Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Suuri enemmistö helsinkiläisistä ja vantaalaisista painottaisi ympäristöä talouskasvua enemmän

Jaa

Helsinkiläisten ja vantaalaisten ympäristömyönteisyys on asenteiden tasolla vahvaa, selviää tuoreesta ympäristöasennekyselystä. Suuri enemmistö – noin neljä viidestä – painottaisi enemmän ympäristöä kuin talouskasvua, jos nämä joutuvat vastakkain. Lähes yhtä moni kuitenkin katsoo, että ympäristönsuojelu ja talouskasvu ovat mahdollisia samanaikaisesti. Näin ajattelevien osuus on kasvanut edellisestä kyselystä. Ympäristönsuojelun ja talouskasvun yhtäaikaisuuteen uskovat etenkin nuoret vastaajat. Asiat selviävät Helsingin kaupunginkanslian tuoreesta tutkimuksesta.

Ilmastonmuutoksen syyt ja seuraukset hyvin tiedossa

Tietoisuus ilmastonmuutoksen syistä ja seurauksista on helsinkiläisillä ja vantaalaisilla varsin hyvällä tasolla. Useista sitä koskevista kysymyksistä muodostuu selkeä yleinen mielipide: ilmastonmuutoksen katsotaan ensinnäkin johtuvan ihmisen toiminnasta, toiseksi sen vaikutukset koetaan pääosin kielteisiksi ja kolmanneksi koetaan, että omilla teoilla on merkitystä sen torjunnassa. Noin kaksi kolmesta vastanneista toteaa olevansa valmiita tekemään omakohtaisia taloudellisia uhrauksia verojen tai maksujen muodossa, jos tällä torjuttaisiin ilmastonmuutosta.

Kodin energiansäästön huomioivat erityisesti iäkkäämmät vastaajat; nuoret suosivat kasvisruokaa ja jakamistaloutta

Etenkin iäkkäimmät vastaajat kunnostautuvat kodin energiansäästössä: he tarkkailevat ja säätävät asunnon sähkön- ja lämmönkulutusta muita ahkerammin. Kasvisruuan suosiminen sekä kierrätys- ja jakamistalouden eri muodot ovat puolestaan yleisimpiä nuorten vastaajien keskuudessa. Esimerkiksi autojen yhteiskäyttö kiinnostaa eniten nuorten ikäluokkien edustajia.

Jotkin ympäristöön vaikuttavat valinnat ja käyttäytymistavat ovat vastausten mukaan ilahduttavan yleisiä: turhien valojen sammuttaminen, energiansäästölamppujen käyttö, pyykkikoneiden pyörittäminen täysinä ja ruokahävikin välttäminen. Sen sijaan lentomatkailun välttäminen on varsin harvinainen ilmastovalinta.

Ympäristöystävällisen käyttäytymisen muodot eivät kasaudu samoille henkilöille

Ympäristöystävällisen käyttäytymisen eri muodot eivät kovinkaan vahvasti kasaudu samoille henkilöille. Niitä ilmeisesti harjoitetaan valikoiden ja usein myös muista syistä kuin ympäristömotiiveista. Esimerkiksi hillitsemällä kodin energiankäyttöä tai minimoimalla ruokahävikkiä säästää samalla omia menoja.

Tutkimuksessa selvitettiin myös asenteiden ja käyttäytymisen riippuvuuksia. Ympäristömyönteisten asenteiden ja ympäristökäyttäytymisen eri muotojen välillä on suhteellisen heikko yhteys. Esimerkiksi vahva tietoisuus ilmastonmuutoksesta lisää vain hiukan todennäköisyyttä aktiiviseen energiansäästöön asumisessa. Selvin riippuvuus muodostuu ilmastonmuutostietoisuuden ja kasvisruuan suosimisen välille.

Tutkimuksessa kartoitettiin myös näkemyksiä kaupunkikehityksestä. Vastaajien selvä enemmistö hyväksyy automarkettien rakentamisen rajoitukset. Samoin joukko- ja kevyen liikenteen edistämisessä asukkailla on laaja kannatus. Pyörien helpompi kuljettaminen joukkoliikenteessä sekä nykyistä nopeampi joukkoliikenne voisivat vastausten mukaan saada myös suhteellisen monia autoilijoita valitsemaan näitä kulkumuotoja.

Helsinki ja Vantaa toteuttivat yhdessä asukkaidensa ympäristö­asenteita ja ympäristökäyttäytymistä kartoittaneen kyselytutkimuksen vuonna 2017. Tutkimus pohjautui laajaan asukaskyselyyn, johon vastasi 1 560 henkeä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja tutkimuksesta:
tutkija Jukka Hirvonen, puh. 09 310 36557, e-mail: jukka.s.hirvonen@hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö:
tiedottaja Tero Lahti, puh. 09 310 36376, e-mail: tero.j.lahti@hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista, kirjasto- ja tietopalvelusta sekä Helsinki Region Infosharesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Ravinnepäästöjen kompensaatiolla lisää vauhtia Itämeren suojeluun18.1.2019 12:15Tiedote

Paikallistason Itämeri-paneeli esittää, että Suomessa otettaisiin käyttöön ravinnepäästökompensaatio keinoksi, jolla vähennetään Itämeren rehevöitymistä. Paneeli pitää merkittävänä Suomen hallituksen päätöstä esittää Itämeren suojeluun lisärahoitusta ja käynnistää uusi ohjelma Itämeren ja sisävesien tilan parantamiseksi. Näin toteaa Itämeri-paneeli ensimmäisissä kahdessa kannanotoissaan, joista paneeli päätti kokouksessaan 28.11.2018.

Ulkomaalaistaustaiset pääkaupunkiseudulla: eroavatko Helsingin, Espoon ja Vantaan tiet?18.1.2019 10:50Tiedote

Vuoden 2018 alussa ulkomaalaistaustaisia oli Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla yhteenlaskettuna 185 131 henkeä. Heistä 34 366 on syntynyt Suomessa. Ulkomaalaistaustaisten osuus väestöstä on Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla lähes saman kokoinen. Heitä on Helsingissä 15,5, Espoossa 16,1 ja Vantaalla 18,0 prosenttia kaupungin koko väestöstä. Määrällisesti tarkasteltuna Helsingissä (99 996) oli kuitenkin vuoden 2018 alussa enemmän ulkomaalaistaustaisia kuin Espoossa (44 935) ja Vantaalla (40 200) yhteensä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme