Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Suunnitteluvarausta esitetään Puhoksen ostoskeskuksen alueen uudistamista varten

Jaa

Kaupunki on saanut hakemuksen suunnitteluvaraukseksi Puhoksen ostoskeskuksesta. Varauksesta päättää kaupunginhallitus kaupunkiympäristölautakunnan esityksestä. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee asiaa kokouksessaan 5.6.2018. Suunnitteluvaraushakemuksen on tehnyt kiinteistösijoittaja ja –kehittäjä NREP.

Puhoksen ostoskeskus ilmakuvassa. Vanhin, viuhkamainen A-osa on kuvassa vasemmalla.
Puhoksen ostoskeskus ilmakuvassa. Vanhin, viuhkamainen A-osa on kuvassa vasemmalla.

Itäkeskuksessa sijaitsevan Puhoksen ostoskeskuksen omistaa Puotinharjun Puhos Oy, joka vastaa kiinteistön hoidosta. Ostoskeskus sijaitsee kaupungin tontilla, jonka vuokrasopimus on loppumassa 31.12.2020. Vuokrasopimuksen ehtojen mukaan tällöin tontti pitäisi luovuttaa kaupungille tyhjänä ja puhdistettuna eli rakennukset purettuina. Maanvuokrasopimuksen päättymisen lisäksi yhtiön omistamiin rakennuksiin kohdistuu mittava korjausvelka. Puhoksen varsin haastavaan tilanteeseen on pyritty löytämään ratkaisua jo pitkään.

Mikä on suunnitteluvaraus?

Suunnitteluvarauksella kaupunki antaa jollekin toimijalle luvan suunnitella kaupungin maalle. Suunnitteluvaraus on aina voimassa määrätyn ajan. Suunnitteluvarauksen jälkeen tehdään myöhemmin erillinen päätös varsinaisesta tontinvarauksesta. Tämän tontinvarauspäätöksen ehtona on, että suunnitteluvarauksen ehdot on huomioitu suunnittelussa. Ehdoissa mainitaan, että alueelle tulee suunnitella nykyisille käyttäjille tarjottavia liiketiloja ja, että varauksensaaja järjestää yhdessä kaupungin kanssa idea- tai suunnittelukilpailun tai muun vastaavan menettelyn.

Kaupunki haluaa kehittää Puhoksen ostoskeskuksen tonttia ja sen ympäristöä. Syksyllä on tarkoituksena aloittaa suunnitteluperiaatteiden tekeminen, jotka ohjaavat, miten aluetta kehitetään tulevaisuudessa.

Nykyisen toiminnan jatkumista toivotaan

Puhoksen ostoskeskus koostuu kolmesta eri aikoina rakennetusta osasta, jotka ovat kaikki mittavan peruskorjauksen tarpeessa. Erityisesti vanhin, arkkitehtonisesti arvokas, viuhkamainen A-osa on mittavan remontin tarpeessa.

Osana varausalueen suunnittelua on tarkoitus säilyttää osa nykyisistä rakennuksista ja turvata Puhoksen ostoskeskuksen toimijoiden nykyisen toiminnan jatkuminen.

Kaupunki on järjestänyt suunnitteluvarauksesta keskustelutilaisuuden Puotinharjun Puhos Oy:n osakkaille ja ostoskeskuksen vuokralaisille.

Varauksenhakija NREP valikoitui kaupungin kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen jatkoneuvottelukumppaniksi. NREP on tehnyt esisopimuksen yhtiön osakkeiden ostamisesta muutamien osakkeenomistajien kanssa. NREP on johtava pohjoismainen kiinteistösijoittaja ja -kehittäjä, joka kehittää alueita ja luo uutta kiinteistöliiketoimintaa ja tukee monipuolista kaupunkikehitystä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
kiinteistölakimies Katarina Nordberg
p. 09 310 31800

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
arkkitehti Mikko Näveri
p. 09 310 37331

Kuvat

Puhoksen ostoskeskus ilmakuvassa. Vanhin, viuhkamainen A-osa on kuvassa vasemmalla.
Puhoksen ostoskeskus ilmakuvassa. Vanhin, viuhkamainen A-osa on kuvassa vasemmalla.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 17.5.201917.5.2019 17:26:56 EESTTiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2019/Kymp_2019-05-17_Ylja_9_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 14.6.2019. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme