Helsingin yliopisto

Suurperhe voi suojata lemmikkikoiraa allergioilta

Jaa

Lemmikkikoiran läsnäolon tiedetään varjelevan lapsia allergioilta, mutta suojelu voi toimia toisinkin päin. Kaupunkiympäristö vaikuttaa olevan sekä ihmisille että koirille allergian riskitekijä.

Yhteys luontoon ja muihin eläimiin suojaa niin lemmikkikoiraa kuin ihmistäkin allergioilta. Kuva: Elisa Vainio
Yhteys luontoon ja muihin eläimiin suojaa niin lemmikkikoiraa kuin ihmistäkin allergioilta. Kuva: Elisa Vainio

Suomalaistutkimus osoittaa lähes kuuden tuhannen koiran aineistoon perustuen, että rodusta riippumatta lemmikkikoirat ovat kaupungeissa selvästi allergisempia kuin maaseudulla. Ihmisillä kaupunkilaiselämän on jo pitkään tiedetty johtavan allergioiden yleistymiseen, mutta koirien osalta tutkimus on ensimmäinen laaja kuvaus aiheesta.

– Erityisesti yllätyimme siitä, että koirilla ja niiden omistajilla vaikuttaa olevan allergiaa yhtäaikaisesti. Tämä kertonee siitä, että kaupunkiympäristö on yleisemmin nisäkkäillä allergian riskitekijä, kertoo tutkijatohtori Jenni Lehtimäki Helsingin yliopistosta.

Lemmikkikoiran on jo aiemmin todettu suojaavan lapsia allergioilta.

– Tutkimuksemme osoittaa lisäksi, että suuri lapsiluku voi suojata myös koiraa. Sen vuoksi allergialta suojaava vaikutus näyttää olevan kaksisuuntainen, Jenni Lehtimäki tarkentaa.

Monet elämäntapatekijät, kuten asuminen omakotitalossa, koiran pitäminen ulkona ja altistuminen maatilan eläimille suojasivat myös koiria allergisilta sairauksilta.

Tutkijat ovat yhä kiinnostuneempia hyödyntämään lemmikkikoiria elintasosairauksien, kuten syöpien, allergioiden ja diabeteksen, tutkimuksessa.

– Koirat kärsivät samanlaisista sairauksista kuin ihmisetkin. Ihmisten elintasosairauksia vastaavat sairaudet ovat viime vuosina huolestuttavasti yleistyneet eläinlääkärin vastaanotolla, kertoo professori Hannes Lohi.

Tutkimus tehtiin usean Helsingin yliopiston tiedekunnan yhteistyönä. Sinä hyödynnettiin koirien biopankkia ja siihen liittyvää koiraharrastajaverkostoa laajan aineiston keräämiseksi. Jatkotutkimuksissa kartoitetaan lisää riskitekijöitä. Suunnitteilla on myös uusia hoitokokeiluja yhdessä lääketeollisuuden kanssa.

Hakanen E, Lehtimäki J, Salmela E, Tiira K, Anturaniemi J, Hielm-Björkman ARuokolainen L and Lohi H. Urban environment predisposes dogs and their owners to allergic symptoms. Sci Rep, 2018. DOI: 10.1038/s41598-018-19953-3

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkijatohtori Jenni Lehtimäki
jenni.lehtimaki@helsinki.fi
puh. 050 448 0047

Professori Hannes Lohi
hannes.lohi@helsinki.fi
puh. 050 319 9319

Viestinnän asiantuntija Elina Raukko
elina.raukko@helsinki.fi
puh. 050 318 5302

Kuvat

Yhteys luontoon ja muihin eläimiin suojaa niin lemmikkikoiraa kuin ihmistäkin allergioilta. Kuva: Elisa Vainio
Yhteys luontoon ja muihin eläimiin suojaa niin lemmikkikoiraa kuin ihmistäkin allergioilta. Kuva: Elisa Vainio
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Opettajankoulutusta uudistetaan Suomessa21.5.2018 13:50Tiedote

Miksi uudistaa jo kansainvälisesti erinomaiseksi kehuttua opettajankoulutusta? Mitä opettajan on osattava nyt ja tulevaisuudessa? Helsingin yliopistosta johdetussa ja opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa laajassa opettajankoulutuksen uudistamishankkeessa etsitään ratkaisuja ja tarjotaan koulutusta ja tukea nykyisille ja tuleville opettajille. Hankkeen 12 osahanketta johtavat professorit ja dosentit Helsingin yliopiston eri tiedekunnissa ja hanketta koordinoi professori Auli Toom Yliopistopedagogiikan keskuksesta.

Suomalaisuus on vahva viitekehys koulutuksen kentässä21.5.2018 13:05Tiedote

Suomalaisuus ja suomalainen koulutus herättävät mielenkiintoa ympäri maailmaa. Aiheita koskevissa keskusteluissa korostuu tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja erinomaisuuden eetos. Kansainvälisestä näkökulmasta suomalainen yhteiskunta, elämä ja koulutuksen laatu näyttävät olevan hyvällä mallilla: oppimista mittaavien vertailujen mukaan koulutuksellinen tasa-arvoisuus tuottaa laatua oppimisessa. Suomalaisen koulun menestys siivittää myös monia koulutusvientihankkeita yliopistojen, korkeakoulujen ja yksityisen yritystoiminnan areenoilla.

Gravitaatioaallot ja ajan suunnan kääntäminen; kaksi maailmankaikkeuden aihetta fysiikan nobelistien luennoidessa Helsingissä toukokuussa16.5.2018 14:04Tiedote

Helsingin yliopistossa luennoi toukokuun lopussa kaksi fysiikan nobelistia. Tilaisuudet ovat avoimia. Torstaina 24.5. kello 17.00 yliopiston juhlasalissa luennoi vuoden 2004 fysiikan nobelisti Frank Wilczek otsikolla The strange, unfinished story of time reversal. Viikon kuluttua torstaina 31.5. kello 10.00 Kumpulassa alkavassa symposiumissa vuoden 2017 fysiikan nobelisti Rainer Weiss puhuu otsikolla The beginnings of gravitational wave astronomy.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme