Aluehallintovirasto

Suurin osa hoivakotien vanhuksista on saanut tavata läheisiään turvallisesti pandemian aikana

Jaa

Suurin osa hoivakodeista on onnistunut koronapandemian aikana järjestämään asiakkaiden yhteydenpidon omaisiin ja läheisiin varsin turvallisesti. Tämä käy ilmi kyselystä, jolla valvontaviranomaiset selvittivät rajoitustoimien ja itsemääräämisoikeuden toteutumista vanhuspalvelujen ympärivuorokautisessa hoidossa koronapandemian aikana.

Kyselyyn vastasi yhteensä 1082 julkista ja yksityistä hoivakotia marras-joulukuussa 2020 vastausajankohdan tilanteen perusteella.

Valvira muistuttaa, että joulun aikaan yhteydenpitoa läheisiin on paljon, jolloin turvallisuudesta huolehtiminen on erityisen tärkeää.

Tapaamisten turvallisuus varmistetaan

Lähes kaikissa hoivakodeissa omaisten ja läheisten tapaaminen onnistuu asiakkaan omassa huoneessa (89 %) tai sään salliessa ulkoillen (94 %). Osassa on käytössä myös erillisiä tiloja tapaamiseen (47 %). Terveysturvallisuus on varmistettu esimerkiksi järjestelemällä vierailuaikoja uudelleen.

Suurin osa hoivakodeista (91 %) tarjoaa suojaimet vierailijoiden käyttöön. Vastaajista 89 % kertoi, että asiakkaat pääsevät myös osallistumaan erilaisiin perhetapahtumiin, kuten syntymäpäiväjuhliin tai hautajaisiin. Karanteenissa tai eristyksessä olevan asiakkaan yhteydenpitoa omaisiin ja läheisiin hoidetaan muun muassa puheluilla ja videoyhteyksillä.

Ohjeistukset pidetään ajan tasalla

Tulosten mukaan koronapandemiaan liittyvät ohjeet on pidetty kaikissa hoivakodeissa ajan tasalla ja päivitettyinä, vaikka tilanteet ovat muuttuneet. Syksyn aikana annettuja viranomaisohjeita vastaajat pitävät pääasiassa selkeinä ja johdonmukaisia verrattuna kevään tilanteeseen.

Kokemukset tartuntatautilääkärin kanssa tehdystä yhteistyöstä ovat pääsääntöisesti hyviä. Pandemian aikaisista käytännöistä on tiedotettu asiakkaille, omaisille ja läheisille monin eri keinoin.

Valvontaviranomaiset korostavat hyvän omavalvonnan merkitystä

Nyt tehty kysely perustuu valvontaviranomaisten huoleen asiakkaiden perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisesta pandemian aikana. Myös eduskunnan apulaisoikeusasiamies kehotti tehostamaan valvontaa vanhustenhuollon ympärivuorokautisissa yksiköissä pandemian aikana. Valvira ja aluehallintovirastot ovat saaneet pandemian aikana useita yhteydenottoja, jotka liittyvät vanhusten itsemääräämisoikeuden rajoittamiseen asumispalveluissa.

Tulokset osoittavat, että suurin osa hoivakodeista toteuttaa tartuntatautilain mukaisia, koronaviruspandemiaan liittyviä karanteeni- ja eristämiskäytäntöjä. Jonkin verran on kuitenkin myös lakiin perustumattomia käytäntöjä.

Syyskuussa 2020 Valvira lähetti yhteistyössä aluehallintovirastojen kanssa kunnille ohjeen, jossa muistutettiin siitä, että perustuslain mukaisia kansalaisten perusoikeuksia ei saa tarpeettomasti ja lainvastaisesti rajoittaa.

Valvontaviranomaiset korostavat omavalvonnan merkitystä ja aktiivista alueellisen tilanteen seuraamista pandemian aikana. Omavalvonta ja ajantasainen yksikkökohtainen omavalvontasuunnitelma ovat keskeisiä asiakas- ja potilasturvallisuuden varmistamisessa sekä asiakkaiden terveysturvallisuuteen että itsemääräämisoikeuteen liittyvissä kysymyksissä. 

Valvira julkaisee kyselyn tulokset kokonaisuudessaan tammikuussa 2021.

Lisätietoja

Ohjauskirje kunnille 2.9.2020: Perusoikeuksien toteutuminen ja tartuntojen ehkäisy sosiaalihuollossa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

ylitarkastaja Mari Saramaa, puh. 0295 209 342
ylitarkastaja Elina Uusitalo, puh. 0295 209 334
etunimi.sukunimi@valvira.fi
Valvira

ylitarkastaja Emmi Häyrynen, 0295 018 622
etunimi.sukunimi@avi.fi
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
Aluehallintovirasto



Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Pohjois-Pohjanmaalla kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään edelleen, ohjeita noudattaen enintään 10 hengen tilaisuudet ovat mahdollisia (Pohjois-Suomi)28.1.2021 12:14:13 EETTiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto jatkaa nykyisiä yleisten kokoontumisten rajoituksia Pohjois-Pohjanmaan kuntien alueella 2.2. – 28.2.2021. Tartuntatautilain nojalla ovat kiellettyjä kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset Pohjois-Pohjanmaan alueella 28. helmikuuta saakka. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää välttämättömiä yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu korkeintaan 10 (kymmenen) henkilöä edellyttäen, että virusturvallisuus niissä voidaan varmistaa THL:n ja OKM:n 21.9.2020 annettua ohjetta noudattaen.

Toistuvat puutteet rakennustyömailla toivat neljälle toimijalle tuomion työturvallisuusrikoksesta Varsinais-Suomessa28.1.2021 10:36:57 EETTiedote

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi vuoden 2020 aikana neljän eri yhtiön toimijat samankaltaisista työturvallisuusrikoksista, joissa oli kyse työturvallisuussäännösten vastaisista puutteista työmailla. Tuomioita saivat toimitus- ja työnjohtajat. Lisäksi osassa tapauksista tuomittiin yhtiölle yhteisösakkoja. Yhdestä tuomiosta valitettiin hovioikeuteen, jossa syyte hylättiin yhden työnjohtajan osalta. Kaikki tuomiot ovat lainvoimaisia. Puutteet havaittiin työsuojelutarkastuksilla Kaikkien tuomioiden taustalla oli Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tarkastajien vuosina 2017 ja 2018 tekemillä työsuojelutarkastuksilla havaitsemat puutteet työturvallisuudessa kattotyömailla. Puutteita havaittiin mm. putoamissuojauksessa, nousuteissä sekä henkilökohtaisten suojainten käytössä. Työsuojeluviranomaisen havainnot ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta olleet riidattomia, eli niitä ei ole kiistetty ja kiistettyjenkin osalta tuomioistuin katsoin puutteet toteen näyte

Lastensuojelulain mukaisten määräaikojen noudattamisessa edelleen vaikeuksia useissa kunnissa - sosiaalityöntekijöiden rekrytointivaikeuksien ja vaihtuvuuden takia määräajat eivät toteudu (Etelä-Suomi)28.1.2021 08:50:00 EETTiedote

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) lakisääteiseen lastensuojelun määräaikakyselyyn kuntien antamat vastaukset koskivat ajanjaksoa 1.10.2019 - 31.3.2020. Aluehallintovirasto käsitteli valvonta-asiana niiden kuntien vastaukset, joissa lastensuojelulain mukaiset määräajat olivat ylittyneet. Tarkastelujaksolla korostui pienten kuntien sekä sote-kuntayhtymien erityiset vaikeudet saada rekrytoitua sosiaalityöntekijöitä.

Flera kommuner har fortfarande problem att hålla tidsfristerna i barnskyddslagen – svårigheter att rekrytera socialarbetare och stor personalomsättning leder till att tidsfristerna överskrids (Södra Finland)28.1.2021 08:50:00 EETTiedote

Kommunernas svar på Institutet för hälsa och välfärds (THL) lagstadgade undersökning om tidsfristerna inom barnskyddet gällde perioden 1.10.2019 - 31.3.2020. I fråga om de kommuner där tidsfristerna hade överskridits tog regionförvaltningsverket upp saken till behandling som ett tillsynsärende. Under granskningsperioden accentuerades särskilt svårigheterna för små kommuner och samkommunerna inom social- och hälsovården att rekrytera socialarbetare.

Janakkalan lintuinfluenssalöydöksistä johtuva suositus pikkulintujen talviruokinnan lopettamisesta pihapiirissä koskee vain siipikarjanpitopaikkoja, muut saavat jatkaa ruokintaa27.1.2021 15:52:45 EETTiedote

Ohjeistus luonnonvaraisten lintujen ruokinnasta on herättänyt hämmennystä Janakkalan seudulla alueella, jossa on tavattu lintuinfluenssaa. Etelä-Suomen aluehallintovirasto korostaa, että talviruokintaa kotipihoilla saa jatkaa normaalisti myös rajoitusvyöhykkeellä Janakkalassa, Lopella, Hämeenlinnassa ja Riihimäen liepeillä, jos ei itse pidä siipikarjaa. Rajoitusvyöhykkeellä olevissa siipikarjan pitopaikoissa luonnonlintuja ei tulisi ruokkia pihapiirissä. Siipikarjan pitämistä on myös esimerkiksi kaikki harraste- ja kotikanalatoiminta.

Fortsatta restriktioner för sammankomster i februari i de fyra sjukvårdsdistrikten i södra Finland27.1.2021 14:08:26 EETTiedote

Enligt de regionala coronauppföljningsgruppernas bedömningar behövs de nuvarande restriktionerna för sammankomster också i februari inom Helsingfors och Nylands, Egentliga Tavastlands, Kymmenedalens och Södra Karelens sjukvårdsdistrikt. Regionförvaltningsverket fattade den 27 januari 2021 beslut genom vilka alla offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 10 personer är förbjudna inom Helsingfors och Nylands, Egentliga Tavastlands och Kymmenedalens sjukvårdsdistrikt och alla motsvarande sammankomster med över 20 personer inom Södra Karelens sjukvårdsdistrikt. Det är skäl att undvika också små sammankomster alltid då det är möjligt.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme