Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Suunnitteluvarausta esitetään Puhoksen ostoskeskuksen alueen uudistamista varten

Jaa

Kaupunki on saanut hakemuksen suunnitteluvaraukseksi Puhoksen ostoskeskuksesta. Varauksesta päättää kaupunginhallitus kaupunkiympäristölautakunnan esityksestä. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee asiaa kokouksessaan 5.6.2018. Suunnitteluvaraushakemuksen on tehnyt kiinteistösijoittaja ja –kehittäjä NREP.

Puhoksen ostoskeskus ilmakuvassa. Vanhin, viuhkamainen A-osa on kuvassa vasemmalla.
Puhoksen ostoskeskus ilmakuvassa. Vanhin, viuhkamainen A-osa on kuvassa vasemmalla.

Itäkeskuksessa sijaitsevan Puhoksen ostoskeskuksen omistaa Puotinharjun Puhos Oy, joka vastaa kiinteistön hoidosta. Ostoskeskus sijaitsee kaupungin tontilla, jonka vuokrasopimus on loppumassa 31.12.2020. Vuokrasopimuksen ehtojen mukaan tällöin tontti pitäisi luovuttaa kaupungille tyhjänä ja puhdistettuna eli rakennukset purettuina. Maanvuokrasopimuksen päättymisen lisäksi yhtiön omistamiin rakennuksiin kohdistuu mittava korjausvelka. Puhoksen varsin haastavaan tilanteeseen on pyritty löytämään ratkaisua jo pitkään.

Mikä on suunnitteluvaraus?

Suunnitteluvarauksella kaupunki antaa jollekin toimijalle luvan suunnitella kaupungin maalle. Suunnitteluvaraus on aina voimassa määrätyn ajan. Suunnitteluvarauksen jälkeen tehdään myöhemmin erillinen päätös varsinaisesta tontinvarauksesta. Tämän tontinvarauspäätöksen ehtona on, että suunnitteluvarauksen ehdot on huomioitu suunnittelussa. Ehdoissa mainitaan, että alueelle tulee suunnitella nykyisille käyttäjille tarjottavia liiketiloja ja, että varauksensaaja järjestää yhdessä kaupungin kanssa idea- tai suunnittelukilpailun tai muun vastaavan menettelyn.

Kaupunki haluaa kehittää Puhoksen ostoskeskuksen tonttia ja sen ympäristöä. Syksyllä on tarkoituksena aloittaa suunnitteluperiaatteiden tekeminen, jotka ohjaavat, miten aluetta kehitetään tulevaisuudessa.

Nykyisen toiminnan jatkumista toivotaan

Puhoksen ostoskeskus koostuu kolmesta eri aikoina rakennetusta osasta, jotka ovat kaikki mittavan peruskorjauksen tarpeessa. Erityisesti vanhin, arkkitehtonisesti arvokas, viuhkamainen A-osa on mittavan remontin tarpeessa.

Osana varausalueen suunnittelua on tarkoitus säilyttää osa nykyisistä rakennuksista ja turvata Puhoksen ostoskeskuksen toimijoiden nykyisen toiminnan jatkuminen.

Kaupunki on järjestänyt suunnitteluvarauksesta keskustelutilaisuuden Puotinharjun Puhos Oy:n osakkaille ja ostoskeskuksen vuokralaisille.

Varauksenhakija NREP valikoitui kaupungin kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen jatkoneuvottelukumppaniksi. NREP on tehnyt esisopimuksen yhtiön osakkeiden ostamisesta muutamien osakkeenomistajien kanssa. NREP on johtava pohjoismainen kiinteistösijoittaja ja -kehittäjä, joka kehittää alueita ja luo uutta kiinteistöliiketoimintaa ja tukee monipuolista kaupunkikehitystä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
kiinteistölakimies Katarina Nordberg
p. 09 310 31800

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
arkkitehti Mikko Näveri
p. 09 310 37331

Kuvat

Puhoksen ostoskeskus ilmakuvassa. Vanhin, viuhkamainen A-osa on kuvassa vasemmalla.
Puhoksen ostoskeskus ilmakuvassa. Vanhin, viuhkamainen A-osa on kuvassa vasemmalla.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 15.6.201815.6.2018 17:03Tiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2018/Kymp_2018-06-15_Ylja_9_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 17.8.2018 Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Helsingin ympäristönsuojelumääräykset päivitettiin15.6.2018 15:40Tiedote

Kaupungin ympäristönsuojelumääräykset täydentävät ympäristönsuojelulakia ja sen nojalla annettuja asetuksia. Niillä ohjataan esimerkiksi jätteiden hyötykäyttöä maarakentamisessa ja kemikaalien varastointia yrityksissä, kun toiminta ei edellytä ympäristönsuojelulain mukaista lupaa tai ilmoitusta. Päivitys hyväksyttiin Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaostossa tänään.

Salmonellaepidemiaa selvitetään Helsingissä Kivelän monipuolisessa palvelukeskuksessa ja Auroran sairaalassa15.6.2018 14:12Tiedote

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut ja epidemiologinen toiminta selvittävät salmonellaepidemiaa ja sen yhteyttä ruokailuun Kivelän monipuolisessa palvelukeskuksessa ja Auroran sairaalassa. Oireet ovat alkaneet 27.5–10.6. välisenä aikana. Tällä hetkellä sairastuneita on tiedossa kymmenen. Kahdeksalta sairastuneelta on löytynyt ulostenäytteistä Salmonella Newport -bakteeri. Sairastuneiden oireina on ollut oksentelu ja ripuli.

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 14.6.201814.6.2018 17:25Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui 14.6.2018 klo 16. Kokouksen päätöstiedote on julkaistu osoitteessa: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/lautakunnat-ja-johtokunnat/kaupunkiymparistolautakunta-rakennusten-ja-yleisten-alueiden-jaosto-paatostiedotteet&year=2018 Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 28.6.2018 klo 16.

Helsingin luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelma on toteutunut hyvin14.6.2018 10:16Tiedote

Kymmenen vuotta sitten Helsingin kaupunginhallituksen asettamat tavoitteet luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ovat toteutuneet hyvin. Ne on otettu huomioon monissa kaupungin suunnitelmissa ja erilaisissa ohjeistuksissa. Käytännön toteutus on monissa tapauksissa jatkuvaa. Kymmenvuotiskauden aikana viheralueiden pinta-ala kasvanut noin 20 prosenttia. Syynä on Östersundomin liittäminen Helsinkiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme