Suomen Hammaslääkäriliitto ry

Suun terveydenhuollon hoitotakuun kiristys askel parempaan – hyvinvointialueilla toteutus vaatii huomiota

Jaa

Suun terveydenhuollon hoitotakuu kiristyy, jos hallituksen keväällä antama lakiesitys hyväksytään. Hyvinvointialueilla on tärkeä heti alkaa rakentaa suunterveyspalveluita asukkaiden tarpeita vastaaviksi.

– Alueilla tulisi jo kehittää ratkaisuja, miten suun terveydenhuollon palvelut jatkossa järjestetään asukkaille sekä miten hoitotakuu saadaan käytännössä toimimaan ja suunterveyden iso hoitovelka hoidettua, painottaa Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Henna Virtomaa.

Suun terveydenhuollon tiukempi hoitotakuu tulisi voimaan kahdessa vaiheessa. Siirtymäkautena (1.9.2023–31.10.2024) hoitoon pitäisi päästä neljän kuukauden kuluessa hoidon tarpeen arvioinnista nykyisen kuuden kuukauden sijaan. Kolmen kuukauden määräaika tulisi voimaan 1.11.2024.

Muutos liittyy hallituksen toukokuussa antamaan lakiesitykseen terveydenhuollon hoitotakuun kiristämisestä. Esityksellä tiukennetaan terveydenhuoltolain mukaista perusterveydenhuollon hoitotakuuta.

– Suun terveydenhuollon palveluita tarvitseville asukkaille esitys on askel parempaan, vaikka potilaan odotusajat ovat yhä muuta terveydenhuoltoa pidemmät, sanoo Virtomaa.

Hammaslääkäriliiton mielestä hoitotakuun tiukentaminen ehdotetussa aikataulussa on mahdollista.

Onnistuakseen muutos vaatii Virtomaan mukaan kuitenkin sekä uudenlaisia toimintamalleja että riittävät resurssit. Edellytyksenä on, että koko hammaslääkärikunnan työpanos saadaan tehokkaasti käyttöön sekä julkisella että yksityisellä puolella.

Myös sote-lainsäädäntö velvoittaa, että jos hyvinvointialue ei pysty tuottamaan asukkaiden tarvitsemia palveluja itse, alueen tulee hankkia ne muilta palveluntuottajilta.

– Hyvinvointialueet tarvitsevat suun terveydenhuoltoon lisää resursseja, toimivia hoitoprosesseja sekä uusia keinoja julkisen ja yksityisen yhteistyöhän. Hammashoidossa yksityisellä puolella voidaan hoitaa paljon nykyistä enemmän potilaita varsinkin suurimmissa kaupungeissa.

– Toiminnan käynnistyessä on hyvä tilaisuus ottaa kaikki alueen suun terveydenhuollon palveluntuottajat alusta asti mukaan suunnittelemaan toimivia ratkaisuja alueensa asukkaille. Hoitotakuun tiukentuminen asettaa paineita myös palvelusetelijärjestelyjen luomiselle ja sujuvoittamiselle. Hammaslääkäriliitto tukee mielellään alueita tässä kehitystyössä, Virtomaa kertoo.

Uudenlaista yhteistyötä tarvitaan jatkossa myös hyvinvointialueiden välillä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Hammaslääkäriliitto ry
Malminkatu 30
00100 Helsinki

09 622 0250http://www.hammaslaakariliitto.fi

Suomen Hammaslääkäriliitto on hammaslääkärien ja hammaslääketieteen opiskelijoiden akavalainen asiantuntija- ja edunvalvontajärjestö. Hammaslääkäriliittoon kuluu noin 7400 jäsentä eli yli 90 prosenttia ammattikunnasta. Olemme mukana kehittämässä suun terveydenhuoltoa ja edistämässä suomalaisten suunterveyttä. Tehtävämme on vaalia hammaslääkärien eettisiä arvoja ja edistää ammattikunnan eettistä keskustelua. www.hammaslaakariliitto.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Hammaslääkäriliitto ry

Suun terveydenhuollon palveluista päätetään hyvinvointialueilla18.1.2022 09:40:51 EET | Tiedote

Uusilla hyvinvointialueilla päätetään jatkossa, miten asukkaiden suun terveydenhuollon palvelut järjestetään. Avainkysymys on, miten tarvittavat palvelut saadaan turvattua ihmisille. Tilanne on haastava, sillä nykyisetkään resurssit eivät ole enää vuosiin riittäneet suomalaisten suunterveyden hoitoon. Alueilla tarvitaan nyt uusia ratkaisuja, yhteistyötä julkisen ja yksityisen sektorin välillä sekä lisää resursseja, muistuttaa Hammaslääkäriliitto. Hyvä suunterveys on osa kansanterveyttä, ennaltaehkäisyä ja syrjäytymisen torjuntaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme