Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Suuri enemmistö helsinkiläisistä ja vantaalaisista painottaisi ympäristöä talouskasvua enemmän

Jaa

Helsinkiläisten ja vantaalaisten ympäristömyönteisyys on asenteiden tasolla vahvaa, selviää tuoreesta ympäristöasennekyselystä. Suuri enemmistö – noin neljä viidestä – painottaisi enemmän ympäristöä kuin talouskasvua, jos nämä joutuvat vastakkain. Lähes yhtä moni kuitenkin katsoo, että ympäristönsuojelu ja talouskasvu ovat mahdollisia samanaikaisesti. Näin ajattelevien osuus on kasvanut edellisestä kyselystä. Ympäristönsuojelun ja talouskasvun yhtäaikaisuuteen uskovat etenkin nuoret vastaajat. Asiat selviävät Helsingin kaupunginkanslian tuoreesta tutkimuksesta.

Ilmastonmuutoksen syyt ja seuraukset hyvin tiedossa

Tietoisuus ilmastonmuutoksen syistä ja seurauksista on helsinkiläisillä ja vantaalaisilla varsin hyvällä tasolla. Useista sitä koskevista kysymyksistä muodostuu selkeä yleinen mielipide: ilmastonmuutoksen katsotaan ensinnäkin johtuvan ihmisen toiminnasta, toiseksi sen vaikutukset koetaan pääosin kielteisiksi ja kolmanneksi koetaan, että omilla teoilla on merkitystä sen torjunnassa. Noin kaksi kolmesta vastanneista toteaa olevansa valmiita tekemään omakohtaisia taloudellisia uhrauksia verojen tai maksujen muodossa, jos tällä torjuttaisiin ilmastonmuutosta.

Kodin energiansäästön huomioivat erityisesti iäkkäämmät vastaajat; nuoret suosivat kasvisruokaa ja jakamistaloutta

Etenkin iäkkäimmät vastaajat kunnostautuvat kodin energiansäästössä: he tarkkailevat ja säätävät asunnon sähkön- ja lämmönkulutusta muita ahkerammin. Kasvisruuan suosiminen sekä kierrätys- ja jakamistalouden eri muodot ovat puolestaan yleisimpiä nuorten vastaajien keskuudessa. Esimerkiksi autojen yhteiskäyttö kiinnostaa eniten nuorten ikäluokkien edustajia.

Jotkin ympäristöön vaikuttavat valinnat ja käyttäytymistavat ovat vastausten mukaan ilahduttavan yleisiä: turhien valojen sammuttaminen, energiansäästölamppujen käyttö, pyykkikoneiden pyörittäminen täysinä ja ruokahävikin välttäminen. Sen sijaan lentomatkailun välttäminen on varsin harvinainen ilmastovalinta.

Ympäristöystävällisen käyttäytymisen muodot eivät kasaudu samoille henkilöille

Ympäristöystävällisen käyttäytymisen eri muodot eivät kovinkaan vahvasti kasaudu samoille henkilöille. Niitä ilmeisesti harjoitetaan valikoiden ja usein myös muista syistä kuin ympäristömotiiveista. Esimerkiksi hillitsemällä kodin energiankäyttöä tai minimoimalla ruokahävikkiä säästää samalla omia menoja.

Tutkimuksessa selvitettiin myös asenteiden ja käyttäytymisen riippuvuuksia. Ympäristömyönteisten asenteiden ja ympäristökäyttäytymisen eri muotojen välillä on suhteellisen heikko yhteys. Esimerkiksi vahva tietoisuus ilmastonmuutoksesta lisää vain hiukan todennäköisyyttä aktiiviseen energiansäästöön asumisessa. Selvin riippuvuus muodostuu ilmastonmuutostietoisuuden ja kasvisruuan suosimisen välille.

Tutkimuksessa kartoitettiin myös näkemyksiä kaupunkikehityksestä. Vastaajien selvä enemmistö hyväksyy automarkettien rakentamisen rajoitukset. Samoin joukko- ja kevyen liikenteen edistämisessä asukkailla on laaja kannatus. Pyörien helpompi kuljettaminen joukkoliikenteessä sekä nykyistä nopeampi joukkoliikenne voisivat vastausten mukaan saada myös suhteellisen monia autoilijoita valitsemaan näitä kulkumuotoja.

Helsinki ja Vantaa toteuttivat yhdessä asukkaidensa ympäristö­asenteita ja ympäristökäyttäytymistä kartoittaneen kyselytutkimuksen vuonna 2017. Tutkimus pohjautui laajaan asukaskyselyyn, johon vastasi 1 560 henkeä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja tutkimuksesta:
tutkija Jukka Hirvonen, puh. 09 310 36557, e-mail: jukka.s.hirvonen@hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö:
tiedottaja Tero Lahti, puh. 09 310 36376, e-mail: tero.j.lahti@hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista, kirjasto- ja tietopalvelusta sekä Helsinki Region Infosharesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki ykkönen yhteisöllisyydessä älykaupunkien Cities in Motion -vertailussa – kokonaissijoitus nousi seitsemän sijaa18.5.2018 17:56Tiedote

Tänään julkaistu IESE Business Schoolin toteuttama kansainvälinen Cities in Motion Index (CIMI) sijoitti Helsingin 22. kokonaissijalle 165 kaupungin vertailussa. Helsinki säilytti edellisvuoden ensimmäisen sijansa yhteisöllisyyttä mittaavassa osiossa, jossa toisen ja kolmannen sijan saivat Bern ja Berliini. Helsinki paransi kokonaissijoitustaan seitsemän sijaa viime vuodesta ja yhdeksän sijaa vuodesta 2015, jota indeksissä käytettiin vertailuvuotena.

Helsinki Startup Day – maailman yhteisöllisimmän startup-ekosysteemin uusin tapahtuma18.5.2018 07:55Tiedote

Helsingin startup-kenttä on Startup Genomen selvityksen mukaan maailman yhteisöllisin. Tänä kesänä kasvuyritysyhteisö saa uuden tapahtuman, kaikille avoimen Helsinki Startup Dayn, joka järjestetään Helsingin kaupungintalolla 29. toukokuuta. Tapahtuman toteuttaa kaupungin yrityspalvelu NewCo Helsinki yhteistyössä Finnish Business Angel Networkin (FiBAN) kanssa. Muut kumppanit ovat xEdu, Start North ja Talsinki-projekti. Runsasohjelmaisen tapahtuman ilmoittautumisaika jatkuu 22. toukokuuta asti, ja osallistujia on tällä hetkellä jo yli 500.

Helsinki valittu vuoden 2018 pyöräilykunnaksi – sujuvan liikkumisen suunnannäyttäjä17.5.2018 13:03Tiedote

Helsinki on valittu tänään vuoden 2018 pyöräilykunnaksi. Tunnustuksen myönsi Pyöräilykuntien verkosto, jonka valintaperusteena oli pyöräliikenteen hyväksi Helsingissä tehty kunnianhimoinen ja tuloksekas työ. Verkoston mukaan Helsinki on osoittanut olevansa pääkaupungin arvolle sopiva pyöräilyn suunnannäyttäjä Suomessa. Palkinnon vastaanotti kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme