Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Suunnitelma: Keskuspuiston asema virkistys- ja ulkoilualueena vahvistuu

Jaa

Keskuspuisto säilyy edelleen turvallisena, viihtyisänä ja monipuolisena ulkoilualueena. Tämä toive on tullut laajasti esille asukaskyselyissä ja -palautteessa. Puistoa koskeva luonnon- ja maisemanhoidon yleissuunnitelma 2018–2032 on valmistunut ja se käsitellään kaupunkiympäristölautakunnassa 6. marraskuuta.

Ulkoilijoita vaeltamassa Keskuspuistoon kuuluvassa Haltialassa
Ulkoilijoita vaeltamassa Keskuspuistoon kuuluvassa Haltialassa

Keskuspuiston luonnon- ja maisemanhoidon yleissuunnitelma 2018–2032 on valmistunut ja se käsitellään kaupunkiympäristölautakunnassa 6. marraskuuta 2018. Suunnitelmassa luodaan katsausKeskuspuiston ulkoilualueiden metsien, niittyjen ja maisemapeltojen tilaan sekä ehdotetaan tavoitteita luontoalueiden hoitamiseksi. Suunnitelma on laadittu vuorovaikutteisesti asukkaiden, asukasjärjestöjen sekä muiden sidosryhmien kanssa.

Luonnon monimuotoisuusarvot turvataan Keskuspuiston hoidossa

Samalla kun Keskuspuistoa kehitetään ja hoidetaan ulkoiluympäristönä, sen luontoarvot ja luonnon monimuotoisuus turvataan. Metsissä ja metsäisillä alueilla luonnon monimuotoisuutta lisätään suunnitelmallisesti mm. rajaamalla arvokkaita metsäisiä elinympäristöjä luonnontilaisena säilytettäviksi sekä jättämällä lahopuuta sopiviin kohtiin. Niitty- ja maisemapeltojen säännöllinen hoito lisää myös luonnon monimuotoisuutta.

Käyttö lisääntyy – turvallisuus ja viihtyisyys taataan

Keskuspuiston ulkoilumetsiä hoidetaan, koska ne on kaavoitettu ulkoilu- ja virkistysalueiksi, jolloin niiden tulee olla turvallisia ja viihtyisiä ulkoiluympäristöjä. Hoidon tavoitteena on vaalia metsien luonto- maisema- ja virkistyskäyttöarvoja. Keskuspuiston jo nyt runsaan ulkoilukäytön ennustetaan yhä kasvavan kaupungin väkiluvun kasvaessa.

Ulkoilualueiden metsien turvallisuuden ylläpitämiseksi sekä ulkoilualueiden kulkukelpoisuuden takia metsäalueita hoidetaan niiden kunnon heikentyessä. Myös ilmastonmuutoksen myötäkasvava myrskytuhoriski sekä ilmaston lämpenemisen vaikutus metsien terveydentilaan aiheuttavat lisääntyvää hoitotarvetta tulevaisuudessa.

Suunnitelma sisältää aluekohtaisia luonnon- ja maisemanhoitotavoitteita ja toimenpidetarpeiden kuvauksia. Sellaisiaovat mm. ulkoilureittien varsien heikentyvien puiden ja puuryhmien poistot, pienialaiset uudistamiset sekä täydennysistutukset ja puustoryhmien harventamiset.

Jatkosuunnittelu tehdään vuorovaikutteisesti

Luonnon- ja maisemanhoidon yleissuunnitelman tultua hyväksytyksi laaditaan sen tavoitteiden mukaiset toteutustason luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelmat kullekin Keskuspuiston osa-alueelle. Ne tehdään kaupunkiympäristön toimialalla vuorovaikutteisesti asukkaiden ja sidosryhmien kanssa. Myöhemmin parannetaan myös ulkoilureittejä sekä niiden opastusta ja viitoitusta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiina Saukkonen
luonnonhoidon suunnitteluvastaava
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 38508
etunimi.sukunimi@hel.fi

Kuvat

Ulkoilijoita vaeltamassa Keskuspuistoon kuuluvassa Haltialassa
Ulkoilijoita vaeltamassa Keskuspuistoon kuuluvassa Haltialassa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 15.3.201915.3.2019 15:36:07 EETTiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2019/Kymp_2019-03-15_Ylja_5_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 29.3.2019. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme