Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Suunnittelutoimistojen ideat analysoitu – miten jatketaan eteenpäin Helsingin kävelykeskustan laajentamisen ja maanalaisen kokoojakadun selvityksessä?

Jaa

Helsingin kaupunki sai alkusyksystä kahdeksalta suunnittelutoimistolta ideoita kävelykeskustan merkittävämmän laajentamisen ja maanalaisen kokoojakadun ratkaisuiksi. Ideat koskivat suurempia linjauksia tai keskittyivät tärkeisiin yksityiskohtiin.

Kävelijöitä Keskuskadulla ja Aleksanterinkadulla. Kuva: Laura Oja
Kävelijöitä Keskuskadulla ja Aleksanterinkadulla. Kuva: Laura Oja

Tavoitteena oli ideoida keskustan liikkumisen, huoltoliikenteen, pysäköinnin ja satamaliikenteen sekä kävelykeskustan viihtyisyyden ja toiminnallisuuden kannalta mahdollisimman hyvä ja toimiva kokonaisratkaisu, joka sisältää sekä kävelykeskustan laajentamisen, että maanalaisen kokoojakadun.

”Suunnittelutoimiston ehdotukset olivat laajuudeltaan, tarkkuudeltaan ja sisällöltään keskenään erilaisia. Arvioinnissa kiinnitettiin huomiota ideoiden innovatiivisuuteen, Helsingin kaupunkistrategian huomioimiseen, kaupunkitilalliseen laatuun, ratkaisun toimivuuteen sekä ideoiden toteutettavuuteen”, kertoo projektinjohtaja Katariina Baarman Helsingin kaupunginkansliasta.

Ideaehdotuksensa jättivät FCG Oy, Pöyry Finland Oy, Sitowise/YIT, WSP, Destia Oy, Finnmap Infra Oy, Ramboll Finland Oy ja Traficon.

”Ehdotuksista nousi esille jatkotyöstettäväksi kävelykeskustan laajentaminen uusien kävelykatujen tai kävely-yhteyksien muodossa sekä erilaisia kävelykatutyyppien kuvauksia. Maanalaiselle kokoojakadulle ehdotettiin uusia katuyhteyksiä ja liittymäratkaisuja sekä uusi linjausehdotus, joita kaikkia on tarkoitus selvittää tarkemmin jatkossa”, jatkaa Katariina Baarman.

Kaikki jätetyt ehdotukset olivat myös kaupunkilaisten kommentoitavina Kerrokantasi.hel.fi-palvelussa. Niistä jätettiin 156 kommenttia. Kommenteissa oli paljon keskenään erilaisia mielipiteitä. Parhaillaan tutkitaan useissa mielipiteissä kannatettuja ehdotuksia esimerkiksi kävelykeskustan rakenteesta ja kävely-yhteyksistä sekä miten pohjoisen suunnasta tultaisiin maanalaiselle kokoojakadulle.

Seuraavan vaiheen ehdotukset kaupunkilaisten nähtäväksi loppuvuodesta

Suunnittelutoimistojen ideakartoituksen ja muiden selvitysten perusteella laaditaan ratkaisumalleja, jotka esitellään kaupunkilaisille loppuvuodesta 2018 ja vaihtoehtoiset yleissuunnitelmaluonnokset tuodaan poliittiseen päätöksentekoon keväällä 2019. Yleissuunnittelun tulokset ja hankkeen edellytysten arviointi sekä päätös jatkotoimenpiteistä tuodaan poliittiseen päätöksentekoon keväällä 2020. Mahdollinen hankkeen toteutusvaihe organisoidaan myöhemmin erikseen.

Erilaisia näkemyksiä kävelykeskustasta ja maanalaisesta kokoojakadusta on kerätty kuluneen kevään ja kesän aikana myös yrittäjiltä ja kaupunkilaisilta. Näistä löytyvät yhteenvedot osoitteesta hel.fi/kävelykeskusta.

Maailman toimivin kaupunki – Helsingin kaupunkistrategia 2017–2021 toimii Helsingin tulevaisuuden suuntaviivana. Strategiaa toteutetaan kärkihankkeissa, joista yksi on kävelykeskustan laajentamisen ja maanalaisen kokoojakadun edellytysten selvittäminen. Työssä selvitetään Helsingin ydinkeskustan viihtyisyyttä ja toiminnallisuutta edistävän kävelykeskustan merkittävämmän laajentamisen sekä keskustan läpiajoliikennettä ja satamien raskasta liikennettä katutilassa vähentävän maanalaisen kokoojakadun edellytykset. Tavoitteena on myös selvittää se, miten tienkäyttömaksuilla voitaisiin rahoittaa maanalaisen kokoojakadun investointia. #kävelykeskusta

****
Mari-Anne Aronen, ts. viestintäpäällikkö, talous- ja elinkeinoviestintä, Helsingin kaupunginkanslia, 09 310 36684, mari-anne.aronen (@) hel.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektinjohtaja Katariina Baarman, Helsingin kaupunginkanslia, puh. 09 310 37125, katariina.baarman@hel.fi.

Kuvat

Kävelijöitä Keskuskadulla ja Aleksanterinkadulla. Kuva: Laura Oja
Kävelijöitä Keskuskadulla ja Aleksanterinkadulla. Kuva: Laura Oja
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin Tukkutorin ja Teurastamon alueen innovaatiokilpailun pilotit käynnistymässä18.3.2019 13:46:46 EETTiedote

Lokakuussa 2018 julkistetussa Tukkutorin ja Teurastamon innovaatiokilpailussa haettiin palvelujen ja monipuolisen yritystoiminnan kehittämiseen uusia ideoita ja ratkaisuja. Kilpailuehdotuksia kertyi noin 60, joista pilotoitavaksi valikoitui seitsemän parhaaksi arvioitua. Lisäksi ideasarjassa palkittiin neljä ehdotusta. Pilottitoteutukset ovat parhaillaan käynnistymässä ja jatkuvat toukokuun loppuun asti.

Apulaispormestari Vesikansa puhui New Yorkissa Helsingin maksuttomasta ehkäisystä15.3.2019 11:44:04 EETTiedote

Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa puhui torstaina 14. maaliskuuta New Yorkissa järjestetyssä Helvi Sipilä -seminaarissa Helsingin maksuttomasta ehkäisystä alle 25-vuotiaille. Vesikansa korosti puheenvuorossaan erityisesti nuorten itsensä osallisuutta maksuttoman ehkäisyn aloittamisessa ja myös sen toteutuksessa. Vesikansa nosti puheenvuorossaan esiin poliittisten nuorisojärjestöjen roolin ensin kuntalaisaloitteen tekemisessä maksuttomasta ehkäisystä nuorille ja myöhemmin niiden tärkeän roolin valtuustoaloitteen käsittelyssä. -On innostavaa päästä kertomaan Helsingin kokemuksista. Puheenvuoron jälkeen yleisöstä löytyi ihmisiä, joita kiinnosti nostaa mallia esiin myös heidän omissa yhteisöissään, Sanna Vesikansa kertoo. Helvi Sipilä -seminaari on perinteikäs suomalaisten naisjärjestöjen järjestämä oheistapahtuma YK:n naisten asemaa käsittelevän toimikunnan istunnon aikana. Vajaan viikon kestävän matkan aikana Vesikansa on myös tavannut New Yorkin apul

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme