Helsingin yliopisto

Suurperhe voi suojata lemmikkikoiraa allergioilta

Jaa

Lemmikkikoiran läsnäolon tiedetään varjelevan lapsia allergioilta, mutta suojelu voi toimia toisinkin päin. Kaupunkiympäristö vaikuttaa olevan sekä ihmisille että koirille allergian riskitekijä.

Yhteys luontoon ja muihin eläimiin suojaa niin lemmikkikoiraa kuin ihmistäkin allergioilta. Kuva: Elisa Vainio
Yhteys luontoon ja muihin eläimiin suojaa niin lemmikkikoiraa kuin ihmistäkin allergioilta. Kuva: Elisa Vainio

Suomalaistutkimus osoittaa lähes kuuden tuhannen koiran aineistoon perustuen, että rodusta riippumatta lemmikkikoirat ovat kaupungeissa selvästi allergisempia kuin maaseudulla. Ihmisillä kaupunkilaiselämän on jo pitkään tiedetty johtavan allergioiden yleistymiseen, mutta koirien osalta tutkimus on ensimmäinen laaja kuvaus aiheesta.

– Erityisesti yllätyimme siitä, että koirilla ja niiden omistajilla vaikuttaa olevan allergiaa yhtäaikaisesti. Tämä kertonee siitä, että kaupunkiympäristö on yleisemmin nisäkkäillä allergian riskitekijä, kertoo tutkijatohtori Jenni Lehtimäki Helsingin yliopistosta.

Lemmikkikoiran on jo aiemmin todettu suojaavan lapsia allergioilta.

– Tutkimuksemme osoittaa lisäksi, että suuri lapsiluku voi suojata myös koiraa. Sen vuoksi allergialta suojaava vaikutus näyttää olevan kaksisuuntainen, Jenni Lehtimäki tarkentaa.

Monet elämäntapatekijät, kuten asuminen omakotitalossa, koiran pitäminen ulkona ja altistuminen maatilan eläimille suojasivat myös koiria allergisilta sairauksilta.

Tutkijat ovat yhä kiinnostuneempia hyödyntämään lemmikkikoiria elintasosairauksien, kuten syöpien, allergioiden ja diabeteksen, tutkimuksessa.

– Koirat kärsivät samanlaisista sairauksista kuin ihmisetkin. Ihmisten elintasosairauksia vastaavat sairaudet ovat viime vuosina huolestuttavasti yleistyneet eläinlääkärin vastaanotolla, kertoo professori Hannes Lohi.

Tutkimus tehtiin usean Helsingin yliopiston tiedekunnan yhteistyönä. Sinä hyödynnettiin koirien biopankkia ja siihen liittyvää koiraharrastajaverkostoa laajan aineiston keräämiseksi. Jatkotutkimuksissa kartoitetaan lisää riskitekijöitä. Suunnitteilla on myös uusia hoitokokeiluja yhdessä lääketeollisuuden kanssa.

Hakanen E, Lehtimäki J, Salmela E, Tiira K, Anturaniemi J, Hielm-Björkman ARuokolainen L and Lohi H. Urban environment predisposes dogs and their owners to allergic symptoms. Sci Rep, 2018. DOI: 10.1038/s41598-018-19953-3

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkijatohtori Jenni Lehtimäki
jenni.lehtimaki@helsinki.fi
puh. 050 448 0047

Professori Hannes Lohi
hannes.lohi@helsinki.fi
puh. 050 319 9319

Viestinnän asiantuntija Elina Raukko
elina.raukko@helsinki.fi
puh. 050 318 5302

Kuvat

Yhteys luontoon ja muihin eläimiin suojaa niin lemmikkikoiraa kuin ihmistäkin allergioilta. Kuva: Elisa Vainio
Yhteys luontoon ja muihin eläimiin suojaa niin lemmikkikoiraa kuin ihmistäkin allergioilta. Kuva: Elisa Vainio
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme