuntija Elina Kiuru 09 2727 9194

Avainsanat

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
Ratamestarinkatu 12
00520 HELSINKI

09 2727 910http://www.superliitto.fi

SuPeriin kuuluu 85 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

Video: Yksityisen sosiaalipalvelualan lakkotunnelmia 1.6.20231.6.2023 15:18:46 EEST | Uutinen

Lakko ilmoitetuissa yksityisen sosiaalipalvelualan työyksiköissä alkoi 1.6.2023 klo 00:01 ja päättyy 3.6.2023 klo 23.59. Lakko koskee esimerkiksi Esperi Caren, Saga Caren, Validian, Mehiläisen ja Mainiokotien ilmoitettuja työyksikköjä. Lakoilla halutaan vauhdittaa SuPerin, Tehyn ja Erton (Sote ry) ja työnantajapuoli Hyvinvointiala HALI ry:n välisiä palkkaneuvotteluja. Esperiläisen Palvelukoti Kivipuiston henkilöstön taistelutahto on korkealla. ”Periksi ei anneta,” superilainen Minna Pirnes vakuuttaa. "Päätyyn asti!" lisää pääluottamusmies Tiina Auvinen. Video: Timo Väkimies / SuPer (youtube.com/SuPerliitto) Videon saa julkaista vain ko. lakon uutisoinnin yhteydessä. Lisätietoja: SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola, p. 050 569 8710

SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola on paikalla lakkokohteessa 1.6.2023 klo 9:3031.5.2023 16:17:29 EEST | Ilmoitus

SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola on paikalla yksityisen sosiaalipalvelualan lakossa olevan työyksikön Esperi Palvelukoti Kivipuistossa Järvenpäässä klo 9:30 alkaen. Parkkola tapaa lakossa olevia hoitajia. Palvelukodin osoite on Sorronrinne 9, 04410 Järvenpää. Lakko kyseisessä kohteessa alkaa torstaina 1.6.2023 klo 00.01. Lisätietoja: SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola, p. 050 569 8710

SuPer on antanut useita lakkovaroituksia yksityiselle sosiaalipalvelualalle ja julistanut hakusaarron ja keikkailukiellon31.5.2023 15:09:26 EEST | Tiedote

SuPer on antanut tänään ilmoitukset uusista työtaistelutoimista yksityiselle sosiaalipalvelualalle. SuPer on mukana kolmessa lakossa. Mittaviin toimiin on ryhdytty, jotta alan huolestuttava tilanne ymmärrettäisiin paremmin. Ongelmat hoitohenkilöstön ja palvelujen saatavuudessa tulevat syvenemään entisestään lähivuosina, jos tilannetta ei korjata.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme