Destia Oy

Suunnitelma Lounais-Pirkanmaan liikenneturvallisuustilanteen parantamiseksi valmistunut

Jaa

Lounais-Pirkanmaan muuta maata selvästi heikomman liikenneturvallisuuden parantamiseksi on valmistunut viisaan ja turvallisen liikkumisen suunnitelma. Uusi suunnitelma on laadittu yhteistyössä Punkalaitumen ja Vesilahden kuntien, Sastamalan kaupungin, Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen, Liikenneturvan ja Sisä-Suomen poliisilaitoksen kanssa. Suunnitelman laadinnasta on vastannut Destia Oy.

Lounais-Pirkanmaalla tapahtuneissa henkilövahinkoon johtaneissa onnettomuuksissa kuolee vuosittain keskimäärin kolme henkilöä ja loukkaantuu keskimäärin 48 henkilöä. Asukaslukuun suhteutettuna henkilövahinko-onnettomuuksia tapahtuu merkittävästi enemmän kuin koko maassa keskimäärin, vaikka kuolemaan tai loukkaantumiseen johtaneiden onnettomuuksien kokonaismäärä on vuodesta 2006 lähtien vähentynyt. Onnettomuuksissa loukkaantuneista tai kuolleista nuoria 15–24-vuotiaita on ollut noin kolmannes.

Neljännes loukkaantumiseen tai kuolemaan johtaneista onnettomuuksista tapahtuu taajama-alueilla. Tapahtuneista onnettomuuksista 72 % on ollut jalankulku-, pyörä- tai mopo-onnettomuuksia. Lounais-Pirkanmaalla on vahva hirvi- ja valkohäntäpeurakanta, mikä näkyy myös onnettomuustilastoissa.

Alueen asukkaat kokevat liikenneturvallisuuden kuitenkin hyvällä tasolla. Suurimmiksi haasteiksi asukkaat kokevat jalankulun ja pyöräteiden olosuhteet, maanteiden huonon kunnon, liikennesääntöjen noudattamisen sekä muiden liikkujien huomioimisen.

Liikennejärjestelyjen parantaminen ei yksin riitä - asenteiden on muututtava

Lounais-Pirkanmaan kunnat ja viranomaiset ovat ottaneet alueen heikon liikenneturvallisuuden parantamisen vakavasti. Punkalaitumen ja Vesilahden kunnat, Sastamalan kaupunki, Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Liikenneturva ja Sisä-Suomen poliisilaitos sekä suunnittelutyön aikana perustetut kuntien liikenneturvallisuusryhmät ovat sitoutuneet tekemään pitkäjänteistä työtä liikenneturvallisuuden parantamiseksi. Lisäksi liikenneturvallisuustyötä on kunnissa palkattu tukemaan liikenneturvallisuuskoordinaattori.

Liikenneturvallisuuden parantamiseksi tarvitaan fyysisen liikenneympäristön parantamista sekä asenteisiin ja liikennekäyttäytymiseen vaikuttamista. Liikenneonnettomuuksien määrää pyritään vähentämään seudulla panostamalla erityisesti jalankulun ja pyöräilyn suosion kasvattamiseen sekä turvalaitteiden käytön lisäämiseen.

Erityisesti lapsille ja nuorille suunnattu turvallisuustyö on tärkeässä roolissa.Vastuullisiksi liikkujiksi oppiakseen ja liikenteessä selviytyäkseen lapset ja nuoret tarvitsevat aikuisten esimerkkiä ja kannustusta. Kunnat osallistuvat liikennekasvatustyöhön jo varhaisessa vaiheessa neuvolassa, päivähoidossa, kouluissa ja oppilaitoksissa sekä nuorisotyössä.

Lisätiedot:

Kuntakohtaiset suunnitelmat löytyvät kuntien www-sivuilta sekä Pirkanmaan ELY-keskuksen sivuilta: www.ely-keskus.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jutta-Leea Ylönen, Destia Oy
etunimi.sukunimi@destia.fi, p. 040 844 6164

Leena-Maria Mäntylä, Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, p. 0295 036 317

Pasi Lähteenmäki, Sastamalan kaupunki
etunimi.sukunimi@sastamala.fi, p. 050 351 2216

Seppo Rytky, Punkalaitumen kunta
etunimi.sukunimi@punkalaidun.fi, p. 0500 123 878

Sari Juuti, Vesilahden kunta
etunimi.sukunimi@vesilahti.fi, p. 050 389 5224

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Destia Oy
Destia Oy
Neilikkatie 17, PL 206
01301 Vantaa

020 444 11http://www.destia.fi

Destia on Suomen suurin infra-alaan keskittynyt yhtiö, joka suunnittelee, rakentaa ja ylläpitää liikenneväylien ja ratojen sekä liikenne- ja teollisuusympäristöjen lisäksi kokonaisia elinympäristöjä. Vuonna 2017 yhtiön liikevaihto oli noin MEUR 478. 1 500 tositoimijaamme toteuttavat edistyksellisiä ratkaisuja, jotka edistävät turvallista ja sujuvaa liikkumista, ja tekevät ympäröivästä maailmasta pala palalta toimivampaa. Destia luo toimivampaa Suomea, jotta tulevaisuuden tekijöillä olisi vahva perusta ja väylät avoimina, minne ikinä he haluavatkin mennä. www.destia.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Destia Oy

Destia kehittää yrityskulttuuriaan ja vahvistaa kilpailukykyään: INFRAYHTIÖ HAKEE KASVUA KAUPUNGEISTA JA POHJOISILTA ALUEILTA14.1.2019 10:00Tiedote

Uuden strategian 2019-2023 mukaisesti Destia kasvattaa itsestään vahvempaa kaupunkikehittäjää muuttuvassa ja entistä vaativammassa toimintaympäristössä. Yhtiö kartoittaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia Pohjois-Ruotsista ja Pohjois-Norjasta. Destian päämääränä on olla ’Pohjoisen elämän yhdistäjä’. Strategian toteuttamiseksi Destia uudistaa organisaatiorakenteensa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme